Alles over ‘Tarkov-killer’ Gray Zone Warfare - Tips, specs en nieuws

Alles over ‘Tarkov-killer’ Gray Zone Warfare - Tips, specs en nieuws

De laatste shooterhype

Gray Zone Warfare was al een tijd in ontwikkeling, verscheen uit het niets in Early Access, en is erg populair op Steam. Wat is deze game? En is het mogelijk dat deze nieuwe survivalshooter het ontzettend populaire Escape From Tarkov van de troon stoot? Lees alles wat je moet weten over Gray Zone Warfare in dit overzicht.

Releasedatum en prijs van Gray Zone Warfare

Gray Zone Warfare is sinds 30 april beschikbaar in Early Access op Steam. Wanneer de volledige versie van het spel uitkomt heeft ontwikkelaar Madfinger Games nog niet bekendgemaakt, maar met de Early Access-versie wil het bedrijf de ‘ultieme gaming-ervaring’ neerzetten. Er worden constant updates voor de Early Access uitgebracht gedurende de komende paar jaar om dit te bereiken. 

Gray Zone Warfare

Platform

Vooralsnog is Gray Zone Warfare alleen verkrijgbaar op Steam. De game is dus alleen speelbaar op pc. Een consoleversie staat op de planning, maar de studio legt nu de prioriteit op het zo goed mogelijk maken van de game op pc

"Consoles kunnen nog jaren op zich laten wachten", zegt de ontwikkelaar op X. "We willen de ultieme ervaring bouwen en ervoor zorgen dat onze visie eerst volledig tot uiting komt."

Gray Zone Warfare

Prijs

Gray Zone Warfare kost momenteel 34,99 euro op Steam. Daarnaast is het mogelijk om de game te upgraden naar de Tactical, Elite of Supporter Edition, waar je respectievelijk 23, 45 en 65 euro voor neerlegt. Deze upgrades bieden toegang tot nieuwe equipment, meer geld en in het geval van de Supporter Edition ook cosmetische items.

Gameplay van Gray Zone Warfare

Als tactische first-person shooter met diepgaande survival elementen is de vergelijking met Escape From Tarkov al snel gemaakt. Gray Zone Warfare plaatst spelers op een gigantische map die zo’n 42 vierkante kilometer beslaat. Hier voert men vervolgens missies uit in PvE- of PvPvE-modi. Het is mogelijk om 48 andere spelers tegen te komen en er zijn in totaal 1000 AI-gedreven npc’s te vinden.

Gray Zone Warfare

Tactiek in Gray Zone Warfare

Gezien Gray Zone Warfare zo’n tactische game is, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je een missie aanpakt. In combinatie met de survival-elementen in het spel, kan een verkeerde beslissing je namelijk een heleboel goede uitrusting kosten. Daarnaast werkt het spel niet met een standaard levensbalk, maar is het aan de speler om correct te identificeren waar schade is opgelopen en wat daartegen te doen valt. Doe je dit niet, dan gaat dat ten koste van onder anderen je visie, snelheid en dergelijke fysieke aandoeningen. Bij bepaalde verwondingen kunnen spelers zelfs in coma raken, waarna anderen ze met een bloedzak moeten redden.

Wapens

Uiteraard komen wapens ook uitgebreid aan bod in een tactische shooter, en in Gray Zone Warfare zijn ook die systemen vrij diepgaand. Het is mogelijk om wapens op een aantal manieren aan te passen, met dank aan honderden accessoires en onderdelen zoals mounts, visors en muzzles.

Daarnaast zijn de wapens ontzettend realistisch, omdat Gray Zone Warfare rekening houdt met zogenoemde ‘ballistische objecten’. Wat je raakt, gewicht en terugslag zijn allemaal zaken waar het spel rekening mee houdt tijdens het schieten. De game wordt geprezen om dit hyperrealisme.

Gray Zone Warfare

Tips voor Gray Zone Warfare

Misschien is niet alles direct duidelijk wanneer je begint met spelen, dus hebben wij hier een aantal handige tips voor Gray Zone Warfare op een rijtje gezet. Tips die jullie zelf hebben zijn ook welkom in de reacties.

Schiet niet op je factiegenoten: wet is niet altijd duidelijk aangegeven wie je bondgenoten zijn in Gray Zone Warfare. Als je andere spelers of npc’s tegenkomt en de kans krijgt, is het aan te raden de map te openen en te bekijken of er een blauwe indicator is op de locatie van de avatars. Als dit wel het geval is horen ze namelijk bij jouw factie en hoef je niet te schieten.

Roep de helikopter in de map: wanneer je met de helikopter naar je missiegebied gaat is het misschien niet helemaal duidelijk hoe je vervolgens weer teruggaat naar de basis. Wanneer je de map opent selecteer je de landingszone, druk je op de knop met ‘request transport’ waarna het afwachten is tot je vervoer arriveert. Op deze manier ga je naar je missies toe, keer je terug naar de basis, maar zo beweeg je je ook makkelijk tussen landingszones in de reusachtige map. 

Wegrennen is altijd een optie: het gaat tegen elk instinct van een shooter in, maar het is echt een bruikbare strategie in een survivalgame. Je kunt niet elk gevecht winnen, en soms is de loot die je al hebt goed genoeg. Elk gevecht aangaan en/of tot het bittere eind doorzitten is niet altijd de slimste zet. 

Gebruik niet overal meds voor: het is verleidelijk om elk gevecht in te gaan met een topfit lichaam, maar je hoeft niet alles te behandelen met medicatie. Soms is het stoppen van bloedingen met bandages of het nemen van een paar pijnstillers voldoende om jouw personage weer normaal te laten functioneren.

Gray zone warfare

Specs en systeemvereisten

Ondanks de populariteit van Gray Zone Warfare is het te merken dat de game zich nog in Early Access bevindt. Het spel draait nog niet ontzettend soepel, maar de ontwikkelaars hebben een aantal tips gegeven over hoe je de game beter laat draaien. Hieronder staan ook de minimale en aanbevolen eisen voor je pc. 

Uiteraard is het belangrijk dat je de laatste drivers hebt geïnstalleerd, en het kiezen van servers met een lage latency wordt ook aangeraden als je lang wachten in de queue wilt vermijden. 

Meer hardware-specifieke suggesties zijn er ook. Als je een grafische kaart in de Nvidia 30XX serie bezit is het aan te raden de upscaling-software FSR aan te zetten op de modus balanced of performance. Voor een grafische kaart van Nvidia in de 40XX-serie kun je DLSS aanzetten, met hardware-accelerated GPU scheduling. Zo krijg je automatisch meer frames te zien tijdens het spelen. Grafische kaarten van Intel plukken de meeste vruchten bij het gebruik van XeSS voor het upscalen. Dit is toe te passen in de graphics-settings van Gray Zone Warfare zelf.

Gray Zone Warfare

Plot

Het idee van Gray Zone Warfare is volgens een uitgebreide devlog dat jij onderdeel bent van één van drie geprivatiseerde militaire groepen, en het verhaal speelt zich af in het fictieve land Lameng. Je speelt in Gray Zone Warfare dus als een huurling die missies uitvoert voor de militaire groepen, om zoveel mogelijk rijkdommen van het eiland te halen.

Recentelijk heeft er namelijk een catastrofale gebeurtenis plaatsgevonden, maar wat dat precies inhoudt en hoe dit tot stand is gekomen, is onbekend. Het is aan de speler om dit mysterie te ontrafelen tijdens meer dan 150 quests, die volgens de ontwikkelaar in samenwerking met een militair-adviseur zijn gemaakt, om zo realistisch mogelijk te zijn. Het verhaal wordt naarmate de Early Access vordert verder uitgebreid. 

Facties

Je bent in het spel dus lid van een van de drie facties die interesse hebben in Lameng. Elke groep heeft eigen doelen die ze in dit land willen bereiken, dus kies degene die jou het meest interessant lijkt maar houd ik in je achterhoofd dat het alleen mogelijk is om met mensen te spelen die in dezelfde factie zitten, dus ook je vrienden. Het kiezen van de factie heeft voornamelijk effect op je startlocatie op de gigantische map, maar je zit de komende zes maanden wel aan die keuze vast, totdat de servers helemaal gereset worden. Dit zijn de beschikbare facties: 

Lamang Recovery Initiative: LRI is schijnbaar de meest goedwillige van de drie facties in dit fictieve land. Deze factie is opgericht door een miljardair om overlevenden uit Lamang te halen. De gewapende divisie van deze factie is vooral bedoeld om de reddingsteams te ondersteunen.

Mithras Security Systems: dit is het huurleger van soldaten, voor soldaten. De beste van de beste militairen kunnen zich aansluiten bij MSS en in de rangen stijgen omwille van een hogere status en dus hogere beloningen. 

Crimson Shield International: een zeer efficiënte factie, al worden hun methodes hier en daar in twijfel getrokken. Met het succespercentage van 95 procent valt daarentegen niet te twisten, dus het is logisch dat veel ambitieuze personen zich aangetrokken voelen tot de CSI. 

Nieuws

Gray Zone Warfare-ontwikkelaar Madfinger Games geeft tips voor betere performance op pc.

Gray Zone Warfare is bestverkochte game op Steam, spelers melden serverproblemen

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou