Marvel’s Spider-Man 2 is spectaculair escapisme

Marvel’s Spider-Man 2 is spectaculair escapisme

Gewoon lekker slingeren

In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Ruan met Marvel’s Spider-Man 2

Lees hier alle Favorieten van de redactie.

Niets vind ik zo therapeutisch in gaming als het vrije slingeren in Marvel’s Spider-Man of diens spin-off Miles Morales. Het doelloos tussen de gebouwen slingeren is gewoon erg ontspannend voor mij. De afgelopen twee jaar voelde ik vaak de drang om een van die games opnieuw te installeren, gewoon om wat te slingeren. Toch hield ik mezelf tegen. Ik wilde geen Spider-Man-overdaad voordat deel twee uitkwam.

2023 is een gamejaar vol titanen, waaronder Baldur’s Gate 3 en The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Maar stiekem keek ik het hele jaar het meest uit naar Marvel’s Spider-Man 2. Gewoon omdat ik wilde slingeren. Het kostte me moeite om geen oudere Spider-Man-game op te starten, maar ik hield me netjes in. Drie dagen voordat ik eindelijk naar Spidey’s nieuwe New York kon, eindigde mijn relatie met mijn partner, met wie ik samenwoonde. 

Wil ik nog wel slingeren?

Spider-Man 2

Escapisme pur sang

Het is heel pittig om enthousiast te zijn voor een game als je breekt met je partner. Sterker nog, ik was bang dat dit de game voor mij zou verzuren. Bovendien, mijn ex verhuisde vorig jaar vanuit Zwitserland hiernaartoe. Ze kon niet zomaar uit huis om naar haar ouders gaan. Ze was dus nog thuis, om mij heen, al dan wel in een kille sfeer. Dat maakte mijn huis een van de naarste plekken om te zijn. Ik besloot mezelf af te sluiten met mijn PS5 en koptelefoon. Games spelen deed ik nauwelijks. Ik keek vooral beduusd naar het scherm. 

Toen bleek Spider-Man 2 een redding te zijn. Ook na een relatiebreuk werkte het slingeren therapeutisch. Het was precies het spel dat ik op dat moment nodig had. Die vrijdagavond heb ik niks anders gedaan. Ik werd opgezogen in New York en ging als een trein door de game. Ik kreeg dan ook verontwaardigde reacties op de redactie van de rest toen ik die maandag erna vertelde dat ik al de game uit had. ‘Dat is toch zonde?’, werd me gevraagd. 

Spider-Man 2

Een begrijpelijke reactie, gezien ik naast slapen eigenlijk alleen maar Spider-Man 2 heb gespeeld. Het was mijn gateway naar ontspanning tussen alle emotionele last door. 

Spectaculair maar compact

Het waren drie dagen aan zijmissies, verhaal, onder bruggen door vliegen en andere gekke trucjes uitvoeren. In de eerste paar uur voelt het behoorlijk vertrouwd aan, want Spider-Man 2 brengt eigenlijk niet veel nieuws vergeleken met zijn voorgangers. Maar het slingeren is nu geperfectioneerd. De nieuwe wingsuit is zo goed gebalanceerd dat je nog steeds voornamelijk slingert in plaats van vliegt. Of dat genoeg vernieuwing is, is een lastige vraag. De combat is eigenlijk onveranderd gebleven. Er zijn zelfs minder gadgets dan voorheen.

Spider-Man 2

Ergens was het eigenlijk wel fijn dat de game niet overdreven uitgebreid is. Toegankelijk plezier was, gezien mijn emotionele staat, eigenlijk precies wat ik nodig had. Het helpt dat de game heel herkenbaar is, waardoor ik in de tutorial al een combo van boven de 70 had. Bovendien zijn de zij-activiteiten behapbaar - zij het een beetje inspiratieloos - waardoor je dingen in de game zonder veel nadenken kunt doen.

Toch draait het spel hoofdzakelijk om het verhaal. Vooral bij de laatste akte ging alles los. Op zulke momenten vergat ik dat ik een game speelde. Het was alsof ik naar een knotsgekke Marvel-film keek. Alle personages die in eerdere games zijn geïntroduceerd kregen bovendien extra aandacht. Tegen het einde van de game miste ik ze zelfs. Wat een goed opgebouwde wereld. Dit verhaal had gerust langer mogen duren.

Spider-Man 2

En door

Nadat ik de game na twee dagen had uitgespeeld was ik nog niet klaar met de game. Natuurlijk moest ik als Platinum-jager nog die ene trofee behalen. Toch besteedde ik het grootste deel van mijn tijd aan de fotomodus. Dankzij de haarscherpe Spidey-outfits is het leuk om close-ups te maken. Met drie lichtbronnen om mee te spelen, kun je echt gave foto's maken. Ik heb alleen al aan de fotomodus zeker vijf uur besteed.

Spider-Man 2

Marvel’s Spider-Man 2 is niet dé game van het jaar. Het is een veilig vervolg op een game met een stevige basis. Dit vervolg kon eigenlijk niet misgaan. Toch was het de timing die deze game perfect maakte voor een tijdelijke ontsnapping aan de werkelijke wereld. Maar ja, ook aan Spider-Man 2 komt een einde. Escapisme is tijdelijk. Wel heeft die tijdelijke vreugde een sombere tijd iets draaglijker gemaakt. Voor drie dagen dan.

Spider-Man 2

Spider-Man 2 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Gamen is een mooie uitlaatklep en ook iets waardoor je even uit de werkelijkheid bent. Dat kan ook verslavend zijn helaas. Relaties zijn niet altijd voor altijd. Alles met mate werkt het beste. Het is makkelijk opgeschreven hier, maar in de praktijk is het lastig om een goede balans te vinden tussen gamen en andere zaken. Ikzelf heb langere tijd gamen slechts met mate kunnen doen i.v.m. jonge kinderen. Nu ze wat ouder aan het worden zijn kan ik het gamen weer wat inpassen en de dagelijkse 'sleur'. Laatst Terminator Resistance uitgespeeld en ben nu begonnen aan Assassin's creed Origins. De backlog gaat daar niet echt van teruglopen maar dat is niet anders. Dit jaar ook maar eens de switch aanzwengelen. Heb alle 3d Zelda's gespeeld tot de laatste twee dus dit jaar ook maar eens beginnen met Breath of the wild en daarna het vervolg. Zo veel games, zo weinig tijd.

[Reactie gewijzigd door Roolio op 1 januari 2024 - 11:34]

2
test

Er zijn inderdaad genoeg games om te spelen. Ik denk dat niemand er meer aan toe komt, mocht je inmiddels andere/meerdere prioriteiten en hobby's hebben. Zo ook bij mij. Wat ik echter veel terug lees, is dat veel mensen het lastig vinden om met een backlog om te gaan. Dat probleem heb ik dus totaal niet. Ik speel waar ik zelf zin in heb op welk moment. Soms is dat iets nieuws, soms is dat wat al een tijdje klaar ligt en soms is het iets wat ik al eens gespeeld heb. Zoals jij zelf al zegt: Games is een vorm van ontspanning en hoe jij dat invult is geheel aan jou. Daarom is het voor mij geen "regel" dat ik maar eerst de games moet spelen die ik nog niet heb aangeraakt.

1
test

Ik speel ook gewoon waar ik zin in heb. Had er wel last van dat ik delen op volgorde wilde spelen. Was daarom eerst begonnen aan assassins creed 1. Maar nu gewoon met Origins begonnen. Een oudere game maar ik vind m geweldig. Ik maak mij eigenlijk alleen wat zorgen om mijn backlog omdat ik nog steeds games blijf kopen terwijl ik met de huidige voorraad al de rest van mijn leven toe kan. Dat is wel een luxe 'probleem' natuurlijk.

0
test

ik heb een gezin met een kind van 10. Maar om nou te zeggen dat ik minder tijd had om te gamen, dan voor het gezin….niet echt. Je legt je prioriteiten elders en hebt andere verantwoordelijkheden, maar heb nog altijd kunnen gamen wat ik wilde. Daarnaast genoeg tijd voor reizen (met en zonder gezin), werk en andere hobby’s. Moet ik eerlijk zeggen dat mijn vrouw niets geeft om de tv en ziet dat gamen mij ontspanning geeft. Daarbij hebben wij altijd een “makkelijk” kind gehad. Enige is dat ik nu niet meer alle games blind koop en selectiever ben geworden wat ik echt wil spelen en leuk vind ipv de heb.

1
test

Ik ben nooit gestopt met gamen maar voornamelijk op dinsdagavond en dan ook nog met vrienden, en dan dus coop games, maakt dat ik nog een hoop titels heb liggen. Dat is geen echt probleem natuurlijk. Bij het kopen wacht ik nu wel tot de prijs leuk is geworden. Dat is wel een voordeel.

[Reactie gewijzigd door Roolio op 1 januari 2024 - 18:51]

0

Aanbevolen voor jou