Achtergrond

Alles wat je moet weten over Paladins

Een introductie van de hero shooter

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De free-to-play hero shooter Paladins staat op Steam standaard in de top vijftien meest gespeelde games van het moment. Vanwege het grote succes van de game maakte ontwikkelaar Hi-Rez Studios onlangs bekend dat er ook een consoleversie komt voor Xbox One en PlayStation 4, waarvan de bèta reeds is begonnen. Een perfect moment dus om uit te leggen wat Paladins is.

Net als bijvoorbeeld Overwatch, is Paladins een hero shooter. Voor elke wedstrijd die je speelt kies je een personage die je gebruikt. Elk personage heeft andere wapens, mogelijkheden en een manier van spelen. De ene keer kun je bijvoorbeeld met een tank spelen en is het je doel om de objective te verdedigen, terwijl je de volgende keer als healer speelt en je team zoveel mogelijk geneest.

Wat Paladins uniek maakt is de gameplay rondom kaarten. Bij elk personage kun je een zogenaamde ‘loadout’ maken. Deze loadout kun je vullen met kaarten die ervoor zorgen dat je personage sterker wordt. De ene kaart zorgt ervoor dat je aanvallen meer schade doen, de ander geeft je meer health en een volgende kaart zorgt ervoor dat je abilities vaker kan gebruiken.

Champions

Het belangrijkste aspect aan Paladins zijn de personages, die in het spel champions worden genoemd. Elke champion heeft een gewone aanval, die op je linkermuisknop zit, en nog drie speciale abilities en een ultimate ability. Alle personages hebben unieke abilities, waardoor elke champion anders speelt. Je kiest aan het begin van een wedstrijd een champion en je kunt deze gedurende de wedstrijd niet wisselen. Als je vanaf het begin een slechte teamcompositie hebt, zit je daar heel de wedstrijd aan vast.

Op moment van schrijven zitten er 24 champions in Paladins. Dit aantal groeit behoorlijk snel; vanaf begin 2017 zijn er al vier nieuwe champions toegevoegd. Ontwikkelaar Hi-Rez Studios heeft eerder aangegeven zo snel mogelijk naar zo’n dertig personages te willen. Zodra dit aantal is bereikt, wil de ontwikkelaar wat rustiger aan doen met het uitbrengen van champions.

Elke champion valt onder één van de vier categorieën: ‘damage’, ‘support’, ‘tank’ en ‘flank’. Een personage onder de noemer damage is er om op een afstand zoveel mogelijk schade te doen en tegenstanders neer te halen. Personages die als tanks worden gezien hebben veel hp, zij moeten zo veel mogelijk op de objective blijven en deze veilig stellen. Supports zijn champions die wat verder naar achter spelen en vanaf daar ervoor zorgen dat teamgenoten niet sterven. Tot slot zijn er flanks, dit zijn champions die in korte tijd heel veel schade doen. Flanks zijn vaak afhankelijk van hun abilities en moeten dicht bij tegenstanders in de buurt zijn om ze neer te halen.

Loadout

Wat Paladins uniek maakt ten opzichte van andere hero shooters, is het gebruik van kaarten en decks, loadouts genaamd. Elk personage heeft zestien verschillende kaarten. Deze hebben ieder een ander effect. Per loadout kun je vijf kaarten meenemen en vervolgens kun je deze upgraden. In totaal heb je twaalf punten te verdelen en elke kaart kost standaard één punt. Een upgrade voegt evenveel waarde toe als de waarde van de beginkaart. Zorgt een kaart er bijvoorbeeld voor dat je vijftig hp extra krijgt, dan krijg je voor ieder punt die je in de kaart steekt nog eens vijftig hp extra. Je kunt een kaart maximaal drie keer upgraden, voor in totaal vier punten. Upgraden is gratis en kun je zo vaak doen als je wilt.

Per champion kun je acht verschillende loadouts maken. De ene keer is het bijvoorbeeld slim om zoveel mogelijk je schild te upgraden, terwijl de andere keer je beter voor extra damage kan gaan. Je kiest je loadout pas nadat je weet wie je teamgenoten zijn, dus er zit een stukje strategie achter. Een loadout kun je niet veranderen als je hem eenmaal gekozen hebt tijdens een wedstrijd.

Behalve de gewone kaarten zijn er ook speciale kaarten: de legendary kaarten. Elk personage heeft drie verschillende legendary kaarten en per potje kun je er één gebruiken. Deze kaarten geven je personage een flinke boost in een bepaald gebied. De ene legendary kaart zorgt ervoor dat abilities flink veranderen, terwijl de andere je een flinke dosis extra hp geeft. Deze zitten niet in een loadout, maar kun je tijdens de wedstrijd één keer kiezen. Net als je loadout kun je je legendarische kaart tijdens een potje niet veranderen.

Alle kaarten kun je verkrijgen met ‘essence’. Essence is een currency die je krijgt als je echt geld betaalt of wanneer je dubbele items uit een chest krijgt. Daarnaast krijg je standaard 36.000 essence als je begint met spelen en nog eens 36.000 als je de tutorial uitspeelt. Elke normale kaart kost tussen de 500 en 5000 essence, legendarische kaarten kosten 12.000 essence. Een andere manier om kaarten te verkrijgen is door radiant chests te openen. Als je begint met spelen krijg je voor ieder personage standaard een aantal kaarten en één legendary card.

Gamemodi

Paladins kent verschillende gamemodi. Siege is de belangrijkste en meest gespeelde en wordt hieronder iets uitgebreider behandeld. De andere modi zijn Payload, waar je een wagen vol met explosieven moet vervoeren, Survival, wat een soort last man standing in teamverband is en een wisselende gamemodi die elke patch verandert.

De belangrijkste modus is dus Siege. Dit is de modus waaromheen Paladins is gebouwd en welke onder andere ook wordt gebruikt voor esportswedstrijden. Bij Siege is het de bedoeling dat je eerst een centraal platform weet veilig te stellen. Als je hierop staat, gaat je meter omhoog en zo gauw je de honderd bereikt hebt, krijg je een Payload. Deze Payload moet je vervolgens escorteren naar de vijandelijke basis en als dat lukt verdien je een punt. Weet het andere team de Payload tegen te houden, dan krijgen zij een punt. Voor het veroveren van het centrale platform krijg je ook een punt.

Per ronde worden er dus altijd twee punten vergeven en het team dat als eerste vier punten verzamelt, heeft de wedstrijd gewonnen. Het kan dus zijn dat je de eerste drie rondes het centrale punt verovert, maar vervolgens alsnog de wedstrijd verliest, omdat de tegenstander goed verdedigt en het laatste punt pakt.

Items

Behalve kaarten die je vooraf aan je personage kunt geven, zijn er ook kaarten die je tijdens een wedstrijd kunt kopen. In totaal zijn er twintig kaarten, verdeeld over vier categorieën: ‘defense’, ‘utility’, ‘healing’ en ‘offence’. Defense-kaarten zorgen ervoor dat je meer schade kunt opvangen zonder dood te gaan, utility zijn bonussen voor je snelheid of je abilities. Healing geeft je extra mogelijkheden om te genezen en offense laat je meer schade doen tegen schilden of turrets of laat je bijvoorbeeld sneller je geweer herladen. Uit elke categorie kun je één item kopen.

Deze items koop je met credits die je verdient tijdens een wedstrijd. Haal je veel tegenstanders neer, genees je veel teamgenoten of sta je elke keer bij de objective, dan verdien je lekker veel credits en kun je veel items kopen. Items kun je upgraden tegen het dubbele van de originele prijs. De bonus die je van de kaart krijgt verdubbelt dan. Kost een kaart bijvoorbeeld eerst driehonderd, dan kost een upgrade zeshonderd. Stel dat die kaart ervoor zorgt dat je zeven procent minder schade krijgt, dan zorgt een upgrade ervoor dat je nog eens zeven procent minder schade krijgt.

Gold

Na elk potje dat je speelt, verdien je goud. Met goud kun je verschillende dingen kopen. Het belangrijkste zijn de champions. In Paladins zijn niet alle personages beschikbaar wanneer je begint met spelen. Deze kun je vrij snel ontgrendelen als je veel speelt. Daarnaast kun je champions ook vrijspelen met crystals, deze moet je echter met echt geld kopen.

Je kunt met goud ook cosmetische elementen vrijspelen. Denk hierbij aan wapens met een ander kleurtje of een nieuw shirt voor een personage. Je hebt vrije keuze in wat je koopt, dus je bent niet afhankelijk van randomisering. Tot slot kun je ook Radiant Chests met goud kopen.

Deze chests zijn behoorlijk belangrijk in Paladins. Door middel van radiant chests krijg je onder andere gold, kaarten, essence en cosmetische voorwerpen voor je personages. Gelukkig is het makkelijk om chests te krijgen, want je kunt ze kopen voor 2500 gold. Elke dag krijg je 450 gold voor de eerste, tweede en derde overwinning van de dag. Dus als je dagelijks drie potjes wint, zit je al op de helft van het benodigde gold. Radiant chests krijg je daarnaast ook als je levels omhoog gaat.

Behalve Radiant Chests zijn er ook andere kisten. Deze bevatten enkel cosmetische items en zijn tevens alleen voor crystals te koop. Crystals moet je met echt geld kopen, maar kun je ook verkrijgen wanneer je bepaalde quests vervult.

Heb je interesse om Paladins te spelen, dan kun je hem hier gratis downloaden voor Windows. Behalve de pc-versie is er ook een consoleversie. Wil je je aanmelden voor de gesloten bèta, dan kun je hier terecht.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Hi-Rez Studios. De inhoud is volledig bepaald door de redactie van Gamer.nl.

Dit artikel delen:

Lees meer

Australische Outlast 2-uitgever legt uit waarom de game nu wel wordt uitgebracht Update: Fysieke Switch-versie Lego City Undercover vereist geen download
0

Reacties op: Alles wat je moet weten over Paladins

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.