PlayStation 6 – Alle geruchten en feiten op een rij

PlayStation 6 – Alle geruchten en feiten op een rij

Een blik op de toekomst

De PlayStation 5 is nog in volle gang, maar er wordt al gespeculeerd over de PlayStation 6. Hoewel de release van de PS6 nog enkele jaren op zich laat wachten, zijn er al wel geruchten over de mogelijke features en specificaties van de console. In dit artikel zetten we alles wat we tot nu toe weten over de PlayStation 6 op een rij.

Wanneer komt de PlayStation 6 uit?

Sony heeft in het verleden om de zes tot zeven jaar een nieuwe PlayStation uitgebracht en het lijkt erop dat dit bij de PS6 niet anders zal zijn. Een vacature van Sony uit 2021 suggereert dat de ontwikkeling van de PS6 al in volle gang is en dat we de console rond 2026 kunnen verwachten. Het is echter ook mogelijk dat de PS6 pas in 2027 of 2028 uitkomt.

Voordat de PlayStation 6 verschijnt, komt vermoedelijk eerst de PS5 Pro in 2024 uit. Lees hier alles over de PS5 Pro.

PS6

PlayStation 6 in plaats van PlayStation 5 Pro

Journalist Tom Henderson speculeert dat er misschien geen PlayStation 5 Pro op de planning staat. Daarbij heeft hij op dit moment meer gehoord over een mogelijke PlayStation 6 dan over een PS5 Pro.

Dat meldt hij op Twitter. "Ik denk niet dat er een pro- of slim-versie bestaat." Er gaan wel geruchten over een nieuw PS5-model - eentje met een afneembare, externe disk drive - maar volgens Henderson zou dit louter een nieuwe versie van de huidige PS5 zijn. Deze uitspraak blijkt te kloppen.

"De normale PS5 zal eind dit jaar niet meer worden geproduceerd. De productie van het nieuwe model begint in april en wordt vanaf september verkocht." Henderson speculeert dat Sony de productie van de huidige PS5 nooit zou stilleggen als het om een Pro-editie ging.

Vervolgens speculeert hij: "Ik weet niet zeker of we ooit een Pro-versie kunnen verwachten. Naar mijn idee is nog niet het onderste uit de kan van de reguliere editie gehaald en dat zie ik tot eind dit jaar ook niet gebeuren. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik meer over een PlayStation 6 dan over een PS5 Pro heb gehoord."

PS5

Ook Microsoft verwacht 2028

Ook Microsoft verwacht dat de volgende PlayStation en Xbox in 2028 verschijnen.

Zowel Microsoft als Sony hebben uitgebreide reacties gepubliceerd voor de Competition and Markets Authority, de Britse waakhond die de overname van Activision Blizzard door Microsoft onderzoekt. In die reacties worden ook schattingen gemaakt over de release van de nieuwe generatie consoles.

"De partijen (Microsoft en Activision) weerleggen het feit dat sommige gamers aan het begin van een nieuwe generatie opnieuw beoordeelt welke console men koopt niet", aldus Microsofts reactie. "De nieuwe generatie consoles wordt op zijn vroegst niet voor de herfst van 2028 verwacht."

In Sony's statement wordt ook gepraat over een nieuwe generatie consoles, al wordt het precieze jaartal daarin gecensureerd. Sony beaamt dat Microsoft Call of Duty tot 2027 beschikbaar wil stellen op PlayStation-consoles.

"Tegen de tijd dat Sony Interactive Entertainment hun nieuwe generatie console uitbrengt (wat waarschijnlijk gebeurd rond [verwijderd]), zou het toegang hebben verloren tot Call of Duty en andere Activision-games. Daardoor is de kans dat consumenten van console wisselen groot." Hoewel het jaartal hier wordt gecensureerd, lijkt dit statement ook te suggereren dat een eventuele PlayStation 6 niet voor 2027 of 2028 uitkomt.

Sony legt PlayStation 6 tot en met 10 vast

Sony Interactive Entertainment heeft in 2019 in Japan handelsmerken geregistreerd voor ‘PS6’, ‘PS7’, ‘PS8’, "PS9’ en ‘PS10’, hoogstwaarschijnlijk als beveiliging voor toekomstige PlayStation-platforms. Dit is een standaardprocedure voor Sony, die in het verleden ook al handelsmerken heeft geregistreerd voor de namen van eerdere PlayStation-consoles.

Wat voor hardware zit er in de PlayStation 6?

Hoewel er nog weinig bekend is over de specificaties van de PS6, kunnen we er wel van uitgaan dat de console zal beschikken over een nog snellere en geavanceerdere CPU en een betere videokaart van AMD. Ook wordt verwacht dat 4K en 60 fps nu écht de standaard wordt, en 120 fps gangbaarder wordt dan tijdens de PlayStation 5-periode.

Ondanks het gebrek aan officiele details, is er wel een gerucht de wereld in geholpen. Leaker Moore's Law is Dead zegt "100 procent zeker te zijn" dat de PlayStation 6 een AMD-chip bevat. AMD brengt eind dit jaar een nieuwe, verbeterde generatie chips uit die mogelijk gebruikt kunnen worden in de PlayStation 6.

Een veelbesproken aspect van de PlayStation 5 is de SSD, waarmee de console bijna zonder laadtijden functioneert. Daarentegen bevat deze opslagkaart niet al teveel ruimte, terwijl games tegenwoordig juist steeds vaker stijgen in bestandsgrootte. Zeker als de PlayStation 6 inzet op games spelen zonder discs moet de opslagruimte van het apparaat omhoog.

PlayStation 5

Wat gaat de PS6 kosten?

De PlayStation 6 gaat waarschijnlijk een hoog prijskaartje ontvangen. Helaas is het de realiteit dat meer geavanceerde technologie - zoals een grotere SSD - duurder is, en om de sprong van de PlayStation 5 naar PlayStation 6 waardevol te maken moet veel van die technologie worden toegepast. Of we moeten genoegen nemen met een lagere sprong in kwaliteit.

Wat voor features kunnen we van de PlayStation 6 verwachten?

Er zijn een aantal features waar fans op hopen bij de PS6. Zo hopen spelers dat backwards compatibility terugkeert en dat het mogelijk wordt om thema’s in te stellen. Ook wordt er gespeculeerd over het draadloos opladen van controllers en accessoires en standaard cloudfuncties zodat spelers games niet hoeven te installeren. Ook de PSSR upscaling-techniek die volgens geruchten in de mogelijke PS5 Pro worden gebruikt wordt kan op de PlayStation 6 toegepast worden.

PS6 cloud

Welke games verschijnen er voor de PlayStation 6?

Er is nog weinig bekend over welke games er voor de PS6 zullen verschijnen, maar het is aannemelijk dat de console zal worden gelanceerd met een aantal next-gen games van Sony's first-party studio's, zoals Naughty Dog en Sony Santa Monica. Daarnaast is het mogelijk dat er ook third-party ontwikkelaars zullen zijn die exclusieve games uitbrengen voor de PS6. The Elder Scrolls 6 zal niet op de PlayStation 6 verschijnen.

Een lek van Insomniac Games geeft in ieder geval een blik op welke games er in de verre toekomst, en daarmee de PS6, kunnen verschijnen.

God of War Ragnarok

Dit artikel wordt bijgewerkt met de laatste informatie over PlayStation 6

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

wou alleen ff zeggen … First !!!!

-1
test

en by the way dit artikel is volgens mij ongeveer 2 jaar te vroeg verschenen

-2

Aanbevolen voor jou