Pokémon: The Indigo Disk voelt als welkome endgamecontent

Pokémon: The Indigo Disk voelt als welkome endgamecontent

Maar lijkt de technische problemen niet op te lossen

Pokémon Scarlet en Violet kregen vanwege hun technische toestand bij verschijning flinke kritiek te verduren, maar verkochten ondanks dat maar liefst 23 miljoen keer. Alweer de tweede uitbreiding – The Indigo Disk – lijkt een jaar later op technisch vlak helaas weinig te veranderen, al voelt het wel als welkome endgamecontent.

Wie afgelopen zomer de eerste uitbreiding – The Hidden Treasure of Area Zero Part 1: The Teal Mask - heeft gespeeld, had waarschijnlijk niet anders verwacht. De eerste dlc biedt een sfeervolle nieuwe omgeving buiten Paldea, met veel traditioneel-Japanse invloeden en een verhaal dat voor Pokémon-begrippen best interessant is. Ook word je eraan herinnerd hoe goed de openwereldformule voor de franchise werkt: pokémon in hun natuurlijke habitat zien rondlopen is iets waar menig speler in vroeger alleen maar van kon dromen. Het biedt een gevoel van ontdekking dat jaren ontbrak in de reeks.

Maar ook het eerste deel van de uitbreiding kent wederom technische problemen. Wanneer er te veel monsters in beeld verschijnen of de centrale berg in beeld is, heeft de Switch het óntzettend moeilijk. Dat terwijl Zelda: Tears of the Kingdom dit jaar bewees dat er nog een boel uit de zes jaar oude hardware valt te persen. Veel spelers wachtten afgelopen jaar op een verlossende update, maar die kwam nooit écht.

Pokémon: The Indigo Disk voelt als welkome endgamecontent-U0qZCQ_HQmmQer5LyQiv2g

Nostalgie onder zeeniveau

Bij The Pokémon Company te Londen beginnen we aan het tweede deel van de uitbreiding, The Indigo Disk. Ditmaal gaan spelers op uitwisseling naar de Blueberry Academy, een futuristisch ogende school die midden in de oceaan ligt. De unieke eigenschap is een gigantische koepel onder zeeniveau, waar verschillende delen van de pokémon-wereld worden gesimuleerd.

Dat oogt als best een leuke oplossing voor het gebrek aan variatie in voorgaande uitbreidingen. De school is erop gericht om jonge trainers zo snel mogelijk in het zadel te helpen, dus bezoeken ze een sneeuwgebied, een savanne, een kustgedeelte en een ravijn met allerlei verschillende pokémon. Daar krijg je onder andere vangopdrachten voor je kiezen terwijl je kennismaakt met de hypermoderne faciliteiten van de academie.

Pokémon: The Indigo Disk voelt als welkome endgamecontent-AiV-BadKRKyeuuO_oW1r2g

Uiteraard keert een groot aantal nostalgische pokémon terug. Welke precies mogen we niet onthullen, maar de starter-pokémon uit alle voorgaande games zijn in de uitbreiding voor het eerst in het wild te vangen – al zagen wij ze nog niet. Verder lijkt het zogenaamde ‘Terrarium’ te bieden wat je ervan verwacht: een nieuw gebied met wilde pokémon, sterke trainers en wederom pop-in en andere technische oneffenheden.

Verrassend pittig

Een leuke verrassing is wel dat The Indigo Disk zich lijkt te richten op gevechten. De uitbreiding kent een interessante structuur – waar we helaas niets over mogen zeggen – waardoor spelers zo nu en dan de Blueberry Elite Four mogen uitdagen. Deze bestaat uit een handvol nieuwe trainers die je na een minigame – in dit geval een vliegmissie op partnerpokémon Koraidon - uitdagen tot een gevecht.

Pokémon: The Indigo Disk voelt als welkome endgamecontent-Gvi68FjGQTai6eFEolT7EQ

Dat hebben we geweten. Ons duel tegen ‘BB Elite Four-lid’ Amarys mondt uit in een heuse strijd op leven en dood, waarbij haar al relatief sterke pokémon daadwerkelijk tactieken toepassen in plaats van dat ze ‘gewoon’ een hoger level hebben. Het is even geleden dat tegenstanders in pokémon-games moves als Trick Room effectief inzetten, en we zien dan ook de ene na de andere pokémon het loodje leggen alvorens we het gevecht nipt winnen.

Dit gedeelte van de demo is schijnbaar aangepast, omdat het té pittig werd voor de gemiddelde speler binnen een vooraf opgesteld team. Hoewel spelers volgende maand uiteraard zelf hun team op de uitdaging kunnen aanpassen, belooft het veel goeds voor de moeilijkheidsgraad van de game. Want laten we eerlijk zijn: de afgelopen jaren is Pokémon enkel toegankelijker geworden, met mondjesmaat echte uitdagingen voor de doorgewinterde speler.

Pokémon

The Indigo Disk voelt daarom vooralsnog als fijne endgamecontent voor Pokémon Scarlet en Violet, met name voor spelers die iets meer uitdaging zoeken. Het Terrarium lijkt daarbij een fijne en gevarieerde plek om een compleet nieuw team samen te stellen en te trainen, inclusief de meest geliefde pokémon uit de franchise.

Anderzijds lijkt het erop dat we moeten wachten op een volgend deel voordat Game Freak het openwereldconcept écht onder de knie krijgt. Liefhebbers van Scarlet en Violet begrijpen wat de games zo aantrekkelijk maakt en vermaken zich waarschijnlijk prima met beide uitbreidingen, maar we betwijfelen of The Indigo Disk twijfelaars over de streep trekt.

Pokémon: The Indigo Disk voelt als welkome endgamecontent-GfXWsZi2SLCANg3DQdGw_g

The Hidden Treasure of Area Zero Part 2: The Indigo Disk verschijnt op 14 december voor Nintendo Switch als onderdeel van de uitbreidingspas voor Pokémon Scarlet en Violet.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou