Dat lijkt misschien vloeken in de kerk, maar het zijn de harde feiten. De vijf nieuwe maps in Close Quarters zijn namelijk de kleinste tot nu toe, geschikt voor maximaal zestien spelers. Geen voertuigen, maar snelle actie op korte afstand. En dat is eigenlijk niet waar Battlefield 3 in uitblinkt. BF3 is op zijn best in de grote open omgevingen met overvliegende jets en langsbrullende jeeps.

Desalniettemin, als jij ook zo iemand bent die een snelle pot Operation Métro heerlijk vindt als afwisseling na de grootschalige oorlogvoering van Caspian Border, dan is Close Quarters zeker een tweede blik waard. Ook al heb je op de spelcomputers niet de zestig frames per seconde die Call of Duty wel heeft: Battlefield 3 staat zijn mannetje op de nieuwe ‘mini-maps’.

De maps

Dat komt mede door het zeer sterke ontwerp van de maps. Anders dan de grote slagvelden, richten de Close Quarters-maps zich op verticale gameplay: de arena’s hebben veel verschillende verdiepingen. Het leveldesign kan zich meten met dat van de beste Call of Duty-maps. Ziba Tower, mijn persoonlijke favoriet, heeft bijvoorbeeld ondanks zijn kleine oppervlak meer dan genoeg routes om van A naar B en C te komen. Uiteraard kruisen die routes elkaar regelmatig, wat zorgt voor de nodige actie.

De overige maps, Donya Fortress, Operation 925, en Scrapmetal zijn ook goede maps. Ze verschillen elk genoeg van elkaar en leveren lekker dynamische potjes op. In plaats van ze één voor één te omschrijven, raad ik je aan om ze op te zoeken op YouTube, twijfel je nog over een aankoop.

De spelmodi

Alle maps komen het best tot hun recht in Conquest Domination, een nieuwe spelmodus in Close Quarters. Deze modus is een soort combinatie tussen Domination uit Call of Duty en Conquest uit Battlefield. In de praktijk houdt dit in dat je veel korter naast een vlag hoeft te zitten totdat je deze veroverd hebt en dat je niet bij de vlaggen kunt spawnen. Wel kun je bij teamleden spawnen of op een willekeurige plek in de map.

Doordat je een vlag zo snel kunt veroveren, ben je eigenlijk voortdurend van vlag naar vlag aan het rennen. Hierdoor zit je steeds middenin de actie en zijn de potjes lekker hectisch, maar worden ze ook wat minder tactisch. Het verdedigen van een punt is namelijk lastig omdat je altijd te laat komt om deze te verdedigen, zodra een tegenstander bij die vlag zit. Een slimme speler die bij een vlag blijft wachten, kan daardoor wel meteen goede zaken doen: in Conquest Domination rekent de tegenstander daar niet op.

De modus Gun Master is eigenlijk ook geleend van Call of Duty, dat het weer van Counter-Strike had overgenomen. Het principe is hetzelfde: je begint met een handpistool, maakt twee kills en krijgt een automatisch pistool. Daarmee moet je weer twee man neerknallen en zo krijg je steeds krachtiger wapens. Overigens betekent krachtiger niet per se beter: met een sluipschuttersgeweer spelen op de kleine Close Quarters-maps is geen pretje. Maar dus wel een uitdaging.

 

Gun Master is leuk voor een paar potjes, maar eigenlijk niet meer dan dat. Vreemd aan deze modus is dat je wel in teams speelt, maar niet bij een teamlid kunt spawnen en ook niet werkt aan een teamscore. Het is een volledig egocentrische modus waarin je alleen gaat voor je eigen gewin. De game zou dus logischer zijn als free for all voor een mannetje of tien.

Dice heeft er ongetwijfeld een team-based modus van gemaakt, omdat de game als free for all te chaotisch zou zijn met zestien spelers. Aangezien sommige servers iedere ronde wisselen tussen de verschillende spelmodi, is het niet mogelijk om er een modus met tien man van te maken (dan zou je na een potje Conquest Domination zes man van je server moeten schoppen om Gun Master te spelen). Desalniettemin klopt het eigenlijk niet dat Gun Master team-based is.

Naast Gun Master en Conquest Domination kunnen de maps ook in Squad Deathmatch en Team Deathmatch gespeeld worden. Die modi heb ik persoonlijk nooit echt serieus genomen in Battlefield 3. Ik speel ze wel eens ter afwisseling, maar voor de beste ervaring zou ik altijd Rush, Conquest en nu dan Conquest Domination aanraden.

De wapens

Verder biedt Close Quarters nog een klein arsenaal aan nieuwe wapens, tien in totaal. De Aug A3 is bijvoorbeeld een erg lekkere assault rifle (maar niet zo lekker, dat ik mijn M16A3 ervoor opgeef) en de SPAS 12 is een krachtige shotgun. Waarschijnlijk is de M417 de fijnste toevoeging. Net als de SKS kun je dat sluipschuttersgeweer ook goed gebruiken als aanvalswapen (zonder scope of met een red dot sight). De M417 is misschien nog wel iets krachtiger dan de SKS, waardoor het snel een favoriet kan worden voor middellange afstanden.

Close Quarters is dan misschien niet wat je van Battlefield zou verwachten, de uitbreiding maakt het Battlefield-pakket nog completer en veelzijdiger. Je kunt bij de keuze voor de aanschaf de volgende vuistregel hanteren: vind je Operation Métro een fijne afwisseling in het BF3-aanbod, twijfel dan niet en koop Close Quarters. Kan die map je gestolen worden, wacht dan maar op de volgende uitbreiding: Armored Kill.

Battlefield 3: Close Quarters is downloadbaar voor alle Battlefield 3 Premium-leden, vanaf vandaag beschikbaar voor PlayStation 3 en vanaf 26 juni voor alle Xbox 360- en PC-bezitters.