Het lijkt alweer veel langer geleden dan het is, maar 1994 was het jaar waarin de eerste Star Wars 3Dshooter werd released door Lucas Arts. Dark Forces was na Doom één van de games die het 3Dshooter-genre naar een hoger niveau bracht en heeft tot op dit moment 2 opvolgers gekregen. Wij pakten deze klassiekers eens uit de kast en gingen op de retro-tour. Lucas Arts does shooter

Met een verleden van fantastische adventures als 'Day of The Tentacle', 'Sam & Max' en 'Monkey Island' zou je van Lucas Arts niet direct verwachten dat ze zich in het veel omstreden 3Dshooter-genre zouden werpen. Games als Doom en Wolfenstein hadden immers al de nodige discussies opgeworpen en het zou Lucas Arts een slecht imago op kunnen leveren als ze zomaar met hun eigen blood en gore festijn op de markt zouden brengen.

In tegenstelling tot andere shooters besloot de gamedeveloper van George Lucas dan ook om een shooter te maken in het universum van Star Wars, maar dan zonder bloed of ander expliciet geweld. Het resultaat was Dark Forces, een game die in zijn genre een flinke twist had: het toevoegen van een storyline.

Dark Forces introduceerde je met Kyle Katarn, een huurling getraind door het Imperium. Nadat hij ontdekt dat zijn familie niet werd vermoord door Rebellen maar zijn eigen werkgever, besluit hij te vluchten en zich aan te sluiten bij de Rebellen. Vanaf hier komt hij in contact met figuren als Admiral Ackbar, Mon Mothma en Jan (die in tegenstelling tot de naam doet vermoeden vrouwelijk is).

Behalve het bekritiseerde punt dat Kyle Katarn in Dark Forces geen lightsaber heeft, werden er met dit spel wel nieuwe wapens geintroduceerd in het Star Wars universum. Maar natuurlijk waren er ook de bekende blaster, thermal detonator en laser crossbow in het spel aanwezig. Een feest van herkenning voor de fans.

Tussen de levels door werd je getrakteerd op animaties die dienden als missie briefing, iets wat voor shooters in die tijd erg uniek was. Dark Forces was met de filmpjes (die een mix waren tussen 3D en 2D animaties) dan ook een game dat echt gebruik maakte van het cd-rom medium, dat in die tijd steeds toegankelijker begon te worden. Enkel het 8MB benodigde systeemgeheugen bleek voor die tijd wat veel.

Semi-3D

Eén van de andere revolutionaire features die Dark Forces bracht was het toevoegen van een echte 3D view (omhoog en omlaag kijken) en de mogelijkheid om te kruipen. In tegenstelling tot veel shooters die tegelijk werden uitgebracht (zoals Rise of the Triad, Descent en Heretic) kon Dark Forces ook technisch een sterk staaltje laten zien.

Mod community

Met een actieve MOD community voor Doom was het ook logisch dat Dark Forces met het Star Wars universum een eigen scene zou krijgen, iets dat bij Lucas Arts voor wat bezwaren zorgde. Star Wars is namelijk een beschermde naam waar niet zomaar nieuwe verhalen bedacht voor mogen worden. Vanwege deze reden besloot Lucas Arts dan ook geen level-editor uit te geven.

Op het internet was er echter al snel een onofficiele editor te vinden die voor een bloeiende level- en MOD community zorgde, ééntje die zelfs in 2002 nog leeft.