Deze week staat Gamer.nl in het teken van Battlefield 2: Modern Combat, de eerste consolegame in de op PC reeds erg populaire en succesvolle Battlefield reeks. Oorspronkelijk stond Modern Combat geplanned als een spel dat alleen in multiplayer gespeeld kon worden via PS2 Online of Xbox Live. Vorig jaar besloot EA resoluut om het spel een jaar uit te stellen, zodat er ook een volwaardig singleplayergedeelte aan het spel toegevoegd kon worden. Iets wat in de PC versies van Battlefield altijd nog ontbreekt!

Het singleplayergedeelte kent een interessante verhaallijn die zich situeert tijdens een conflict in Kazachstan, in de nabije toekomst. De speler krijgt de kans de strijd vanuit verschillende perspectieven te spelen, namelijk die van de VS, de Europese Unie, de Midden-Oosten Coalitie en de Chinezen. Elk van de missies wordt voorafgegaan aan propaganda waarbij het eigenbelang voorop staat. Wanneer de VS een bombardement uitvoert is een militaire basis getroffen, de Chinezen berichtten echter over een school die in puin is gelegd. Aan het eind van de campagne is aan jou de keuze: welk van de facties had het bij het rechte eind?

Hot Swap

Dé unieke feature van het singleplayeronderdeel van Modern Combat is Hot Swap. Je vecht in Modern Combat met een team en je kunt in principe de controle nemen over elk teamlid. Het wisselen tussen teamleden gaat niet via saaie menu's en je hoeft ook niet al je teamgenoten langs om bij het gewenste personage uit te komen. Ontwikkelaar DICE heeft namelijk bedacht dat je van teamlid kunt wisselen, door simpelweg op deze persoon te mikken en, in het geval van de PS2 versie, op het vierkantje te wisselen. Het spel bevriest vervolgens en de camera zal dan van jouw standpunt zoomen naar die van je teamgenoot. Eenmaal daar aangekomen, krijg je weer de controle en kun je verder spelen. Zie je een helikopter van jouw team overvliegen? Druk op het vierkantje en je zit erin!

Medailles

Om je te motiveren zo gevarieerd en goed mogelijk te spelen, zit in Modern Combat een systeem verwerkt waarbij je allerlei trofeeën in de wacht kunt slepen. Door bijvoorbeeld vier tegenstanders met één magazijn om te leggen, een headshot over 100 meter afstand te plegen of een Hot Swap te doen over enkele kilometers, sleep je medailles in de wacht. Hoe meer medailles je wint, hoe sneller je in rang stijgt en beschikking krijgt over nieuwe wapens en gadgets. Ook de snelheid en efficiëntie waarmee je missies tot een goed einde brengt, bepalen je rang. Als in een goede RPG is de drang om in rang te stijgen erg groot en hierdoor zul je extra je best doen om gevarieerd, slim en efficiënt te spelen.

Uitdagingen

Heb je even geen zin in missies, dan biedt Modern Combat een groot pakket uitdagingen van allerlei soorten. Er zijn bijvoorbeeld race-uitdagingen waarin je met een Jeep binnen een bepaalde tijd personen van de ene naar de andere plaats dient te brengen. In een Bazooka-uitdaging dien je vanuit een vaste positie tegenstanders te beschieten, waarbij je er een bepaald aantal moet doden om de uitdaging te doen slagen. De Hot Swap uitdagingen zijn misschien wel het origineelst. Hierin dien je via Hot Swap zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen. Door van de ene naar de andere teamgenoot te springen, schiet je werkelijk de map over.

Multiplayer

Battlefield is beroemd geworden om zijn multiplayer en in Modern Combat kan dit uiteraard niet ontbreken. Het spel biedt plaats voor 24 spelers, die het op tien maps tegen elkaar op kunnen nemen. Er zijn in Modern Combat vier speelbare facties en uiteraard krijg je in multiplayer weer de beschikking over voertuigen. Maar liefst dertig verschillende helikopters, auto's en tanks staan voor je klaar. De mogelijkheid om clans te vormen en een vriendenlijst bij te houden is in het spel verwerkt, waardoor EA hoopt de community nog lange tijd naar de release actief te houden.

Battlefield 2: Modern Combat Ontwikkelaar: Digital Illusions CE Uitgever: EA Platform: PS2, Xbox Release: 28 November 2005