Westwood heeft duidelijk ook geweten dat het 'Command and Conquer' universum een goede bron voor de nodige games is en heeft over de jaren heen maar liefst 4 grote strategietitels in de serie gemaakt. Een vijfde C&C titel met een nog onbekende naam is ook alweer in de maak, al zullen we ons voorlopig nog uit kunnen uitleven in de nieuwste FPS telg Renegade.

Dune 2 had ook z'n eigen Kane (links)

De komst van Renegade was voor ons een mooi moment om de oude games onder het stof vandaan te halen. Een overzicht.

Command & Conquer: Tiberian Dawn (1995) Nadat met Dune II het strategie-genre echt was geboren, maakten zowel Westwood als Blizzard goed gebruik van de interesse die voor dit genre was gewekt. Was Dune II nog vooral gericht op de langzamere strategie, met Command and Conquer probeerde Westwood het meer te zoeken op het gebied van de snelle aktie. Bouw zo vlug mogelijk een serie gebouwen en val daarna gelijk aan, om zo de tegenstander te overdonderen. Daarbij is veel klikken en scrollen een absolute must.

Net als in Dune II kan je in de eerste Command & Conquer ook kiezen voor meerdere partijen, dit keer het Global Defense Initiative (GDI) en het kwaadaardige Brotherhood of Nod (NOD). Door de verschillende partijen die elk zo verschillend waren kreeg het spel gelijk een grotere replay-value mee, de multiplayer optie maakte die compleet. Zo had het spel internet en modem support.

De graphics waren sinds Dune 2 zeker een hoop verbeterd. Zo waren units nu een stuk verfijnder geanimeerd en bestonden de cutscenes nu uit full motion FMV's (Full Motion Videos) i.p.v. de tekeningen uit Dune 2. Zelfs nu staat er nog trots op de Westwood website dat er met de filmpjes gebruik wordt gemaakt van de 'latest cutting-edge graphics techniques', iets dat voor die tijd zeker waar was. Zo was er niet enkel een volledige cast acteurs ingezet voor de 2 volle cd's, maar zat het spel vol met mooie digitale effecten. Vooral de duistere Kane en de supah geile Tanya (die pas haar opwachting maakte in Red Alert) zijn characters die nog steeds door de fans geapprecieerd worden.

Omdat de eerste Command and Conquer een ongelooflijk succes was, gaf Westwood een expansion pack uit: Covert Operations. Deze voldeed voor veel gamers niet helemaal aan de verwachting omdat dezelfde grootse aanpak als bij het orgineel niet te vinden was. Zo waren niet enkel de filmpjes een stuk minder spectaculair, maar was het aantal nieuwe units ook niet heel bijzonder.

Op multiplayer gebied werden er ook wat maps toegevoegd, zo kon er gestreden worden op 10 nieuwe gebieden. Tot slot deed Westwood er ook nog een zevental nieuwe tunes bij, een soundtrack die samen met de orginele C&C sound ervoor zorgde dat er zelfs een losse muziek-cd op de markt kwam.