De vijf beste ontslagrondes van 2023

De vijf beste ontslagrondes van 2023

Johan, als je dit leest: je moet overwerken

In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over een spel of een moment dat het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Ron met zijn vijf favoriete ontslagrondes uit 2023.

Lees hier alle Favorieten van de Redactie.

2023 was een geweldig gamejaar en er werden heel veel games verkocht. Het was zelfs zo’n goed gamejaar dat heel veel gamebedrijven mensen moesten ontslaan. Die bedrijven hadden geen andere keus: veel verkooptargets die ze na de pandemie hadden gecommuniceerd, bleken simpelweg onhaalbaar. Als gevolg verloren meer dan 9000 mensen afgelopen jaar hun baan.

Alle reden om terug te blikken dus. Dit zijn de vijf beste ontslagrondes van 2023! 

5. Epic Games

Epic Games maakte zijn naam helemaal waar met deze epische (!) ontslagronde. Maar liefst zestien procent van de ontwikkelaars mocht de biezen pakken. Dat zijn ongeveer 830 mensen! Een gedurfde zet van de ontwikkelaar annex uitgever die van Fortnite de nieuwe Roblox wilde maken, maar er vervolgens achter kwam dat je juist moet teren op nostalgie omdat mensen eigenlijk gewoon willen knallen met vrienden. 

Zorgen zijn gelukkig overbodig. Directeur Tim Sweeney legde na de ontslagronde uit dat Fortnite nu de transitie kan doorzetten naar een ‘metaverse-inspired ecosystem for creators’. Nou. Ehm, oké, dan is het probleem opgelost, lijkt me. Laat zo’n zoektocht naar oplossingen maar aan Epic over. Het bedrijf kocht in 2021 zelfs een nieuw kantoor: een gigantisch winkelcentrum op enkele kilometers van het huidige kantoor. 

Aangeschaft in 2021, een winkelcentrum als kantoor, tijdens de pandemie, op het hoogtepunt van de thuiswerkcultuur. Epic!

Fortnite

4. Bungie


Bungie heeft iets heel bijzonders gepresteerd. Het bedrijf werd genomineerd voor een Best Community Support Award op The Game Awards! Wat een heuglijk moment voor het onafhankelijke gekochte onafhankelijke gekochte Bungie, dat een paar maanden eerder honderd werknemers op straat zette tijdens het cureren van een van Sony’s negenhonderd servicegames.

Die ontslagen vonden op speelse wijze plaats. Bungie hield een soort interne Trials of Osiris - je weet wel, die multiplayermodus van Destiny 2. Na een paar spannende uren werd duidelijk wie niet meer waardig was om de community te bedienen. Wat moet dat een enerverende dag zijn geweest voor de crew. Een ervaring die niet mogelijk was geweest zonder de fans. Bungie is niets zonder zijn community. Shoutout naar alle Guardians!

Destiny 2


3. Microsoft

Phil Spencer, die op dit moment een T-shirt van een videogame draagt, laat er geen twijfel over bestaan: Xbox en Microsoft zijn een gelukkig huwelijk. Er is volgens het Xbox-hoofd geen enkele intentie om op te houden met de focus op games. Gaat het leiden van zo’n gamedivisie met horten en stoten? Natuurlijk. Dat erkent Phil Spencer, een gamer, zelf ook. Soms ben je nou eenmaal een techbedrijf en moet je gewoon tienduizend mensen ontslaan

Halo-ontwikkelaar 343 Industries heeft het geweten. Een fiks deel van het personeel moest the fight ineens finishen. Ook bij Bethesda moesten mensen vertrekken, al heeft Microsoft nog alle vertrouwen in het talent daar. Hetzelfde overkwam The Coalition van Gears. Al heeft Microsoft nog alle vertrouwen in Gears. Daarom hebben ze de kettingzaag in The Coalition gezet. Hnnnnngggggg hnngg, all around me are familiar faces

Halo Infinite

 

2. Embracer Group


Niemand heeft de afgelopen jaren meer studio’s gekocht dan Embracer Group. Een prestatie, maar let wel, Embracer maakte ook op andere fronten indruk. Het bedrijf ontsloeg in 2023 maar liefst 900 mensen, een teller die iedere maand verder oploopt. Vijftien games werden geannuleerd. Het bedrijf staat 1,3 miljard euro in het rood. ‘Wowie zowie!’, zou Mario zeggen. Mario, van Nintendo, van wijlen Satoru Iwata, die ooit zijn halve salaris opgaf omdat de winsten tegenvielen.

Dat kunnen wij ook, dacht Embracer. Het bedrijf keek af bij Nintendo en deed net zoals Iwata een ferme belofte aan zijn personeel: er komen nog meer ontslagrondes! En ze komen nog snel ook. Want een vertraagde ontslagronde is uiteindelijk goed, maar een faillissement is voor altijd slecht. Daarom is de verwachting dat onder meer Free Radical en Borderlands-ontwikkelaar Gearbox snel worden gesloten dan wel verkocht. Double kill! 

Borderlands 3

 

1. Unity


Unity, van de gelijknamige game-engine, hield maar liefst vier ontslagrondes in twee jaar tijd. De grootste vond in mei van dit jaar plaats. 600 mensen hadden opeens geen inkomen meer. Eind november werden er nogmaals 265 mensen ontslagen en veertien kantoren gesloten. Irony, pardon, Unity heeft laten weten dat er heel snel nog zo’n ontslagronde komt. Het is wat het is. Oh, trouwens, als je dit leest: Johan, je moet overwerken. En niet zo janken Johan. We doen dit met z’n allen. Dat is waar Unity voor staat.

Unity probeerde in 2023 ook nog geld af te troggelen van ontwikkelaars. Dat deed het bedrijf door geld te vragen voor elke installatie van een Unity-game. Nadat iedereen boos was - zelfs mensen die bij het bedrijf werkten - besloot ceo John Riccitiello op te stappen. Een pittige keuze, maar Riccitiello, die makers van games zonder microtransacties ‘grote fucking idioten’ noemde, lijkt mij het type dat hier nuchter mee om is gegaan.

Unity

Nou, dat waren ze dan, mijn favoriete ontslagrondes van het afgelopen jaar. Weet jij nog een epische ontslagronde die niet in deze lijst staat? Deel ‘m dan zeker met de community in de comments!

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Moet dit grappig zijn, informatief? “Beste ontslagen? “ Dit artikel is om te huilen, net als de afgang van deze website man man

2
test

Het is bedoeld als satire op toplijstjes met de beste games in een jaar waarin ontwikkelaars links en rechts hun baan kwijtraakten. Eerder behandelden we dat al op een serieuze manier, maar dat heb je mogelijk gemist.

0

Bij het lezen van de titel zou al duidelijk moeten zijn dat het hier om satire gaat, niemand gaat een serieus artikel schrijven over de daadwerkelijk beste ontslagrondes van dit jaar. Of je moet echt heel cynisch zijn. Als je het bij het lezen van de titel nog niet doorhad dan maakt de subtitel dat alsnog heel erg duidelijk: "Johan, als je dit leest: je moet overwerken". En als je het dan nog niet doorhebt dan is het artikel doorspekt met duidelijke aanwijzingen dat het eigenlijk een aanklacht is. Kortom: heb je het artikel wel gelezen? Zou ik wel doen, ik vind het namelijk misschien wel een van de beste artikelen die ik hier op gamer.nl gelezen heb.

1
test

Leg mij dan uit wat hier goed aan is?

0

Ik had hier eigenlijk eenveel uitgebreidere comment geplaatst, maar die is verloren gegaan bij de eerste poging. Hieronder een beknopte versie. @Rutgie: Ik zeg niet dat dit artikel goed IS, ik zeg dat ik het artikel heel goed VIND. Wat ik er goed aan VIND is de sarcastische toon van het artikel en het feit dat het is een aanklacht is naar al die bedrijven die veel geld verdienen, domme en onnodige uitgaven doen en daardoor mensen op straat zetten.

[Reactie gewijzigd door op 21 december 2023 - 13:32]

0

Haha, prachtig geschreven! Echt een bizar jaar, vooral dat gebeuren van de Embracer group vind ik echt bizar voor al die studio's. Ps. Er mag bij gamer.nl ook wel een ontslagronde komen - ik word nog steeds continu uitgelogd (Firefox Android) :P

4

Inderdaad, ook voor het continu verplaatsen van artikelen naar een andere dag. Ergerlijk. Net zoals het veel minder overzichtelijke nieuwsoverzicht.

1

Dat en als je naar de comments scrollt verandert de titel al naar de titel van het volgende artikel. Heel verwarrend met meerdere tabs open!

1

Aanbevolen voor jou