Online gaming op consoles mag dan nog steeds in de kinderschoenen staan, met spellen als Battlefield: Modern Combat wordt het qua mogelijkheden steeds meer vergelijkbaar met het online gamen op de PC. Modern Combat bevat namelijk flink wat mogelijkheden die het community-gebeuren van het spel ondersteunen.

Battlefield: Modern Combat biedt de mogelijkheid om ingame clans op te richten. De statistieken van deze clan worden dan netjes bijgehouden en er wordt online een ranglijst samengesteld van de beste clans. Binnenkort hoopt EA een online Clan Tool te lanceren, waarmee je een eigen clanpagina kunt maken waarom je nieuws over je clan kunt posten, de logs van gespeelde games en de statistieken van de afzonderlijke spelers kunt bekijken.

Om te zorgen dat een clan netjes georganiseerd te werk gaat, is er een speciale online applicatie in het leven geroepen waarop je je tactieken nauwkeurig uit kunt stippelen. Op een mapje kun je met icoontjes van de verschillende klassen, voertuigen en wapens aangeven welk type op welke plaats het meest gewend is. Met een potloodje kun je lijnen over de map tekenen over de te bewandelen paden richting de tegenstanders. Andere leden van je clan kunnen uiteraard je tactische plannen bekijken, zodat iedereen weet wat de bedoeling is.

Stippel je strategie uit en laat andere mensen je strategie bekijken.

Wat ook tactisch voordeel met zich mee brengt, is het verdiepen in de statistieken van de andere clan. De hoeveelheid informatie die je online terug kunt vinden is enorm. Van de meest gebruikte wapens en voertuigen van bepaalde spelers, tot de favoriete map van de clan en de factie waarmee de clan het vaakst gewonnen heeft.

Om het spelen in clans wat verder te motiveren heeft EA speciale toernooien georganiseerd waarbij flink wat prijzengeld te winnen is. Zo heeft men onlangs een toernooi aangekondigd waarin 128 clans (van elk tien spelers) het tegen op mogen nemen. Dit toernooi wordt zowel op de Playstation 2 als op de Xbox georganiseerd. Bij beide platformen zal uit de 128 clans één winnende clan naar voren komen. Deze twee spelen in een 'Grand Finale' tegen elkaar, waarbij degene met de hoogste score mag kiezen op welk platform er gespeeld wordt.

Van elke speler worden uitgebreide stats bijgehouden.

De winnaar van die finale gaat er met het prijzengeld, maar liefst een kwart miljoen dollar, vandoor! De verliezer krijgt overigens ook nog $50.000 en voor de verliezende finalisten van elk platform is er ook nog eens $10.000 beschikbaar gesteld. Behoorlijk wat poen dus voor het winnen van een game-toernooitje! Voordat je je in gaat schrijven: dit toernooi is alleen toegankelijk voor mensen in de Verenigde Staten. We hopen echter stiekem dat EA ook in Europa, na de Europese release, iets dergelijks op touw zal zetten.

EA lijkt met Battlefield: Modern Combat serieus geld en tijd te willen investeren om ervoor te zorgen dat het online gebeuren op consoles serieuze vormen aan gaat nemen. Uit het feit dat er haast altijd meer dan duizend Modern Combat spelers op Xbox Live te vinden zijn, verwikkeld in meer dan 100 oorlogen tegenlijk, zegt haast genoeg. Werp alvast een blik in de keuken van wat Modern Combat op het gebied van Community te bieden heeft op deze website. Het spel verschijnt aanstaande vrijdag in Europa, dus zoek alvast wat mensen bij elkaar om een clan te vormen!