Bij een domme gamereeks als Uncharted past een domme actiefilm

Bij een domme gamereeks als Uncharted past een domme actiefilm

De eerste trailer van Uncharted, de verfilming van de gelijknamige gamereeks van Sony, kwam deze week uit. De reacties zijn wisselvallig, maar de trailer legt eigenlijk precies bloot wat bij de meesten lang en breed bekend was: Uncharted heeft als franchise gewoon niet zo gek veel om het lijf.

Velen vonden de trailer niet echt om over naar huis te schrijven, al lijkt dat gedeeltelijk door de castingkeuze te komen. Bij de gelekte versie van de trailer werd er al steen en been geklaagd, ook op Gamer.nl: “een b-versie van Indiana Jones” en “fan fiction” zijn voorbeelden van de gemiddelde reactie.

In de trailer is onder andere te zien hoe een jonge Nathan Drake – gespeeld door Spider-Man-acteur Tom Holland – aan een vrachtvliegtuig hangt en zich een weg uit deze hachelijke situatie probeert te klauteren. Nagenoeg precies zoals gamers al eens konden ervaren in Uncharted 3, overigens. Een duidelijkere ode aan de gamereeks bestaat er haast niet, dus wat is nu het probleem?

Spectaculaire actie

Ik denk dat deze eerste trailer meteen erg duidelijk maakt wat eigenlijk lang en breed als een feit gezien kan worden: Uncharted heeft als gamereeks niet zo gek veel om het lijf. Neem een aantal spectaculaire actiescènes, een charismatische Indiana Jones-wannabe en voilà: je hebt de Uncharted-games. Het is niet alsof die spellen altijd al bekendstonden om diens duizelingwekkende verhaal of emotionele diepgang. Ze draaien om bizarre actiescènes en zo nu en dan een oneliner die je laat grinniken.

Laten dat nou precies de elementen zijn die in de donderdag uitgebrachte filmtrailer in groten getale aanwezig zijn. Goed, Tom Holland oogt nog als een broekie en Mark Wahlberg – die de rol van Sully vertolkt – staat nou ook bepaald niet bekend om zijn uitmuntende acteerprestaties, maar maakt dat ook maar ene zier uit als het de kern van de Uncharted-games eigenlijk nagenoeg perfect nabootst? Ook al lijkt hij niet op de Nathan Drake waar we van houden, niemand kan ontkennen dat Holland ook een charismatische knul is. En zag je al die landkaarten, achtervolgingen en dat lichtbruine shirt van ‘m? Dit is gewoon Uncharted pur sang, mensen.

Let wel: ik claim niet dat de Uncharted-verfilming goed gaat worden. Ik claim dat de Uncharted-games de verfilming krijgen die ze verdienen: domme actie voor de massa. In speelbare vorm levert dat een aantal van de beste games van de afgelopen vijftien jaar op, mede dankzij de prachtige graphics, extreem soepele gameplay en gevarieerde locaties. De Uncharted-games geven je het gevoel dat je zelf de hoofdrol in een avonturenfilm speelt. Dat wil echter niet zeggen dat dit zich op even bewonderingswaardige wijze laat vertalen naar een goede film.

Watch on YouTube

Spanningsveld

Daar zit het spanningsveld voor deze film, en tegelijk de meeste gameverfilmingen die ooit zijn uitgebracht: goede games maken nog geen goede films. Dat is logisch, want het acteerwerk en de plot van een gemiddelde game is lang niet zo belangrijk als het acteerwerk en de plot van een gemiddelde film. Die elementen moeten een film (of serie) dragen, terwijl een game een andere troef in handen heeft: interactie. Interactie met wat er op het scherm gebeurt maakt van een relatief oppervlakkige situatie toch een spannende bedoeling, juist omdat jij er controle over hebt.

De meeste gamefilms willen min of meer trouw blijven aan het bronmateriaal – als je zelfs de fans van de games niet mee kunt krijgen, dan blijft er maar weinig publiek over – maar het probleem is dat veel van dat bronmateriaal niet bijzonder geschikt is voor een verfilming. In films en series willen we meegevoerd worden naar een andere wereld, vol met interessante personages, dialogen en plotwendingen, maar in games staat dat allemaal vooral in dienst van leuke gameplay. Zie hier de reden waarom de meeste gamefilms toch wat tegenvallen – een lot dat Uncharted mogelijk ook beschoren is.

Legitiem

Laten we voordat de film uit is echter vooral niet te hard oordelen. Er is namelijk helemaal niets mís met een domme actiefilm, net zoals er niets mis is met domme actiegames. Jezelf laten vermaken door simpele actie doorspekt met humor is legitiem tijdverdrijf. Laat die emotionele diepgang maar over voor de verfilming van die andere Naughty Dog-game, The Last of Us. Zodra je je over het feit heen kunt zetten dat actrice Bella Ramsey qua uiterlijk totaal niet op Ellie lijkt, natuurlijk…

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Helemaal mee eens, naast dat er weinig verhaal in Uncharted zit, is het verhaal ook nog eens raar. Dit is gewoon gebruik maken van de merknaam om een slechte actiefilm te slijten.

0
test

Wat ik mis vin aan deze trailer Tom Holland en Marky mark, Banderas als slechterik vind ik wel goed denk ik. Maar ja Tom Holland heeft charisma en marky mark kan ook wel goeie films maken alleen zijn het geen skully en Nathan drake. Dan heeft Sony gezegd we gaan voor hun want de film speelt zich voor de films af maar vervolgens zien we de ene scene na de andere scene uit zowat alle games in de trailer. Dat maakt het voor mij dat het lijkt of stukjes uit alles games gepakt hebben en 1 verhaal van gemaakt hebben. Als ze nou echt een originele prequel en misschien 1 scene uit 1 game hadden gepakt ok. Maar nu lijkt het niet op een echte prequile en voelt alles voor mij raar aan omdat Nathan te jong is.

0

Aanbevolen voor jou