Anno 1503, de titel van EA's nieuwste game zegt het eigenlijk al, speelt zich 500 jaar geleden af. Waar was Nederland rond die tijd mee bezig en wat speelde er op grotere schaal af in andere Europese naties. We duiken voor de gelegenheid in een stuk geschiedenis om meer te weten over die welvarende tijd voor de Nederlanders.

Rond 1500 bevind Nederland zich in de de Bourgondische tijd, De lage landen vallen dan onder bevel van de hertogen van Bourgondië, die zich in het oosten van Frankrijk bevinden. Na enkele jaren verliezen de hertogen deze regio aan Frankrijk en verhuizen ze hun zetel van bestuur naar Brussel. Filips de Schone neemt de touwtjes in handen en zorgt daardoor dat Spanje en Nederland onder een bestuur komen.

Nederland van toen

De zoon van Filips, Karel V (tevens een Duitse Keizer) krijgt van zijn vader Nederland om over te regeren. Aangezien Karel het westen en het zuiden van Europa al onder zich heeft kan ons kleine kikkerlandje er ook nog wel bij. Iets waar hij later spijt van krijgt.

Tijdens zijn heerschappij groeit Antwerpen uit tot een van Europa's grootste handels steden. Dit zorgt er vervolgens voor dat ook de omliggende regio enorme welvaart kent dankzij de enorme stroom van handelaren die zich er vestigden.

Na een tijd begint Karel zich te irriteren aan de vasthoudendheid van de Nederlandse gewesten. Zo houden elk van deze gewesten vast aan hun privileges, dialecten en accijns, waardoor er veel verdeeldheid blijft. Karel is dan ook van mening dat de Lage Landen een eenheid moeten worden. Eenheid zou de handel en militaire paraatheid bevorderen.

Goederenvervoer van Anno 1503

Maar Karel had wel meer moeite met bepaalde zaken. De afsplitsing van de Katholieke kerk kwam op gang en ook dat irriteerde Karel mateloos. Terwijl hij met veel moeite bezig was de Islam uit zijn land te houden, kwam er uit onverwachte hoek ineens een nieuwe bedreiging die in de Lage Landen veel interesse genoot. De reformatie moest een halt toe worden geroepen, desnoods met militaire middelen.

In 1568 probeert koning Filips vanuit Spanje de steeds rijker en machtiger wordende Nederlanders onder de duim te houden. De opstand tegen het schrikbewind van de koning is fel en het is het begin van de 80 jarige oorlog. De opstand tegen de Spanjaarden pakt vreemd genoeg heel positief uit voor de Nederlanders. Nog nooit was de economie zo sterk als tijdens deze lange oorlog. In de strijd verbeterden ze hun schepen, zochten ver op de oceaan naar middelen om de oorlog te bekostigen en zo werden de opstandige provincies één van de sterkste zee- en handelsmachten ter wereld.

Mijn geboorte stad in 1500 VS Een stad in Anno 1503

Het volkslied

Terwijl het Nederlandse volkslied maar voor weinig Nederlanders enige clue bevat, is dit lied één grote verwijzing naar de periode van Anno 1500 - Anno 1600. “Van Duitse Bloed” en “een Spaanse Koning heb ik altijd vereerd” verwijzen terug naar de voormalige overheersers, die tijdens de reformatie weer even hard het land uit zijn gezet. “Opstandig Bloed” en een “Spaanse Koning heb ik altijd veracht” zouden dan misschien ook wel een realistischer beeld van die periode geven.

Globale geschiedenis mijlpalen:

- Copernicus (1473-1543) ontwikkelt het heliocentrische wereldbeeld, dat door Giordano Bruno (1548-1600; als ketter verbrand) wordt aangevuld.

- het buskruit wordt toegepast voor vuurwapens.

- Peter Henlein vindt in 1500 het zakhorloge uit.

- Leonardo da Vinci ontwikkelt o.a. pompen en vliegtuigen.

- van 1519-21 zeilt Fernando de Magalhaes voor het eerst rond de aarde.