De Top 100 van 2024: Deel 5: 10 t/m 1

De Top 100 van 2024: Deel 5: 10 t/m 1

Van Earthblade tot Senua’s Saga: Hellblade 2

Het jaar is bijna afgelopen. Traditiegetrouw blikt Gamer.nl vooruit naar de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2024 tellen we af naar nummer 1, die vandaag – op oudjaar – wordt onthuld. De afgelopen dagen passeerden al negentig games de revue, maar naar deze tien spellen kijken wij als redactie het meeste uit!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Lenovo Legion, lees hier wat dat betekent. De lijst is volledig onafhankelijk opgesteld door de redactie van Gamer.nl.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2024 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

·       De Top 100 van 2024: Deel 1: 100 t/m 71

·       De Top 100 van 2024: Deel 2: 70 t/m 41

·       De Top 100 van 2024: Deel 3: 40 t/m 26

·       De Top 100 van 2024: Deel 4: 25 t/m 11

10. Earthblade

Ontwikkelaar: Extremely OK Games

Platforms: pc 

Releasedatum: 2024

Voor een goede metroidvania kun je ons altijd wakker maken. En hoewel Earthblade niet de hoogst genoteerde game binnen dit genre is in onze Top 100, is het een flinke prestatie dat deze ogenschijnlijk simpel ogende indiegame bij de bovenste tien eindigt. Dat heeft voor een aanzienlijk deel te maken met de reputatie van de ontwikkelaar. Extremely OK Games zegt je misschien niet zoveel, maar wat als we je vertellen dat het de huidige naam is van de studio die onder leiding van Maddy Thorson ook Celeste ontwikkelde? 

Kijkend naar de eerste beelden lijkt Earthblade onze favoriete elementen uit een van onze favoriete games ooit (Celeste was onze game van het jaar in 2018) te pakken: de bedrieglijk simpel ogende pixelgraphics die bij nadere inspectie een opvallende hoeveelheid details herbergen en de precieze platformactie die van Celeste ook al zo’n tour de force maakte. Dit alles gegoten in een naadloze spelwereld die je – zoals het een metroidvania betaamt – langzaam maar zeker verkent, blootlegt en uiteindelijk eigen maakt. We weten nog niet zoveel over het verhaal, behalve dat hoofdpersonage Névoa naar een in puin liggende aarde terugkeert, maar kijkend naar Thorsons eerdere werk kan het niet anders of er zit een diepere laag onder die ons weer recht in het hart raakt. 

Earthblade

9. Persona 3 Reload

Ontwikkelaar: P-Studio

Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One

Releasedatum: 2 februari 2024

Dat een remake van een Persona-game zo hoog in de lijst eindigt, heeft alles te maken met de ongelooflijke populariteitsboost die de franchise heeft gekregen met Persona 5, een game die alweer zeven jaar geleden uitkwam. Bij een gebrek aan een zesde deel snakken oude en nieuwe fans naar een nieuwe mainline game om zich op te storten, en een remake van een oude klassieker is dan natuurlijk beter dan niets. Zeker als deze helemaal opnieuw is opgebouwd in de Unreal Engine en daardoor lekker modern oogt.

Toch is Persona 3 Reload behoorlijk traditioneel. Dat merk je bovenal aan de manier waarop je ’s nachts op avontuur gaat. Je doet niet verschillende kerkers aan, maar bezoekt tijdens de Dark Hour één gigantische toren, de Tartarus, waar random encounters aan de orde van de nacht zijn. Dat is misschien even slikken voor mensen die bij Persona 5 zijn ingestapt, maar andere elementen waarmee Persona 3 Reload zich van het vijfde deel afzet lijken de ervaring alleen maar interessanter te maken. Zo zijn de perikelen onder de scholieren ditmaal een stuk genuanceerder en kunnen er wrijvingen tussen personages de kop op steken. We vermoeden dat veel (westerse) mensen de oorspronkelijke versie van Persona 3 nog niet hebben gespeeld, en voor hen is dit dan ook een compleet nieuwe game. Maar ook voor fans van het eerste uur die terugkeren lijkt Reload een geweldig zoethoudertje te worden tot Atlus eindelijk Persona 6 uit de doeken doet.

Persona 3 Reload

8. Stalker 2: Heart of Chornobyl

Ontwikkelaar: GSC Game World

Platforms: pc, Xbox Series X/S

Releasedatum: eerste kwartaal 2024

Het is bepaald niet voor het eerst dat Stalker 2 in de Top 100 staat, maar als één studio een goed excuus heeft om lang over de ontwikkeling van hun game te doen dan is het GSC Game World wel. Het bedrijf moest zijn thuisbasis in Kiev verlaten vanwege de Russische invasie, maar is vervolgens onverminderd hard aan hun shooter blijven werken. 2024 lijkt dan ook het jaar te worden dat Heart of Chornobyl eindelijk ten tonele verschijnt, maar eerlijk is eerlijk: als GSC Game World meer tijd nodig heeft, dan wachten we zonder mokken nog wat langer. Als het eindresultaat er maar naar is, want de studio verdient het om een hit in handen te hebben.

De eerste Stalker uit 2007 blies vriend en vijand weg dankzij de spannende tocht door de ‘Zone’, het verboden terrein rondom de lekkende nucleaire reactor in Tsjernobyl. Door de aanwezige straling is de lokale flora en fauna onherroepelijk veranderd, waar je op je avontuur natuurlijk vaak mee geconfronteerd wordt. Het vervolg pakt dit concept en maakt het nog spraakmakender dankzij moderne technologie – het spel loopt op Unreal Engine 5 – en dat is wat ons betreft genoeg om een potentiële ijzingwekkende reis door dit mysterieuze gebied te ondernemen. Wel geven we toe dat beelden die eerder dit jaar uitkwamen niet konden tippen aan eerdere wonderschone screenshots, maar zolang de game op release ergens tussen die twee uitersten in zit, zijn we dik tevreden.

Stalker 2: Heart of Chornobyl

7. Still Wakes the Deep

Ontwikkelaar: The Chinese Room

Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S

Releasedatum: 2024

In het jaar 1975 bevind je je op het olieplatform Beira D, voor de kust van Schotland. Er woedt een storm, communicatie met de buitenwereld is onmogelijk en het platform valt van ellende uit elkaar. Tussen het overleven in deze hachelijke situatie door probeer je de rest van de bemanning te vinden. En dan lijkt er ook nog iets bovennatuurlijks een bezoekje aan het olieplatform te brengen… 

Het aanzien van die eindeloze, grijze massa van de oceaan wekt een unheimisch gevoel op: wat schuilt er in die onpeilbare diepte en hoe krijgen we onze voeten zo snel mogelijk weer op het droge? In het verlengde daarvan krijgen we óók een beetje de kriebels van olieplatforms, een door de mens gemaakt object dat daar maar een beetje heel onnatuurlijk in de zee staat te zijn. Ontwikkelaar The Chinese Room pakt deze onherbergzame setting en maakt er een complete psychologische first-person horrorgame van. Met de reputatie van de ontwikkelaar achter games als Dear Esther, Amnesia: A Machine for Pigs en Everbody’s Gone to the Rapture is dat genoeg reden om reikhalzend naar Still Wakes the Deep uit te kijken.

De Top 100 van 2024: Deel 5: 10 t/m 1-SVhCwZmDRAKXM9X18VsM9Q

6. Star Wars Outlaws

Ontwikkelaar: Massive Entertainment

Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S

Releasedatum: 2024

Een nieuwe Star Wars-games wekt automatisch onze interesse, helemaal als de insteek iets origineler is dan de gebruikelijke spellen die zich in een heelal hier ver, ver vandaan afspelen. Star Wars Outlaws draait om Kay Vess, die samen met haar schattig ogende compagnon Nix een gigantische overval beraamt. Dat vertaalt zich in een avontuurlijke actiegame gesitueerd op verschillende planeten, waarbij deze losstaande gebieden je genoeg vrijheid geven om Grand Theft Auto-achtige achtervolgingen in te zetten, maar ook weer niet zo ‘open wereld’ wordt dat je honderd uur vrij moet plannen om het einde te kunnen bereiken. Wanneer nota bene Ubisoft dat benadrukt, stelt dat toch enigszins gerust.

Het is moeilijk om precies de vinger te leggen op wat ons zo enthousiast maakt over Outlaws, maar de eerste beelden tonen in ieder geval extreem gedetailleerde omgevingen die ons zonder moeite naar een andere wereld transporteren. Daarbij zorgen de vloeiende animaties, de grafische stijl die ergens tussen realisme (voor zover dat kan in een Star Wars-game) en fantasie in lijkt te hangen en niet te vergeten het stoere vrouwelijke hoofdpersonage ervoor dat we soms flashbacks naar Beyond Good & Evil krijgen. Als Outlaws een soortgelijke ervaring met een Star Wars-sausje weet te bieden, is deze missie wat ons betreft al op voorhand geslaagd.

De Top 100 van 2024: Deel 5: 10 t/m 1-CDGJ0dRXQPSLjtAfVIde-g

5. The Plucky Squire

Ontwikkelaar: All Possible Futures

Platforms: pc, PS5, Switch, Xbox Series X/S

Releasedatum: 2024

The Plucky Squire staat zeker niet voor het eerst in de Top 100, maar wel voor het eerst zó hoog. Nu de game aankomend jaar daadwerkelijk uit lijkt te komen, blijken de uniek ogende beelden van de actievolle adventure-platformer simpelweg onweerstaanbaar voor het gros van onze redactie. Daarbij lijkt het min of meer om twee verschillende ervaringen in één te gaan. Beide ‘spellen’ zouden op zichzelf al tof genoeg zijn, laat staat als het om een groot totaalpakket gaat.

De ene ‘helft’ van The Plucky Squire is een sprookjesboek dat leven komt, waarin hoofdpersonage Jot en zijn vrienden het opnemen tegen de slechte Humgrump in fantasievolle, met de hand getekende omgevingen. Het laat zich het beste omschrijven als een mix tussen een platformer en rpg-adventure met een vleugje klassieke Zelda. Maar de grote twist is de andere ‘helft’: Jot kan namelijk uit het boek stappen, waardoor hij op verkenningstocht gaat in het huis waarin het boek ligt – in 3D. Het gewissel tussen deze twee werelden en de manier waarop je interactie hebt met de omgeving doet denken aan de stroom van originele gameplayideeën uit recente Mario-games. Als The Plucky Squire ook maar een fractie van die originaliteit en kwaliteit heeft, kan het eindresultaat haast niet tegenvallen. Aan de geweldige graphics zal het in ieder geval zeker niet liggen.

The Plucky Squire

4. Avowed

Ontwikkelaar: Obsidian Entertainment

Platforms: pc, Xbox Series X/S 

Releasedatum: 2024

Dat Obsidian vaak in één adem met Bethesda wordt genoemd, heeft vooral te maken met het feit dat de studio het fenomenale Fallout: New Vegas heeft ontwikkeld. Maar ook de manier waarop Obsidian soortgelijke immersieve actie-rpg-ervaringen weet te creëren zorgt ervoor dat de twee bedrijven vaak vergeleken worden. En nu vallen beide studio’s ook nog eens onder hetzelfde moederbedrijf: Microsoft. De timing van Avowed is dan ook zeer interessant, want alles wat we van deze game zien schreeuwt The Elder Scrolls, maar dan Obsidians interpretatie. 

In Avowed doen we de wereld van Eora aan, in hetzelfde universum is als waar de Pillars of Eternity-games zich afspelen. Het gaat hier alleen om de setting, dus ook wanneer je die games nooit hebt gespeeld kun je meteen instappen. In de Living Lands onderzoek je een mysterieuze plaag die de spelwereld teistert, en pluis je diverse open gebieden uit – één grote openwereldgame is het niet – terwijl je zwaarden en magie gebruikt om vijanden van je af te slaan. 

Liefhebbers van middeleeuwse omgevingen met een dikke dosis fantasy zullen hier erg goed op gaan, en met meerdere skill trees om uit te bouwen en wapens die geüpgraded kunnen worden, belooft Avowed de diepgang te bieden waar fans van het genre naar snakken – terwijl het toegankelijk genoeg lijkt te worden om uit te groeien tot een hit bij het grote publiek. Op The Elder Scrolls 6 moeten we nog jaren wachten, maar Avowed zou die tijd weleens een stuk sneller kunnen laten verlopen.

Avowed

3. Final Fantasy 7 Rebirth

Ontwikkelaar: Square Enix Creative Business Unit I

Platforms: PlayStation 5

Releasedatum: 29 februari 2024

Met deel 16 heeft Square Enix in 2023 een uitstekende nieuwe aflevering in de langlopende Final Fantasy-reeks uitgebracht. Toch zijn het vooral de delen die eind jaren negentig op de eerste PlayStation verschenen die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. Dat begrijpen ze bij Square natuurlijk als geen ander, en ze maken daar dankbaar gebruik van door Final Fantasy 7 van een driedelige remake te voorzien. 

Aan het begin van de coronapandemie verscheen het eerste deel, waarbij meteen duidelijk werd dat het oorspronkelijke verhaal zo dun mogelijk wordt uitgesmeerd – en op cruciale punten zelfs wordt herschreven. Gezien de kwaliteit van de remake hoor je ons niet klagen; het was geweldig om met Cloud Strife en consorten de futuristische en enorm uitgebreide stad Midgar te verkennen en de flitsende real-time gevechten maakten er in combinatie met de prachtige graphics een onmisbaar avontuur van.

Midgar laten we in Rebirth achter ons, en in ruil daarvoor krijgen we een spelwereld die een stuk vrijer moet zijn en de mogelijkheid biedt om op verkenningstocht uit te gaan. Rijden op een Chocobo mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Het vechtsysteem krijgt tevens een nieuwe impuls met de mogelijkheid om aanvallen van verschillende personages te combineren, en zelfs antagonist Sephiroth kan nu bestuurd worden. Verder lijkt Rebirth vooral de lijn door te zetten die met Remake is ingezet: topkwaliteit, maar met de nodige vragen over het verdere verloop van het verhaal. Dat maakt Rebirth extra interessant voor wie het origineel ooit heeft gespeeld; niet voor niets heet dit tweede deel geen remake meer.

De Top 100 van 2024: Deel 5: 10 t/m 1-69018886

2. Hollow Knight Silksong

Ontwikkelaar: Team Cherry

Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S

Releasedatum: 2024

Games die vele jaren achter elkaar terugkeren in de Top 100 zien we vaak steeds verder in de ranglijsten dalen. Ergens slaat de hype om in wantrouwen; een game die jaren in ontwikkeling is zonder eind in zicht stemt nou niet bepaald hoopvol. Maar er zijn altijd uitzonderingen, en Hollow Knight Silksong is er zo eentje. Vier jaar geleden speelden we de game al op Gamescom en leek hij nagenoeg af; inmiddels hebben we nog altijd geen concrete releasedatum om ons aan vast te klampen. 

Dat we desondanks onze hoop niet verliezen, heeft alles te maken met het vertrouwen dat we in Team Cherry hebben, dat het geheel te danken heeft aan de feilloze kwaliteit van voorganger Hollow Knight. De game is een moderne klassieker, een perfecte metroidvania, een indiegame die deze benaming ontstijgt: kies maar een lofzang die je eraan wil hangen, hoe dan ook is Hollow Knight een van de beste games uit het afgelopen decennium.

Silksong heeft dus flink wat waar te maken, maar niets van wat we tot nu toe van de game hebben gezien doet ons vermoeden dat Team Cherry verzaakt. De strakke platformactie van het origineel blijft intact, net zoals de aanlokkelijke gameplayloop die je – in eerste instantie zonder kaart – steeds een beetje meer van de moordlustige en tegelijkertijd beeldschone spelwereld laat verkennen. 

Alleen werkt het dit keer allemaal nét even anders. Zo probeer je je een weg naar de oppervlakte te banen in plaats van je steeds dieper de grond in te graven – ditmaal in het koninkrijk Pharloom, vol met nieuwe vriendelijke en vijandige insecten – en kun je je levensenergie pas weer aanvullen wanneer je zijdemeter helemaal is volgelopen. Gecombineerd met de meer verticale focus van het nieuwe hoofdpersonage Hornet geeft dat het spel een compleet ander gevoel, zonder dat de sfeer van het origineel verloren gaat. We denken het elk jaar, maar 2024 moét wel het jaar van Silksong worden, dat kan niet anders. Toch?

De Top 100 van 2024: Deel 5: 10 t/m 1-JuM2jOR5RlSpG7pI_8Owjw

1. Senua’s Saga: Hellblade 2

Ontwikkelaar: Ninja Theory

Platforms: pc, Xbox Series X/S

Releasedatum: 2024

Senua’s Saga: Hellblade 2 lijkt, misschien enigszins verrassend, uit te groeien tot een ware killer app. Ja, het eerste deel uit 2017 was goed, overtuigend en origineel, maar alles wat we van het vervolg hebben gezien belooft meer. En nu ontwikkelaar Ninja Theory deel uitmaakt van Xbox Game Studios, is het ook nog eens een belangrijke console-exclusive voor het platform. Een game die, als hij echt zo goed uitpakt als we hopen, nog jarenlang door Xbox-fans zal worden aangedragen als dé reden om de console in huis te halen. En een spel dat ogenschijnlijk moeiteloos de balans houdt tussen monsterhit voor de massa en een intelligent, psychologisch drama zoals we dat weinig zien in de gamewereld. 

Afgaande op het weergaloze origineel, gaat Hellblade 2 een wonderschone spelwereld combineren met uitdagende combat en puzzels en – het belangrijkste ingrediënt – wederom een blik in het drukke hoofd van Senua. Dit hoofdpersonage, met veel overtuiging gespeeld door actrice Melina Juergens, kampt met psychoses, wat in het Noord-Europa van de achtste eeuw wordt verward met een vloek die heel haar leven teistert. In de eerste game leert Senua langzaam maar zeker om de stemmen in haar hoofd en de hallucinaties in haar voordeel te gebruiken, en zo obstakels te overkomen en trauma’s uit het verleden te verwerken. We zijn razend benieuwd hoe haar leven er met die verworven balans in dit vervolg uitziet, al lijken de trailers te suggereren dat haar interne strijd nog lang niet gestreden is. 

Ninja Theory lijkt Hellblade 2 vooral een indrukwekkender gevoel van schaal mee te geven. In verschenen beelden wordt een gevecht met een gigantisch, mensachtig wezen uitgelicht waar de haren in onze nek recht van overeind gaan staan. IJsland moet daarbij als setting prachtige, natuurlijke omgevingen garanderen. De kunst zit hem in het spektakel uit het origineel stevig opvoeren, terwijl het geheel ingetogen genoeg blijft om het gevoel te behouden dat je nooit écht uit het hoofd van Senua weet te ontsnappen. Lukt de game dat, dan laat Hellblade 2 Kratos en consorten ver achter zich met een volwassen verhaal dat tegelijkertijd het speelse kind in ons tevreden stelt. 

De Top 100 van 2024: Deel 5: 10 t/m 1-XLoZd6RLRLejgPCA0LpWGQ

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van de Top 100 van 2024. We hopen dat we jullie ook lekker hebben kunnen maken voor het aankomende gamejaar; misschien ben je met behulp van deze lijst wel achter het bestaan van je nieuwe favoriete game gekomen. Voor nu wensen we je een prettige en veilige jaarwisseling, en zien we je in 2024 graag terug op Gamer.nl. Zoals deze Top 100 heeft bewezen, wordt het in ieder geval weer een prachtig jaar om gamer te zijn!

De Top 100 van 2024 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Sander Hölsgens, Tom Kauwenberg, Tom Kerkhof, Michel Musters en Erik Nusselder.

De top 25 van 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door Lenovo Legion. Voor enkele games raadt Lenovo één van drie onderstaande modellen aan. Het advies is gebaseerd op systeemverseisten of een geïnformeerde schatting.

Lenovo Legion 9 83AG002MMH

Lenovo’s huidige vlaggenschip verscheen in september dit jaar en biedt zo’n beetje de best mogelijke game-ervaring van nu. De laptop bevat een Geforce 4090 (met ondersteuning voor path tracing), een i9 van de nieuwste generatie, 64 GB-werkgeheugen en een mini-ledscherm met een resolutie van 3200x2000 pixels. Kortom: uitstekend geschikt voor de zwaarste games van 2023 en 2024.

Lenovo Legion Slim 5 16APH8 82Y9008NMH

De Legion Slim 5 is ook relatief nieuw en bedoeld voor goede prestaties in een compactere behuizing. De laptop bevat een Geforce 4070, een AMD Ryzen 7-processor, 16 GB-werkgeheugen en een 165Hz-scherm van 2560x1600 pixels. Voor de meeste games is de Slim 5 een uitstekende keuze.

Lenovo LOQ 16IRH8 82XW006WMH

Speel je vooral indiegames of games op iets lagere settings, dan raadt Lenovo de LOQ aan. De laptop beschikt over een Geforce RTX 4050, een dertiende generatie -7-processor, 16 GB-werkgeheugen en een 144Hz-scherm met 1920x1200 pixels.

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Final Fantasy 7 Rebirth

Final Fantasy 7 Rebirth kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Was weer een goede lijst! Maar volgens mij zit assassin's creed codename red er niet tussen! Of hebben jullie dat wel in de top 100 gedaan?

0
test

Die heeft helaas nog geen gameplay, en mag volgens onze regels niet meedoen. Dank voor het lezen iig!

0

Graag gedaan jacco en wanneer komt de inbox eigenlijk?

0
test

Hey jacco misschien toch de regels keer aanpassen, want er zijn veel games die jaarlijks uitkomen waar jullie nog niks van gezien hebben, maar waar toch veel mensen naar uitkijken. Zoals cod, fifa, nba en vele andere games. Vind de lijst van dit jaar echt heel erg tegen vallen omdat meeste indie games zijn en ik zelf op een hand naar niet naar uitkijk. Verder leuk artikel en fijne jaar wisseling

0
test

De inbox staat op de lange baan. Onze zustersite PU gaat eerst nog over op een nieuw systeem, wanneer ik verwacht had het gebouwd gaat worden.

0

Wat bedoel je op de lange baan?

0
test

Wederom een mooie lijst. Ik kijk zeker uit naar Stalker 2 en Hellblade 2. Fijne games om op eigen tempo te spelen. Mooie bijkomstigheid is dat het beide GamePass titels zijn. Fijne jaarwisseling!

1
test

Jij ook een fijne jaarwisseling!

0

Aanbevolen voor jou