Net Lannium achter de rug en de volgende grote LANparty, Ambience, staat alweer voor de deur. Ambience is in een paar jaar gegroeid tot de grootste LANparty van de Benelux. Veel gamers en mensen van de demoscene zullen op 2, 3 en 4 maart naar Venlo trekken. Roel Derckx is de bedenker van Ambience en wij vroegen hem het hemd van het lijf.

Gamers.nl: Hoi Roel, laten we maar eerst beginnen met de standaard wie, wat en waar.

Roel: Ik ben Roel Derckx, in de computerwereld beter bekend als ThunderStrike.

Ik ben 21 jaar, student met een eigen bedrijfje daarnaast en doe HBO Bedrijfskundige Informatica, 4e jaars, te Fontys Venlo

Gamers.nl: Hoe ben je begonnen met Ambience?

Roel: Nou, vanaf 1996 bezoek ik computerparties, demoparties om iets preciezer te zijn. De eerste die ik bezocht was Bizarre 96, en dat was gewoon kei tof. Andere parties volgde, en na Bizarre 97 kwam bij mij en een aantal andere reguliere demoparty bezoekers, het idee om zelfs iets op poten te zetten. Dat werd dus Ambience 98.

Er waren nog wat stoelen vrij

Gamers.nl: Is het nog precies hetzelfde als in de beginjaren?

Roel: Nee... de 1e keer gokte we al op 300 tot 350 bezoekers (gebaseerd op de aanmeldingen), maar er kwamen er helaas rond de 200, niet genoeg om financieel rond te komen.

Gamers.nl: was het dan zo succesvol dat je er verder mee wilde?

Roel: Ja... het evenement zelf was een groot succes, en iedereen amuseerde zich uitstekend... Heel veel positieve feedback later ook via email en bbs. Helaas was het financieel dus niet rond te krijgen. Om dat te compenseren, moesten we het nog maals doen. Aangezien de lokatie de grootste kostenpost was, gingen we op zoek naar een nieuwe locatie voor 1999. Deze vonden we in de Fontys Hogescholen Venlo. Aangezien de formule werkte en de doelgroep, de demoscene, nog steeds groeiende was, werd Ambience 99 op poten gezet.

De helpdesk aan de alcohol

Gamers.nl: Hoe kwamen de game- en demoscene bij elkaar?

Roel: Voor 1999 waren we dus druk aan het organiseren, toen duidelijk werd dat een Duitse klasgenote van me, Andrea, in Nederland een Quake 2 party op wilde zetten, omdat in Nederland de 18 jarige leeftijdsgrens zoals deze in Duitsland bestaat, niet aanwezig is. Ik heb toen voorgesteld om , aangezien de lokatie toch groot genoeg was, dat tegenlijk met Ambience te doen. Zo kwam Ambience in aanraking met de gaming scene. Sinds die tijd is het ook een gecombineerd evenement gebleven, waarbij wel aangetekend moet worden dat de gamers en de demoscene lui niet in dezelfde zalen zitten.

Daarnaast is in 1999 het contact gelegd met 3com, waardoor wij sinds die tijd een hi-tech netwerk aan de bezoekers kunnen aanbieden (op 1998 was er ook een netwerk, maar gewoon met allemaal losse hubs en nog veel coax enzo). Daarnaast is Ambience sind haar begin in 1998, behoorlijk gegroeid. We zijn nu zelfs de grootste in de Benelux!