Aan de slag met de New Nintendo 3DS - Door met beter 3D en een 'tepel' | Gamer.nl

Aan de slag met de New Nintendo 3DS - Door met beter 3D en een 'tepel' | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Het verrast niemand meer dat Nintendo in de loop van de levensduur een spelsysteem opnieuw uitbrengt met de nodige wijzigingen. Zo gebeurde dat ooit met de originele Game Boy in de vorm van de Game Boy Pocket, evolueerde de Game Boy Advance in de Game Boy Advance SP en later de Game Boy Micro, en verscheen de Nintendo DS na enige tijd als DS Lite en DSi (XL). Ditmaal is de 3DS, die alweer bijna vier jaar geleden op de markt verscheen, toe aan de facelift.

Stap vooruit In het najaar van 2013 zette het platform nota bene nog een stapje 'terug' door de 2DS, een variant zonder 3D-functie, uit te brengen. De New 3DS is wat dat betreft weer een stap voorwaarts: het 3D-effect van het bovenste scherm is bij dit nieuwe stukje hardware merkbaar verbeterd, wat zich uit in een bredere kijkhoek. Dit komt mede dankzij het cameraatje boven het scherm dat de weergave aanpast afhankelijk van de positie van je hoofd. Spelen met het 3D-effect ingeschakeld is hierdoor een stuk comfortabeler geworden.

Bovendien lijkt het inschakelen van het 3D-effect minder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. Op de oude 3DS ging de resolutie nog merkbaar omlaag wanneer je de schuif rechts op de bovenste helft van het apparaat op maximaal schoof. Nu hebben we die indruk niet meer; het scherm lijkt zelfs iets helderder te worden bij het inschakelen van de driedimensionale weergave. Net als voorheen kun je de helderheid van de schermen naar voorkeur aanpa en. Daarnaast beschikt de New 3DS over adaptieve schermverlichting die de helderheid automatisch aanpast afhankelijk van je omgeving.

Geen kramp meer

Qua formaat is de gewone New 3DS iets gegroeid ten opzichte van zijn voorganger: hij is bijna een centimeter breder en ruim een halve centimeter langer, terwijl de dikte van de dichtgeklapte handheld marginaal toeneemt. Die groei komt vooral de schermen ten goede, die 1,2 keer zo groot zijn dan voorheen. De afmetingen van de New 3DS XL, die eveneens vanaf 13 februari verkrijgbaar is, zijn niet veranderd ten opzichte van die van zijn voorganger. Opvallend is wel dat de New 3DS van regulier formaat dezelfde ronde vormgeving heeft aangenomen, waardoor hij veel lekkerder in de hand ligt – de vierkante hoeken van de oude 3DS konden nog wel eens voor flinke kramp in de handen zorgen.

Het grootste nieuws is eigenlijk de nieuwe knoppenindeling. Rechtsboven op de onderste helft van de New 3DS bevindt zich een soort 'tepel' die fungeert als een tweede analoge stick, naast de circle pad aan de linkerkant. Ermee spelen is even wennen, aangezien het piepkleine pookje nauwelijks lijkt te reageren op de bewegingen van je rechterduim. Het opent echter wel nieuwe mogelijkheden voor games waar eigen cameravoering e entieel is, zoals first person shooters. Verder zijn er twee nieuwe schouderknoppen genaamd ZL en ZR, en zitten diverse secundaire knoppen op een andere plek. Start en select bevinden zich rechts onder de (vrolijk gekleurde) face buttons A/B/X/Y, de aan/uit-knop zit nu rechts op de dunste zijde. Daar vind je tevens de sleuf om fysieke games in te steken en de houder voor de (ditmaal niet meer uitschuifbare) stylus. Handig om te weten is dat de New 3DS een microSD-kaart gebruikt om spellen en andere gegevens op te slaan, in tegenstelling tot een reguliere SD-kaart.

De schuifjes om het geluidsvolume en de intensiteit van het 3D-effect aan te pa en, vind je aan weerszijden van de bovenste helft. Het inschakelen van Wi-Fi doe je op de New 3DS vanuit het snelmenu. Vanuit hier kun je tevens de handheld laten communiceren met amiibo door middel van Near Field Communication (NFC). Verder kun je ervoor kiezen om je New 3DS te verfraaien met andere faceplates voor de boven- en onderkant. Ze zijn relatief gemakkelijk te vervangen, al moeten er twee schroefjes aangedraaid worden om de onderste faceplate te bevestigen. Deze beschermt immers tevens de batterij en de microSD-kaart.

Facelift

Hoewel de New 3DS eigenlijk een gefacelifte versie van de reguliere 3DS is met wat nieuwe knoppen, beschikt het nieuwe apparaatje wel degelijk over meer rekenkracht. Niet zoveel om een nieuwe generatie draagbare games in te luiden (al zullen er op termijn wel spellen verschijnen die alleen op de New 3DS gespeeld kunnen worden), maar in de praktijk zijn laadtijden op de New 3DS merkbaar korter – vooral bij Super Smash Bros. for 3DS. Ook de batterijduur is iets verbeterd, al moet je nog altijd niet verwachten veel meer dan zes uur speeltijd uit een volle accu te halen. Natuurlijk blijft dit ook afhankelijk van je instellingen met betrekking tot schermhelderheid en Wi-Fi.

Voor bezitters van een oude 3DS is het goed om te weten dat je alle gegevens kunt overzetten naar een New 3DS. Dit kan via Wi-Fi of via de pc door middel van SD- en microSD-kaartadapters. Tevens kunnen bestanden op de New 3DS beheerd worden vanaf een pc, al lijkt dit in de praktijk beperkt te worden tot geschoten foto's en dergelijke.

Het is wellicht een cliché om te zeggen dat de New 3DS de handheld is die de reguliere 3DS al had moeten zijn, maar dat is wel waar het op neerkomt. De verbeterde 3D-weergave en de ronde vormen zorgen voor meer comfort en zijn wat dat betreft niet e entieel, maar wel erg prettig. De nieuwe knoppen en verhoogde rekenkracht zetten echter de deur open voor nieuwe mogelijkheden in games, om nog maar te zwijgen over het feit dat New 3DS nu over dezelfde inputmogelijkheden beschikt als de Wii U GamePad. Dat is leuk, maar je zou je daardoor als bezitter van een ouderwetse 3DS wat bekocht kunnen voelen wanneer er games verschijnen die louter op de New 3DS speelbaar zijn.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou