Nieuwe Tomb Raider: Alle geruchten en feiten op een rij

Nieuwe Tomb Raider: Alle geruchten en feiten op een rij

Releasedatum, gameplay en verhaal

Het is alweer zes jaar geleden dat de laatste AAA Tomb Raider-game op de markt verscheen. Na Shadow of the Tomb Raider in 2018 hebben we dit jaar nog een geremasterde collectie van de originele drie games in de serie kunnen spelen, maar naast een mobiele game heeft de franchise de afgelopen jaren vrij stil gelegen. Gelukkig weten we dat er een nieuwe grote game met Lara Croft in de hoofdrol aan zit te komen, waar je alles over kunt lezen in dit overzicht.

Releasedatum van Tomb Raider

De nieuwe Tomb Raider-game van Crystal Dynamics heeft nog geen releasedatum.

Op 5 april 2022 heeft de studio officieel aangekondigd dat het aan een nieuwe game in de reeks werkt, waarbij gebruik wordt gemaakt van Unreal Engine 5. In een bericht van uitgever Amazon Games werd daarbij ook onthuld dat het spel multiplatform wordt. Hoe lang het spel al in ontwikkeling is, is niet bekend. Daarbij is het ook niet zeker wanneer we meer informatie over het volgende deel in de Tomb Raider-reeks kunnen verwachten, al gingen er geruchten dat dat al in 2023 had moeten gebeuren

Wordt de nieuwe Tomb Raider-game het eerste deel van een trilogie?

In maart 2024 vond er bij het South by Southwest-filmfestival (SXSW) een panel plaats waarin Johnson aan het woord kwam, zo werd recent ontdekt door Tomb Raider fan-account Society of Raiders.

Shadow of the Tomb Raider

Dmitri Johnson heeft met zijn bedrijf gewerkt aan de eerste Sonic the Hedgehog-film, waarna een deal werd gesloten met Amazon Studios voor het ontwikkelen van televisieseries, onder andere omtrent Tomb Raider. In het panel over transmedia - oftewel het gebruiken van een IP via verschillende mediums als liveactionfilms, series, animatie en games - zei hij het volgende:

“Er is een franchise waar we aan werken waar ik niet te diep op in kan gaan. En dit is een groot experiment voor ons - de studio's en het gamebedrijf waar we werken aan animatie, liveaction films, live-action televisie en een trilogie aan games die gebouwd zijn in Unreal 5.

Daarbij kijken we naar een manier om de assets die voor de game gebruikt worden toe te passen om de productie van de live-action producties te ondersteunen."

De franchise in kwestie wordt niet genoemd, maar het is zeer waarschijnlijk dat het gaat om Tomb Raider. Johnson werkt met Amazon Studios ook aan adaptaties van Disco Elysium, My Friend Pedro, Life is Strange. 

Tomb Raider

Verhaal

Bevestigd

Hoewel er nog steeds weinig bekend is over het nieuwe Tomb Raider-spel, vliegen er hier en daar wel een aantal geruchten rond. Daarbij heeft uitgever Amazon bij de aankondiging van het project de volgende beschrijving gedeeld, waarbij het bedrijf ook aangaf dat het Lara Crofts verhaal uit de vorige drie spellen wordt doorgezet. Daarbij moet het verhaal de tijdlijnen van de verschillende trilogiën - dus de originele titels en de andere reboots - verenigen

“Het bevat alle elementen die de Tomb Raider-reeks een van de meest vereerde franchises in gaming heeft gemaakt. Spelers besturen een zelfverzekerde en multidimensionale heldin in een omgeving waarin verkenning en creatief routes vinden wordt beloond. Er zijn duizelingwekkende puzzels om op te lossen en er is een grote variatie aan vijanden om het tegen op te nemen."

Shadow of the Tomb Raider

In het jaar na de bevestiging van deze nieuwe Tomb Raider-game kregen spelers de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief, zodat zij direct de laatste informatie ontvangen. Wanneer leden zich aanmelden, krijgen ze ook de mogelijkheid om een stuk artwork te bekijken, dat wellicht de eerste onthulling is van het nieuwe uiterlijk van Lara Croft. 

Geruchten over het verhaal van Tomb Raider

De Insider V Scooper, die voornamelijk informatie deelt die gebaseerd is op films en series, deelde recent details over de nieuwe Tomb Raider-game. Volgens hem speelt dit nieuwe deel zich af in het noorden van India, waar na een natuurramp ineens allerlei ruïnes en artefacten uit het tijdperk van keizer Ashoka opduiken. Lara Croft neemt het op tegen een aantal tegengestelde facties die ook achter deze objecten en locaties aan zitten. 

Eén van de facties die je in het spel tegenkomt heet volgens de leaker de Society of Raiders. Deze groep is geïnspireerd door Lara Croft, maar is niet direct met haar geassocieerd.

Tomb Raider

Dat gerucht sluit vrij goed aan bij een ander stuk (onbevestigde) informatie dat in juli van 2022 naar buiten kwam. Volgens journalist Colin Moriarty draait het nieuwe Tomb Raider-spel namelijk om een wat oudere Lara, die kampt met eenzaamheid ondanks het feit dat ze wereldberoemd is. Ze zou wel een nieuwe generatie aan avonturiers hebben geïnspireerd, wat aansluit bij wat V Scooper bij de factie vermeldt: die zou namelijk ook invloed hebben op bepaalde gameplay-aspecten. Toch zijn de doelen van de Society en Croft naar verluidt niet altijd hetzelfde, zo hint hij. Overigens spreken beide personen over de fantasie-elementen in de nieuwe Tomb Raider-game. 

Gameplay van Tomb Raider

Bevestigd

Over de gameplay van de nieuwe Tomb Raider games is ook nog vrijwel niets bekend, buiten de beschrijving die Amazon bij de bekendmaking van het project heeft gedeeld. Daaruit kunnen we opmaken dat verkenning en creatief zijn in het vinden van je routes wordt beloond, de game puzzels bevat en je het opneemt tegen een aantal vijanden.

Tomb Raider

Geruchten 

Insider V Scooper heeft naast verhaalelementen ook een aantal mogelijke details over de gameplay van deze nieuwe titel gedeeld. Deze informatie past daarbij ook bij informatie die afgelopen februari in een tweet werd gedeeld door de journalist Gregory Felipe. 

Ten eerste stellen de geruchten dat de nieuwe Tomb Raider-game een open wereld, of in ieder geval verscheidene semi-open werelden bevatten. Lara zou volgens V Scooper toegang hebben tot een motor, parachute en ‘gebruikelijke Lara bewegingsmethodes’ bezitten als opties voor het verplaatsen in India. Hij hint in een andere tweet naar confrontaties met luipaarden, tijgers in verschillende gebieden als jungles, woestijnen, besneeuwde bergen en kliffen. 

Tomb Raider

Felipe beschreef het spel eerder dit jaar als een ‘Ubigame’, en had het toen ook al over een motor waarmee Lara zich door de map kan verplaatsen. Daarbij voegde hij ook companions met unieke vaardigheden toe aan de lijst, wat samenhangt met de stelling dat bekende personages uit de vorige game ook terugkeren. Het spel bevat volgens Felipe vijf vijanden, die volgens hem bestaan uit stereotypes zoals een rijke man, misdaadbaas en twee broers. Lara zelf zou volgens dit gerucht toegang krijgen tot een skilltree met magische skills.

Daarbij wordt de nieuwe Tomb Raider-game vergeleken met een mmo. In hoeverre dat het geval is en wat dat inhoudt is niet bekend. Het spel wordt in ieder geval beschreven als een combinatie van verschillende genres en trends.

Ontwikkelaar 

De nieuwe Tomb Raider-game wordt ontwikkeld door Crystal Dynamics, die eerder ook al de Tomb Raider reboot uit 2013 en diens sequel Rise of the Tomb Raider hebben gemaakt. Vervolgens werkte de studio aan de Avengers-game, maar assisteerde het ook bij de ontwikkeling van Shadow of the Tomb Raider, die gemaakt werd door Eidos-Montreál.

Shadow of the Tomb Raider

Toentertijd werden de games uitgegeven door Square Enix, maar beide studio's zijn uiteindelijk verkocht aan Embracer Group. Dit bedrijf deed recent nog aan een grote herstructurering, die nu voltooid moet zijn. Afgelopen maand werd bekend dat het bedrijf zich opsplist in drie verschillende bedrijven. Tomb Raider valt nu - samen met The Lord of the Rings- Metro- en Dead Island-franchises - onder Middle-earth Enterprises & Friends.

Nog meer Tomb Raider

Door de deal met Amazon Studios kunnen we naast de nieuwe game(s) nog meer Tomb Raider-projecten verwachten. Zo komt er dit jaar nog een Tomb Raider-anime uit op Netflix, genaamd Tomb Raider: The Legend of Lara Croft. De serie wordt geschreven door The Witcher: Blood Origin-schrijver Tasha Huo.

Watch on YouTube

Daarbij is er ook een live-action Tomb Raider-serie in de maak, waar Fleabag-bedenker Phoebe Waller-Bridge aan werkt. Vervolgens werd bekend dat naast Waller-Bridge WandaVision-schrijver Megan McDonnell ook aan de serie schrijft, samen met Ryan Andolina en Amanda Greenblatt. De serie wordt geproduceerd door MGM Studios ( en Tomb Raider-ontwikkelaar Crystal Dynamics. Informatie over de releasedatum van deze serie is er nog niet. Ook staan er nog vraagtekens bij welke actrice de rol van Lara Croft op zich gaat nemen.

Waller-Bridge geeft aan erg enthousiast te zijn over de serie:

"Als ik dit tegen mijzelf als tiener zou kunnen vertellen, denk ik dat ze zou exploderen. Tomb Raider is een gigantisch onderdeel van mijn leven en ik voel mij vereerd om dit met gepassioneerde collega's naar televisie te brengen. Lara Croft betekent veel voor mij, net als voor zovelen, en ik kan niet wachten om op dit avontuur te gaan. Ondanks de vleermuizen."

-

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou