In Pizza Tower is het altijd pizza time

In Pizza Tower is het altijd pizza time

Zit niet zo te dromen jongen, speel Pizza Tower

In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Thijs met Pizza Tower.

Lees hier alle Favorieten van de redactie.

Denk je aan een videogamepersonage van Italiaanse komaf, van ongeveer middelbare leeftijd en niet helemaal met het figuur dat je verwacht bij een veelzijdige held, dan kom je al snel uit bij Super Mario. Dat is ook niet zo gek. Met Super Mario Bros. Wonder heeft Nintendo dit jaar opnieuw bewezen dat Mario zo goed als tijdloos is. Toch zal Peppino Spaghetti mij bijblijven als ik aan het gamejaar 2023 terugdenk.

Pizza Tower

Dat is een indrukwekkende prestatie want Peppino heeft enkel nog gefigureerd in Pizza Tower. Een hele wilde platformer in de stijl van het authentiek Italiaanse Wario Land, maar met een snufje Sonic the Hedgehog. Het flinterdunne verhaal zet aan het begin van het spel al meteen een Wario-achtige toon. Chefkok Peppino zit zo diep in de schulden dat hij besluit de legendarische schatten van de nabijgelegen Pizza Tower te stelen.

Net als in de tekenfilm

Is Pizza Tower een mooie game? Daar zullen de meningen over verschillen. Het spel doet met zijn rare personages en maffe animaties nog het meeste denken aan tekenfilms zoals Ren & Stimpy of Cow & Chicken. Peppino’s gemoedstoestand wordt constant in de rechterhoek van het scherm weergegeven. Soms puilen zijn ogen uit het tv-schermpje, ontploffen zijn neusgaten of verbrijzelt hij zijn tanden, maar een seconde later is Peppino dan weer helemaal in orde. Net als in een tekenfilm.

De game redeneert ook als een tekenfilm. Zo is Peppino zo goed als onsterfelijk. Hij kan zonder problemen vlammend hete pepers doorslikken, bevroren worden, kanonskogels tegen het hoofd incasseren of worden ondergedompeld in gesmolten kaas. Sterker nog, dat is nodig om verder te komen in de game. Een Peppino die in vuur en vlam staat kan bijvoorbeeld twee keer zo hoog springen en een in kaas gedoopte Peppino blijft aan muren plakken.

Pizza Tower

Beter dan Sonic

De opzet van de levels is telkens ongeveer hetzelfde. Verzamel alle pizzatoppings en bereik het Paaseiland-achtige standbeeld aan het einde van ieder level. Beuk dat standbeeld uit de weg en er begint een wilde rit terug naar de start van het level. De spanning wordt opgeschroefd met een dramatisch aftellende klok, maar de echte ster is de hysterische soundtrack die de race naar de start van het level nog meer opzweept.

Pizza Tower is snel. Dit is geen spel waarin je stil gaat staan om de situatie even rustig te bekijken. Peppino trekt gemakkelijk een sprintje, rent met gemak tegen muren op en kan ontzettend ver springen. De levels zijn ook gebouwd om er met grote vaart doorheen te rennen. Daardoor heeft het spel in zekere zin iets weg van Sonic the Hedgehog, maar er is een cruciaal verschil. In tegenstelling tot Sonic is het hier geen probleem wanneer je met hoge snelheid ineens tegen een vijand opbotst. Peppino kan toch alles hebben. Alleen je zorgvuldig opgebouwde highscore heeft er onder te lijden.

Pizza Tower

Zo veelzijdig als een pizza

Gaan voor een hoge score door met een lange aan elkaar gerijgde combo door de levels te racen laat zien hoe ontzettend goed Pizza Tower in elkaar steekt. Als je Peppino’s bewegingen goed onder de knie krijgt kun je shortcuts nemen, snelheid behouden en optimaal gebruikmaken van alle knotsgekke transformaties. Dat maakt van deze indie een van de best spelende platformers van het jaar.

Wie niet geïnteresseerd is in het meesteren van de Pizza Tower kan zijn lol op met de rare humor en verrassende levels. In een van de levels wordt Peppino gearresteerd en belandt hij in de cel. Zijn timide broer neemt vervolgens de rest van het level over, samen met een gigantische bruine rat. In een ander level rijd je rond op een hinninkende Italiaanse worst met pootjes of krijgt Peppino ineens een shotgun in zijn handen gedrukt terwijl hij een slagveld moet doorkruisen. Weer een paar werelden later word je achtervolgd door animatronics in een overduidelijke parodie op Five Nights at Freddy’s. Compleet met jump scares als Peppino gepakt wordt.

Watch on YouTube

Nee, Super Mario Bros. Wonder is misschien toegankelijker, maar Pizza Tower doet in veel opzichten nauwelijks onder voor Nintendo’s meesterwerk. Pizza Tower is misschien niet de pizza supreme van dit gamejaar, maar het is een uitstekende pizza pepperoni.

 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou