Remnant 2 wordt een waardige soulslike
Gamer.nl
Achtergrond

Remnant 2 wordt een waardige soulslike

Trapt niet op de rem(nant)

De markt voor soulslikes is groot, en met grote releases als Elden Ring is het genre populairder dan ooit. Daarmee ligt eentonigheid op de loer, maar Gunfire Games doet toch een poging tot vernieuwing met Remnant 2. Na een eerste speelsessie blijkt dat de vier jaar ontwikkeltijd zijn vruchten af heeft geworpen.

Voorganger Remnant: From the Ashes was een succes: de verkoopcijfers waren indrukwekkend en de game werd door critici bejubeld – op Gamer.nl scoorde het spel een 8,5. Het spel oogde echter wel wat grauw en wist zich qua stijl niet geheel te onderscheiden van zijn genregenoten. Gunfire Games wil het eerste deel nu overtreffen en komt daarom met een groter team, een groter budget en een leuke twist op het genre. Remnant 2 weet het sterke fundament van de vorige game intact te houden en het geheel fris aan te laten voelen met de nodige aanpassingen en toevoegingen.

Een wereld vol tegels

Na Elden Ring zijn er grote schoenen om te vullen binnen het soulslike genre. Gunfire Games probeert dat met een co-op third-person shooter met soulslike aspecten.. De makers geven spelers de optie om de game alleen te spelen, maar raden het aan om samen met vrienden te spelen in verband met de lastige gevechten die je tijdens het avontuur te wachten staan. Niet gevreesd als je later toch met vrienden wilt spelen: je krijgt tijdens jouw gameplay de mogelijkheid om je vrienden alsnog uit te nodigen. Om de avonturen in en spelwereld van Remnant 2 uniek te maken, hebben de ontwikkelaars namelijk gebruikgemaakt van iets wat lijkt op procedureel gegenereerde gebieden door een zelfontworpen algoritme.

De makers hebben daarmee een hoop verschillende ‘tegels’ gecreëerd met verschillende vijanden, eindbazen, bezienswaardigheden, tunnels, hallen en andere omgevingen. Die tegels worden willekeurig samengesteld wanneer je aan je avontuur begint, waardoor iedereen een compleet andere speelervaring heeft. Tijdens de speelsessie was het in ieder geval niet merkbaar dat deze tegels willekeurig samengesteld waren. Met deze techniek hoopt de ontwikkelaar ‘watercooler moments’ te creëren, zo werd ons verteld in een een-op-eengesprek. De hoop is dus dat vrienden of collega’s verhalen uitwisselen over hun unieke gebeurtenissen in de game.

Dat zien terug in de manier waarop het verhaal gestructureerd is ten opzichte van zijn voorganger. Waar Remnant: from the Ashes een lineaire verhaalstructuur volgt, waarbij je een interdimensionaal kwaad genaamd The Root probeert te verslaan door je een weg naar de kern van het kwaad te vechten, schiet het verhaal van Remnant 2 alle kanten op. Zowel de gebieden als het verhaal zijn compleet willekeurig, waardoor je tijdens je reis verschillende puzzelstukjes van het verhaal verzamelt om uiteindelijk een compleet beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Wat het verhaal precies inhoudt is na onze speelsessie nog vrij onduidelijk, al lijkt het spel zich in ieder geval na de gebeurtenissen uit de eerste game af te spelen.

Een game in het soulslike genre wordt al snel vergeleken met het werk van FromSoftware. Wanneer we dat doen, wordt al snel duidelijk dat de wereldopbouw en grafische stijl niet kan tippen aan het werk van de geprezen ontwikkelaar. Hoewel de verschillende tegels gecreëerd zijn met veel detail, krijg je toch het gevoel dat er een duidelijke prioriteit lag bij de gameplay ten opzichte van het verhaal.

Actie, actie en nog eens actie

Daarover gesproken: de heerlijke gunplay van Remnant 2 is het meest onderscheidende aspect van de game. De game speelt als een pure shooter, al kom je er vrij snel achter dat je erg voorzichtig om moet gaan met je kogels. In Remnant 2 beschik je over beperkte munitie, waardoor je constant moet nadenken wat de beste manier is om de desbetreffende vijand om te leggen. Je loadout bestaat voornamelijk uit geweren – je kunt eventueel wel een mêlée-aanval doen, maar dat is alleen als een vijand té dichtbij komt of je bijvoorbeeld geen kogels meer hebt.

Tijdens de speelsessie kwamen we in aanraking met verschillende vijanden, waaronder heksen die zich kunnen dupliceren en monsters die als een soort autowiel op je afrollen. De variatie in vijanden zorgt ervoor dat je altijd op je hoede blijft en regelmatig strategisch te werk moet gaan. Gevechten zijn dan ook vergelijkbaar met andere games in het genre, waarbij continu ontwijken en het herkennen van patronen van essentieel belang is. De game lijkt dan ook het run and gun-principe te willen vermijden - je wordt gedwongen constant na te denken.

De game kan flink wat uitdaging bieden door de moeilijkheidsgraad, de variatie aan vijanden, de dodelijke aanvallen en het survivalaspect waarbij je ten allen tijde moet letten op de hoeveelheid munitie waarover je beschikt. Gelukkig kan de mogelijkheid om co-op in te zetten daarmee helpen. Tijdens de gameplay kun je jouw vrienden uitnodigen om bij te springen en samen met jou het avontuur voort te zetten. De lastige gevechten is iets wat tekenend is voor het genre, zo ook in Remnant 2 - al wordt dit pas echt duidelijk tijdens eindbaasgevechten. Zo hebben we van de drie uur dat we de game mochten spelen zeker een uur vastgezeten bij een eindbaas met een gigantisch oog. Het team waarin we speelden ging toen pas echt over onze strategie nadenken. Welke aanvallen werken nu het beste en hoe zien de aanvalspatronen van de eindbaas er precies uit? Dat zorgde er na een hoop pijn en moeite voor dat we de eindbaas versloegen. Het leverde logischerwijs een heerlijk euforisch gevoel op.  

De game biedt ook de mogelijkheid  om de gevechten iets makkelijker te maken door middel van builds. Ietwat vergelijkbaar met games als Destiny kun je verschillende skills, wapens en armor combineren, waardoor je personage sterker wordt en meer schade kan aanrichten bij vijanden. Daarnaast heb je ook verschillende klassen waaruit je in het begin van de game kiest. Tijdens de preview gingen we voor de handler, een support-klasse met een hond die helpt met het reviven van je teamgenoten. En ja, die hond kun je gelukkig aaien.

Een waardige opvolger

Remnant 2 weet de formule van zijn voorganger op een creatieve manier te verbeteren. De unieke tegelmechaniek is een interessante oplossing om de game herspeelbaar te maken, zonder dat de spelwereld zielloos oogt. Remnant 2 lijkt ook al het goede van het eerste deel intact te houden, zoals de fijne gunplay. Daardoor lijkt het spel een waardig vervolg te worden op een toch al verrassend goede game.

Remnant 2 verschijnt op 25 juli voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Oblivion Remastered behoudt iconische blooper uit origineel
Gamer.nl
Nieuws

Oblivion Remastered behoudt iconische blooper uit origineel

'Wait a minute, let me do that one again'

Spelers van het deze week uitgekomen The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered zijn er achter gekomen dat een inmiddels bekende blooper uit het origineel intact is gebleven in de nieuwe versie van de game.

Toen de game eerder deze week werd aangekondigd en uitgebracht liet Bethesda al weten dat Remastered een combinatie van oude en nieuwe ingesproken stemmen bevat. Een blooper uit het origineel die onder de fans inmiddels welbekend is, blijkt nu nog altijd in de remake te zitten - waarschijnlijk bewust.

Het gaat ironisch genoeg om de Master Speechcraft-trainer Tandilwe. De stemactrice ging de fout in tijdens het inspreken van een zin en vroeg vervolgens of ze de zin opnieuw kon doen. De gehele blooper kwam echter in het origineel terecht en nu dus ook in Remastered, zoals in onderstaande tweet beluisterd kan worden.

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered werd afgelopen woensdag aangekondigd en kwam toen meteen uit op Xbox Series-consoles, PlayStation 5, pc en Xbox Game Pass. Er gingen echter al geruime tijd geruchten over de komst van de game en er waren voorheen zelfs screenshots gelekt.

De game kent veel grafische verbeteringen ten opzichte van het origineel uit 2006, mogelijk gemaakt door Unreal Engine 5. Gameplay is ook op de schop gegaan, met verbeterde gameplaysystemen en een aangepaste user interface. Ook animaties van personages en vijanden zijn verbeterd. Dialogen zijn zoals gezegd deels opnieuw opgenomen, maar de soms opmerkelijke gesprekken die het origineel zijn charme geven zijn behouden.

Oblivion Remastered wordt gezien als de meest complete versie van Oblivion. Alle verhalende uitbreidingen zitten ook bij het spel inbegrepen. De game kost 54,99 euro, al is er ook een Deluxe-uitvoering van 64,99 euro met diverse extra's.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Eerste bewegende in-game beelden van Subnautica 2 te zien
Gamer.nl
Nieuws

Eerste bewegende in-game beelden van Subnautica 2 te zien

De game komt later dit jaar uit voor pc, Xbox Series-consoles en Game Pass

Unknown Worlds heeft eerder deze week de eerste bewegende in-game beelden van Subnautica 2 aan de buitenwereld vertoond.

De beelden werden gedurende een video genaamd 'Road to Early Access' getoond, waarin ontwikkelaar Anthony Gallegos praat over de weg die het aflegt naar de early access-release van het vervolg. De beelden tonen wat lijkt op het equivalent van Safe Shallows uit de eerste game, een ondergronds gebied en een aantal waterwezens.

Vorig jaar werd er al een CGI-trailer van de game uitgebracht, alsmede enkele screenshots. In Subnautica 2 verkennen spelers een nieuwe spelwereld met een nieuwe oceaan. "Deze wereld is te gevaarlijk voor mensen om te overleven... tenzij je de definitie van een mens verandert." De game kan alleen of met drie vrienden in online co-op gespeeld worden. Zoals men gewend is van het origineel kan men ook basissen bouwen en zijn er diverse nieuwe soorten omgevingen om te verkennen.

De early access-versie van Subnautica 2 verschijnt in de loop van dit jaar in ieder geval op Xbox Series X en S en pc (via Steam en Epic Games Store). Ook komt het spel op release meteen op Xbox Game Pass te staan.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!