Hoe gezellige games een hele industrie veranderen
Gamer.nl
Achtergrond

Hoe gezellige games een hele industrie veranderen

Hoi klimaatactivisme en antikapitalisme!

“Pandemie? Oorlog? Verhuis naar de gezellige dimensie”, zo kopte de Belgische krant De Standaard aan het eind van 2022. Het is een ode aan gezellige, lieve games – van Animal Crossing en Spiritfarer tot Stardew Valley en A Short Hike. Een paar maanden later, in juni dit jaar, vond ‘Wholesome Games Direct’ voor het vierde jaar op rij plaats. Het evenement richt zich op “de toekomst van gezellige en opbeurende games”. Waarom willen toch steeds meer gamers gezelligheid in games?

Nieuw is het fenomeen in ieder geval niet. Al zeker sinds de eerste Harvest Moon (1996) is deze benadering behoorlijk gangbaar. In Harvest Moon (en spirituele opvolger Story of Seasons) krijg je een kleinschalige boerderij onder je hoede. In principe is het de bedoeling om een goedlopende, efficiënte en bruisende onderneming op poten te zetten. Maar voor veel gamers is dat slechts bijzaak: voor hen draaien de games om de rustgevende vormgeving en de ontzettend vriendelijke spelwereld. Als je verschillende fora erop naslaat, lijkt het voor een groeiende groep gamers belangrijker om goede relaties met dorpsgenoten en dieren op te bouwen dan daadwerkelijk hun boerderij te exploiteren.

Het mag een tandje vriendelijker

Waar komt deze belangstelling voor het sociale, het fijne en het gemoedelijke vandaan? In een blog contextualiseert mediawetenschapper Nicolle Lamerichs de groeiende populariteit van gezellige (of ‘wholesome’) games. Voor haar zijn media in staat om specifieke emoties onder gebruikers los te weken, van een gevoel van warmte en gezelligheid tot een transcendentale ervaring – oftewel een ervaring die het alledaagse leven ontstijgt. Ze laat zien hoe spellen als Kind Words en Spiritfarer ontworpen zijn rondom empathie, generositeit en heling. Dit ontwerp maakt het voor gamers makkelijker om zich open te stellen “voor nieuwe ervaringen, gevoelens en manieren van zijn”.

Lamerichs publiceert het artikel in juli 2021. COVID-19 is dan aan de orde van de dag; ziekte- en sterftecijfers domineren het nieuws. De mentale gezondheid van jongeren is er niet goed aan toe en de behoefte aan sociaal contact en mentale weerbaarheid groeit met de dag. Media, en games in het bijzonder, kunnen dat voor een deel faciliteren. En dus omarmen meer dan veertig miljoen gamers Animal Crossing: New Horizons – een digitale vlucht naar een eiland waar geen pandemie woedt en iedereen je aardig vindt. Binnen een mum van tijd vieren spelers hun verjaardag in Animal Crossing, uiten er hun heimwee en vinden er zingeving in een periode van wereldwijde onrust.

Tijdens de pandemie groeit Animal Crossing uit tot een uithangbord voor de positieve effecten van games. Media schrijven gretig over alles wat met de game te maken heeft, van Joe Biden die een eiland maakt als onderdeel van zijn politieke campagne tot de claim dat het een helende game voor millennials is. Het gevolg van al deze aandacht is een toenemend momentum voor de ‘wholesome game’. In het kielzog van Animal Crossing verschijnen tal van vergelijkbare titels: Hokko Life, Disney Dreamlight Valley, Cozy Grove en Alba: A Wildlife Adventure bijvoorbeeld. De gemeenschappelijke deler: een vriendelijke spelwereld vol personages die je vooral goed willen laten voelen. Wat een gezelligheid!

©GMRimport

Ecobewust en diervriendelijk

Maar zijn die gezellige games wel zo gezellig? Gamejournalist Heidi Nicholas sprak met meerdere ontwikkelaars en kwam tot de conclusie dat de benaming je al snel op het verkeerde been zet. “Gezellige [wholesome] games”, zo schrijft ze, “zijn eveneens in staat om complexe ideeën of volwassen thema's aan te snijden.” Gezellige games draaien om meer dan het vaak schattige of op z’n minst kleurrijke uiterlijk.

Nicholas positioneert Stardew Valley bijvoorbeeld als een ecobewuste game: deze boerderijsimulator onderzoekt hoe wij als mens met onze omgeving willen omgaan. Het rigoureus omhakken van bomen en onkruid levert wellicht op de korte termijn veel materiaal op, maar heeft ook negatieve consequenties voor de natuurlijke omgeving. (En hoewel Nicholas het niet noemt, is Stardew Valley ook kritiek op het monopolie van megabedrijven die winst belangrijker vinden dan het welzijn van hun werknemers en hun ecologische voetafdruk.) Strategiespel Terra Nil gaat zelfs een stapje verder dan kritiek: hier is het de bedoeling om een stedelijke omgeving of een monocultuur om te vormen tot een bruisend en duurzaam ecosysteem. Het is een gezellige game vol klimaatactivisme.

Heidi Nicholas haalt ook Ooblets aan – waarin je verschillende beestjes verzamelt om ze met elkaar te laten dansen. Het is een afkeuring van de menselijke uitbuiting van dieren; in Ooblets staat een ‘diervriendelijke ideologie’ centraal. Dat lijkt misschien hetzelfde als al die kleurrijke games die geweld uit de weg gaan, maar het ligt net iets genuanceerder. Het schuwen van geweld betekent niet per se dat een game een kritische noot plaatst of een alternatief biedt. Ooblets doet dat wel. De ontwikkelaar hoopt dat gamers reflecteren op hun omgangsvormen met niet-menselijk leven. Bovendien laat de game via de metafoor van de dans zien hoe mensen met niet-mensen zouden kunnen samenleven: op een gedeeld ritme.

©GMRimport

Wij zeggen: nee!

Ooblets staat in die zin symbool voor een nieuwe lichting aan gezellige games. Het zijn stuk voor stuk titels om even tot rust te komen, om je te onttrekken aan de sleur van het kapitalisme, om een vriendelijke wereld binnen te stappen en om jezelf te troosten. Maar het zijn ook maatschappelijk bewuste titels. De organisatoren van Wholesome Games Direct nemen hier een duidelijke stelling over in: “Als een game schattig en gezellig is, maar schadelijke stereotypen bevat, is het dan nog ‘wholesome’? Wij zeggen: nee! Als een game gewelddadig is, maar dat geweld draait om het omverwerpen van een onderdrukker, is het dan ‘unwholesome’? Wij zeggen: nee!” Voor de organisatoren draait het genre niet om een lege huls van positiviteit, maar biedt het vooral een alternatief op dominante gamegenres.

De gezellige game heeft een steeds explicieter politiek randje. In een vrij behoudende, langzaam veranderende en weinig uitgesproken game-industrie nemen ontwikkelaars binnen dit genre een voortrekkersrol op zich. Zonder al te veel concessies te doen en met een steeds grotere doelgroep zetten ze zich in voor games die rechtvaardig en sociaal geëngageerd zijn. Dan wordt het vanzelf wel gezellig.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
PlatinumGames lijkt aan nieuwe online actiegame te werken
Gamer.nl
Nieuws

PlatinumGames lijkt aan nieuwe online actiegame te werken

Hopelijk wordt er meer succes geboekt dan met Babylon's Fall

Een vacature lijkt er naar te hinten dat de Japanse ontwikkelaar PlatinumGames aan een nieuwe online actiegame werkt.

Tech4Gamers vond een vacature van de ontwikkelaar waarin gezocht wordt naar een gamedesigner voor een aankomende nieuwe game. Gezien de functie lijkt de ontwikkeling van het spel zich nog in een vroeg stadium te bevinden. In de vacature wordt gemeld dat ervaring in het maken van "online actiegames" gewenst is. Ook ervaring met "online openwereldgameplay" wordt aangekaart.

Verdere details over de mogelijke nieuwe game zijn er nog niet. De laatste game van PlatinumGames die leunde op online gameplay was Babylon's Fall, een online actie-rpg die hevig bekritiseerd werd door zowel reviewers en spelers. Uitgever Square Enix besloot ongeveer een halfjaar later de game dan ook voorgoed offline te halen.

PlatinumGames heeft echter ook diverse actiegames afgeleverd die wel goed zijn ontvangen, waaronder de Bayonetta-spellen, Nier: Automata en Astral Chain. Op dit moment werkt het bedrijf samen met Team Ninja aan Ninja Gaiden 4, dat aankomend najaar op PS5, Xbox Series-consoles en pc moet verschijnen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Speciale A Minecraft Movie-voorstellingen moedigen participatie van bezoekers aan
Gamer.nl
Nieuws

Speciale A Minecraft Movie-voorstellingen moedigen participatie van bezoekers aan

Chicken Jockeeeeeey!!!

Warner Bros. vertoont op 2 mei in een select aantal bioscopen A Minecraft Movie, met het grote verschil dat hier bezoekers worden aangemoedigd om hun enthousiasme zicht- en hoorbaar te uiten.

Sinds de bioscooprelease van A Minecraft Movie is het een meme geworden om tijdens bepaalde scènes van films te schreeuwen, met popcorn te gooien en rond te rennen in de bioscoopzaal. Dit gebeurt vooral bij de Chicken Jockey-scène van de film. Ook erg populair is het Lava Chicken-nummer dat gezongen wordt door acteur Jack Black.

Hoewel de meme in eerste instantie misschien vrij onschuldig lijkt, zorgt het ook voor overlast bij andere bioscoopbezoekers en werknemers die na de film de troep op moeten ruimen. Om in te spelen op bovenstaande meme - en mogelijk ook als vergeefse poging om de chaos te centreren op één dag in plaats van tijdens elke vertoning - organiseert Warner Bros. aanstaande vrijdag een 'Block Party Edition' in selecte Amerikaanse en internationale bioscopen. Daarin worden bezoekers juist aangemoedigd om mee te schreeuwen tijdens de film.

Eerder deze maand werd al aangegeven dat een vervolg op A Minecraft Movie wordt overwogen. Dat is gezien het succes van de film ook niet heel gek. In A Minecraft Movie komt een viertal via een portaal in de 'Overworld' terecht, een bizarre, kubusvormige wonderwereld dat draait op pure verbeeldingskracht. Om terug thuis te komen zullen ze de wereld hun eigen moeten maken en beschermen tegen wezens als Piglins en Zombies. De film is zoals gezegd geregisseerd door Jared Hess, bekend van films als Napoleon Dynamite en Nacho Libre. Jason Momoa (Aquaman), Danielle Brooks (The Color Purple), Sebastian Eugene Hansen (Just Mercy), Emma Myers (Wednesday) en Jack Black (Jumanji) hebben rollen in de film.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!