De Grand Theft Auto 6-hack kent alleen maar verliezers

De Grand Theft Auto 6-hack kent alleen maar verliezers

Afgelopen weekend deelde een hacker beeldmateriaal en de broncode van het nog niet onthulde Grand Theft Auto 6. Hoewel gamers wereldwijd gretig alle beelden uitpluizen, is dit onder de streep een betreurenswaardige situatie voor iedereen: voor Take-Two en Rockstar, voor de hacker zelf en voor iedereen die reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe GTA.

We kunnen inmiddels wel spreken over het grootste ‘lek’ ooit binnen de game-industrie. Hoewel er eerder al game-assets op grote schaal zijn uitgelekt (bijvoorbeeld van Half-Life 2 en The Last of Us: Part 2), gaat het hierbij niet alleen om beelden, maar ook om de broncode. Een klein deel van die code is al online geplaatst en de hacker claimt de complete code in handen te hebben – het is nog maar de vraag wat hij daarmee gaat doen. Daarbij laat Grand Theft Auto 6 waarschijnlijk nog enkele jaren op zich wachten, dus het uitgelekte materiaal is ook nog eens ver voor verschijning van de game verschenen.

Take-Two probeert inmiddels de schade te beperken door zoveel mogelijk video’s offline te halen, maar het kwaad is al geschied. Miljoenen mensen hebben de beelden gezien en het is onwaarschijnlijk dat de uitgever het hele internet schoon kan schrobben. En dan is het op moment van schrijven nog maar afwachten wat de hacker in kwestie nog meer naar buiten brengt. Meer beelden of zelfs de complete broncode van het spel: het behoort blijkbaar allemaal tot de mogelijkheden.

GTA 5

Bloed, zweet en tranen

Het internet is sinds gisteren dus in rep en roer. Dat is niet zo gek: Grand Theft Auto 5 is een van de meest succesvolle games ooit en het vervolg is daardoor de meest gewilde game van dit moment. Rockstar heeft alleen nog maar laten weten dat de game in ontwikkeling is. Verder zijn er afgelopen jaren verschillende geruchten naar buiten gekomen, maar officiële informatie – laat staan gameplaybeelden – zijn nooit gepubliceerd. Het is dan ook volkomen logisch dat gamers massaal de uitgelekte beelden consumeren.

Toch is de situatie, buiten de complete shock dat een lek van zo’n kaliber kan gebeuren, vooral betreurenswaardig voor alle betrokken partijen. We kunnen het ons niet voorstellen hoe de noodvergaderingen gisteren en vandaag bij de betrokken bedrijven eruit hebben gezien. Naast het feit dat om pure diefstal gaat en zelfs grote bedrijven dat niet verdienen, is het uiteindelijk nog pijnlijker voor de honderden, zo niet duizenden ontwikkelaars die al jarenlang bloed, zweet en tranen in dit product stoppen. Zij zien nu met lede ogen toe hoe hun harde werk op de meest banale manier de wijde wereld in wordt gestuurd.

 

De hacker zelf zal wellicht een ultieme high voelen van een van zijn grootste ‘prestaties’ ooit, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij hier op de lange termijn de vruchten van plukt. Je kunt er vergif op innemen dat Take-Two er alles aan doet om de persoon in kwestie op te sporen. Dat de politie erbij betrokken raakt is haast onontkoombaar en misschien wordt zelfs de FBI opgetrommeld voor een situatie van dit formaat. Sommige hackers worden na een grote move beloond met een mooie baan bij een bedrijf of de overheid, een fikse gevangenisstraf is in dit geval waarschijnlijker. Als ze de hacker kunnen opsporen, natuurlijk.

Ruwe beelden

Ook voor gamers valt er verder maar weinig te vieren. Ondanks dat de uitgelekte beelden van deze vroege versie van GTA 6 er op zichzelf al hoogst indrukwekkend uitzien, is dit natuurlijk niet de manier waarop we kennis horen te maken met het spel. De onthulling van een nieuwe GTA is een evenement op zich – ik kan mij nog precies herinneren waar ik was toen de eerste Grand Theft Auto 5-trailer online werd geplaatst. Rockstar is heer en meester in het aankondigen van hun aankomende producten. Ja, het is maar marketing, maar dat bepaalt wel al vanaf het moment van onthulling het beeld dat je bij een product hebt. De secure vorming van dat beeld is nu voorgoed aangetast, hoe tof de eerste echte trailer van GTA 6 ook gaat zijn.

Daarbij heeft het een goede reden dat ontwikkelaars vaak geen vroege beelden van hun spellen naar buiten brengen, in ieder geval niet (ver) voor de release van een game. Waar we in de filmindustrie gewend zijn aan foto’s en filmpjes van achter de schermen, daar hebben veel gamers nog moeite met het in context plaatsen van ‘ruw’ beeldmateriaal. Hoewel er genoeg enthousiaste reacties waren, zijn er sinds gisteren op fora en social media talloze voorbeelden te vinden van mensen die niet begrijpen waarom de nieuwe GTA er zo onafgewerkt uitziet. Dat een ontwikkelaar eerst zorgvuldig het gameplaysysteem perfectioneert voordat het smoelwerk van de game zo mooi mogelijk wordt afgewerkt, gaat er bij velen niet in. Zoals gezegd is de beeldvorming van het spel op voorhand al aangetast.

GTA 5

Tot slot: wat betekent dit voor de toekomstige ontwikkeling van Grand Theft Auto 6? Hoeveel tijd en moeite gaat er zitten in het zo goed mogelijk ongedaan maken van deze situatie? Een andere partij heeft de broncode in handen. Dat kan er voor zorgen dat mensen de game naar gelieve kunnen aanpassen en dat hacken een stuk makkelijker wordt, wat zeker voor de online modus verregaande gevolgen heeft.

Rockstar zal (een deel) van de code moeten aanpassen – een flinke klus, zeker gezien het eindresultaat hetzelfde moet blijven. Hoeveel extra tijd gaat dit kosten? Wordt de nog onaangekondigde releasedatum verder opgeschoven? En erger nog: hoe hard moeten de mensen bij Rockstar nu gaan werken? Dat is een extra prangende vraag voor een bedrijf dat voorheen bekend stond om ‘crunch’, en daar de afgelopen jaren gelukkig positieve stappen in heeft gemaakt.

Ordinaire diefstal

We hebben dus geen reden om deze unieke situatie te vieren. Dat we het volgen is logisch – het is ook moeilijk om weg te kijken bij een ernstig ongeluk - maar dat maakt het nog geen positieve gebeurtenis. Alleen omdat een hacker zijn spieren wilde flexen is het leven van duizenden mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Grand Theft Auto 6 op zijn kop gezet en zullen miljoenen mensen die uitkijken naar de nieuwe GTA voorgoed dít moment onthouden als het moment dat ze kennismaakten met de game. Dit is niets meer dan ordinaire diefstal, gevolgd door het onrechtmatig publiceren van privémateriaal. Bah.

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Ik kijk het niet omdat ik het niet wil belonen en niks van de game wil weten tot hij uitkomt en ik het zelf kan ontdekken. Misschien als de media er niet zoveel aandacht aan besteedt en twitter zoiets dergelijks gelijk verwijderd dat het voor de hackers ook minder aantrekkelijk is om zoiets te doen

0
test

@TripleR40 Er valt niet veel te zien, het zijn test beelden waarop developers bepaalde mechanics testen in de game, zoals het schieten van wapens, cover zoeken etc ook zijn er vrijwel geen textures te zien.

0
test

Iedereen vergeet deze beelden zodra ze het eind plaatje zien. Maar als de game ook maar iets lijkt op de uitgelekte video's dan is het gewoon gta5,5 ipv gta6. Het ziet er precies hetzelfde uit. Tot nu toe was geen 1 gta game hetzelfde, vaak was het een totaal andere sfeer en compleet andere graphics. Nu zie ik gewoon gta5. Nee wacht, ik vergeet gta vice city, dat was in principe ook een kloon van gta3. Ah bummer

0
test

@GoofyZ3 Je kan dus moeilijk door de beelden heenkijken. Wat gelekt is zijn beelden van gameplay tests. Heeft niks te maken met hoe het uiteindelijk eruit komt te zien. Verwacht dat dit minimaal een jaar vertraging op gaat leveren.

0
test

@GoofyZ3 Je zag pre alfa beelden, ofterwijl totaal niet representatief voor het eindresultaat. Beetje vroeg om nu al conclusies te trekken.

0
test

@GoofyZ3 De "graphics" zijn op dit moment niet aanwezig in deze beelden omdat dit puur en alleen om het testen van mechanics gaat. De "graphics" IE textures etc worden pas na deze fase toegevoegd.

0
test

@GoofyZ3 vice city was ook eigenlijk content voor 3 of dlc wat weer een aparte game uit eindelijk. Maar San Andreas was ook zelfde nog wel mooier maar niet zo groot verschil als gta 4 naar 5.

0

Aanbevolen voor jou