Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs

Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs

Exact een jaar geleden dacht Sony dat het wel de stekker uit de online winkels van de PlayStation 3 en PlayStation Portable kon trekken. Want wie was er nou nog geïnteresseerd in die oude meuk? Best veel mensen, zo bleek uit de massale kritiek, waarop Sony besloot de winkels toch open te houden. Nu zijn diezelfde oude games opeens kartrekker van een href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/sony-vernieuwt-playstation-plus-abonnement-met-gamecatalogus-cloudgaming-en-klassieke-titels/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">premium abonnementsdienst</a>. Tja…

Allereerst een groot ‘hoera’ voor het behoud van klassieke games! Dit soort initiatieven hebben we nodig om spellen toegankelijk en beschikbaar te houden. Als emulatie een probleem is (hallo PlayStation 3 met je drakenprocessor), dan is streaming het beste alternatief. Dus nogmaals: hoera! Maar het beleid ten aanzien van de PlayStation Stores is wel illustrerend voor het kontgedraai van Sony de afgelopen tijd.

De Japanners vielen immers vorig jaar ook al van hun geloof ten aanzien van consolegeneraties. Ineens kwamen games als Horizon: Forbidden West en zelfs God of War: Ragnarok toch naar PlayStation 4, terwijl Sony eerder met Returnal en Ratchet & Clank nog vol inzette op de nieuwe generatie. Voortschrijdend inzicht is een deugd en ik ben hartstikke blij dat Sony luistert naar de consument, maar het inconsistente beleid schept niet bepaald vertrouwen. Dat terwijl een online service als PlayStation Plus juist bestaat bij de gratie van vertrouwen.

Vertrouwen in plaats van eigenaarschap

Bij een online abonnement heb ik immers geen eigenaarschap. Ik moet er dus op kunnen vertrouwen dat de bibliotheek met content aantrekkelijk blijft zolang als ik lid ben. Dat is bij dit soort abonnements- en streamingdiensten natuurlijk altijd een heikel punt. Als klant weet je dat de content niet voor de eeuwigheid is, zeker als het gaat om de ingekochte (third party-) content. Dat is zo bij Netflix en Game Pass, en dat zal zo zijn bij PlayStation Plus Premium. Toch straalt Microsoft veel meer uit dat het weet wat het wil, en dat geeft mij als consument vertrouwen - ik weet waar ik aan toe ben.

Die visie is weliswaar geboren uit noodzaak om de opgelopen achterstand van vorige generatie goed te maken, maar daardoor timmert Microsoft wél al veel langer aan de weg. Bovendien zetten de Amerikanen veel meer gewicht achter hun Game Pass-strategie. Dat uit zich bijvoorbeeld in betere backward compatibility, met leuke extra’s als FPS Boost en Auto HDR als resultaat. Daarnaast zorgt het uitdijende portfolio van het koopgrage Microsoft ervoor dat abonnees verzekerd zijn van een constante stroom first party-games, nu én in de toekomst. De exacte content zal altijd variëren, maar de dienst blijft onverminderd sterk. Tenminste, dat straalt Microsoft uit. Garanties bestaan er in abonnementsland nooit.

Veel onduidelijkheid

Sony daarentegen maakt op mij een vertwijfelde indruk. Ja, je krijgt via het abonnement toegang tot (iets oudere) topgames als Death Stranding, God of War en Returnal. Nee, je krijgt niet automatisch toegang tot nieuwe first party-games. Dat is vanuit zakelijk perspectief overigens heel begrijpelijk, aangezien Sony’s topgames hun eigen investeringen prima zelf terug kunnen verdienen. Ook ik betaal graag voor zulke games. Maar het maakt de propositie van zo’n abonnementsdienst ook ingewikkeld.

Ik weet gewoon niet goed waar ik precies 120 euro per jaar voor neertel. Als Sony de afgelopen 365 dagen zo regelmatig het roer omgooide, wat is dan de komende 365 dagen de koers? Komen recente topgames als Horizon: Forbidden West en Gran Turismo 7 wel naar PlayStation Plus Premium? En wanneer dan? Na een half jaar, of een jaar? Varieert het per game? En, niet onbelangrijk om in Sony’s geval te vragen: komen dan ook de PlayStation 5-versies van die games naar PlayStation Plus Premium, of moet ik daar een tientje extra voor aftikken? Wat betekent het eigenlijk als Sony straks plotseling toch wél een game snel naar Plus Premium brengt, is het dan een slechte game? 

Klein plusje

Mijn eigen ervaring met Netflix, Disney + en soortgelijke diensten leert mij dat ik liever abonnementen laat doorlopen, dan steeds opzeg en weer opnieuw aanvraag. Uiteraard is dat gemakzucht van mijn kant, maar die gemakzucht kent wel grenzen. Zolang ik de dienst eens in de zoveel tijd opstart vind ik het wel best zo. Gebruik ik een dienst echter niet, dan stop ik er ook mee. Sterker nog: als ik verwacht dat ik snel uitgekeken raak, begin ik er niet eens aan. De concurrentie om mijn centen en vrije tijd is immers moordend. Er moet dus een lange termijnbelofte zijn en wat mij betreft ontbreekt die vooralsnog bij Sony. Te veel is (nog) onzeker. Het beschikbaar maken van PlayStation Portable-games is zeker een plus, maar nog geen Plus Premium. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Goed onderbouwde column alleen heeft Sony gezegd niet te concurreren met de gamepass. Dus de vergelijkingen hadden weggelaten kunnen worden. Ik persoonlijk heb er niets mee al die oude meuk en retro gaming. Wat komt er nu daadwerkelijk uit op zo n gamepass of ps abbo? Een handvol Indie games en dan de grote games van Microsoft studio waar starfield de eerste echte triple a game van moet worden nou dan die koop ik dan wel. Ik vind gears 1 tot en met 5 goede games, maar ik speel het niet meer. Zeker niet in de tijd waar horizon en elden ring al mijn tijd opslurpen oja en discussieren met ziminar en hulstpower. Bij het nieuwe plus abbo is voor mij precies hetzelfde liedje. Leuk hoor al die oude games maar ga ze niet spelen dus waarom ervoor betalen. En als echte gamer heb ik natuurlijk returnal, Morales en death stranding al uitgespeeld dus voor mij geen meerwaarde.

0

@Roy36NL want halo infinite is geen triple a? Forza ook niet? En ik kan je op een aantal punten gelijk geven, tuurlijk staat game pass niet helemaal vol met games die ik allemaal wil spelen. En ja wat mij betreft hadden er meer grote exclusives op moeten staan, wat betreft heb ik meer vertrouwen in de toekomst. Het duurt allemaal wat lang. Ik weet wel dat ik met alle games die ik wil gaan spelen goedkoper uit ben met gamepass. Ik ben geen verzamelaar dus ik hoef niets in mijn handen, spel vrijwel nooit iets twee keer. Ik heb ook te weinig tijd om alles te kunnen spelen op release en dus is de noodzaak weg om de games aan te moeten schaffen. Dan is gamepass ideaal, ze liggen op me te wachten tot ik wel tijd heb. Als een dergelijke dienst niets voor jou is, dat kan. In de huidige vorm van de dienst van Sony snap ik dat helemaal. Maar als de exclusives er day one op zouden staan, dan ook niet?

0

@Ziminar als ik heel eerlijk ben had ik meer van halo infinite verwacht en het voelde absoluut niet als een grote triple a game de singleplayer vloog je zo doorheen en bracht weinig spektakel. Was geen slechte game alleen van halo had ik meer verwacht. Je kan inderdaad forza ook als triple a game zien die was ik vergeten hou niet zo van race games vandaar. Ik hoop echt dat Sony nooit hun triple a games day one op de service gooit. IK kan het niet loskoppelen, voor mijn gevoel is er toch beknibbeld op het budget van halo infinite. Hoop zo dat Sony nooit die kant uit gaat.

0
test

@Roy36NL en lekker gatekeepen, jij als echte gamer.

0
test

@Roy36NL we weten je mening en de mijne en dat mag ik vermaak me prima met de games op gamepass niet alles zal ik spelen of me elke maand blij maken. Ik hoef ook niet zoals joj allees day one te spelen maar later mag altijd en daar is gamepass ideaal voor. Ga zelf voor de plus extra straks want retro games boeien mij ook niet altijd. En hey starfield moet zich wel bewijzen he dat het de game is waar jij op gewacht heedt kan altijd tegen vallen al vermoed ik van niet.

0

Sony heeft natuurlijk een wat verouderde strategie, tussen aanhalingstekens die ik niet mag gebruiken, die werkt tot nu toe goed natuurlijk, maar is sinds het begin van de PlayStation vrijwel niet veranderd. Dat was ook nooit echt nodig, ze vaarden er goed bij. Sinds een paar jaar is Microsoft met game pass gekomen en zijn ook andere grote spelers als Amazon en Google met streaming op de markt gekomen. Allerdrie hebben ze iets wat Sony niet heeft, namelijk een hele grote clouddienst waar alles op draait. Sony is van oudsher ook geen softwarebedrijf, maar een hardware bedrijf. Dat verschil merkte je vooral vroeger in kwaliteit van ondersteunende software van bijvoorbeeld een minidisc. Al die andere drie bedrijven zijn dat juist weer wel, Sony loopt hierin dus al enorm achter op het gebied van kennis en mogelijkheden. Dat zag je ook al terug in de onmogelijkheid om ps3 games te emuleren op de ps4. Sony is vooral de laatste jaren alleen maar aan het reageren en terugkomen op beslissingen en uitspraken. Ook nu zie je dat ze best bang zijn risico te nemen en van hun verouderde strategie af te stappen en exclusives bij release op de dienst te zetten. Ik snap het maar dat de dienst meteen een stuk minder interessant. Die exclusives hebben de meesten wel gespeeld tegen die tijd. Ik zal maar niet beginnen over grafisch achterhaald. Daarbij mist Sony nog iets wat de andere drie partijen hebben, schier oneindige bergen met geld om de dienst met investeringen interessant te maken en te houden. Ik ben dus zeer benieuwd hoe dit verder gaat met deze dienst en of Sony van de beproefde strategie durft af te stappen

0

@Ziminar en nog worden er by far meer Playstations verkocht dan Xbox consoles. De strategie is verouderd maar bij de fanbase heel geliefd.

0

@Roy36NL Nee absoluut. Het is ook helemaal niet gezegd dat Sony een foute keuze maakt, maar het maakt de dienst wel minder interessant denk ik. Zolang er genoeg mensen zijn die consoles blijven kopen en ook de exclusives werkt die strategie. Dat was ook niet wat ik wilde zeggen. Daarom verouderd ook tussen aanhalingstekens. Zoals Lars al zegt in zijn column moest Microsoft iets anders doen, op dezelfde voet doorgaan was geen mogelijkheid. Ze konden op die manier niet tegen Sony op.

0

Aanbevolen voor jou