21 handige tips voor Fallout 4

21 handige tips voor Fallout 4

Voor als je net begint of een opfrisser kunt gebruiken

Nu de Fallout-serie op Amazon Prime Video een grote hit is, vliegt ook Fallout 4 weer over de (digitale) toonbank. Of je de game nu voor het eerst opstart of na al die jaren weer een opfrisbeurt kunt gebruiken: dit zijn onze beste tips voor Fallout 4.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in 2015.

Power down your Power Armor

Fallout 4 kent weinig activiteiten waarbij je jezelf machtiger voelt dan het vrolijk rondstappen in Power Armor. De belachelijke hoeveelheid bescherming die het pak biedt, gecombineerd met het opheffen van eventuele schade bij het springen van grote hoogtes, zorgt ervoor dat je nooit meer iets anders aan wil. Toch is het verstandig om je Power Armor het grootste gedeelte van de tijd in de opslag te zetten, want de Fusion Cores die als batterij dienen zijn schaars en gaan snel leeg. Gebruik je Power Armor alleen als je er met je ‘gewone’ armor niet aan uit komt of als je naar moeilijk begaanbare plaatsen vol straling moet afreizen. Parkeer je Power Armor in een van je settlements, zo weet je zeker dat een passerende raider je pronkstuk niet mee naar huis neemt.

Fallout 4

Investeer in je Strength-score als je van crafting houdt

Een groot deel van de Fallout 4-spelers zal meteen aan de slag willen met het craften van zijn of haar eigen armor, wapens en settlements. De grondstoffen die je hier voor nodig hebt vind je overal, al zijn sommige zaken zeldzamer dan andere. Het probleem is dat al deze grondstoffen een bepaald gewicht hebben, en je geen pakezel als huisdier hebt. Je Strength-score is de belangrijkste factor in het bepalen hoeveel je mee kan nemen. Investeer dus afdoende punten hierin bij het aanmaken van je personage.

Fallout 4

Zoek naar wapens met verschillende munitietypes

Als Vault Dweller ben je altijd op zoek naar het sterkste wapen wat je kan vinden, zodat je zo effectief mogelijk de gemuteerde tegenstand uit kan schakelen. Munitie is echter schaars en daarmee duur. Om te zorgen dat je niet zonder kogels of bottlecaps komt te zitten, is het handig om voor ongeveer vier tot vijf munitietypes een wapen bij je te dragen. Op deze manier kom je niet zo maar zonder vuurkracht te zitten als er een Super Mutant met een grote grijns en een gigantische knuppel op je af komt stormen.

Fallout 4

Gebruik je D-pad of keyboardtoetsen voor favorieten

Bijkomend voordeel aan het gebruik van je Pip-Boy is dat de wereld om je heen pauzeert. Handig als je midden in een gevechtssituatie even van wapen wil wisselen of je gezondheid weer op niveau wil brengen. Toch zal je gaandeweg merken dat je inventaris aardige proporties aan neemt, waardoor het zoeken naar de juiste items behoorlijk lastig kan worden. Door in je inventaris items te kenmerken als favoriet, kan je ze toewijzen aan de D-pad op je controller of enkele toetsen op je keyboard. Op deze manier kan je zowel tijdens als buiten gevechtssituaties snel je voorkeursitems tevoorschijn toveren. Wat hebben we hier? Een raketwerper? Surprise, Mr. Ghoul!

Fallout 4

Tag wat je nodig hebt

Het craften van je eigen wapens, armor en settlements is een van de leukste en meest belonende elementen van Fallout 4, maar kan ook een enorme pain in the radioactive ass zijn. Je kan dan wel zien dat je voor het maken van een turret ‘Circuitry’ nodig hebt, maar had jij kunnen raden dat dit in een bureautelefoon terug te vinden was? Gelukkig is het crafting-systeem van Fallout 4 niet te beroerd om een handje te helpen.

Zodra je een item of gebouw vindt wat je wil bouwen maar niet alle grondstoffen voor hebt, tag je in Workplace Mode simpelweg de ontbrekende grondstoffen. De volgende keer dat je deze grondstof tegen komt of een item waar deze grondstof in zit, verschijnt er een klein vergrootglaasje naast de naam van het item.

Fallout 4

V.A.T.S., V.A.T.S. en nog eens V.A.T.S.

Dat het V.A.T.S.-systeem gebruikt wordt om gericht schade te kunnen aanrichten tijdens combat weet je inmiddels wel. Maar wist je ook dat het de ultieme verkenningstool is? Wanneer je jezelf een weg door The Wasteland baant, gebruik dan periodiek de V.A.T.S.-knop om je omgeving te checken. Zo word je nooit meer verrast door verborgen vijanden, boobytraps of landmijnen. Het V.A.T.S.-systeem pikt ze er allemaal uit, waardoor je ook zonder extreem hoge Perception-score veilig je weg kan vervolgen.

Fallout 4

 Genees jezelf voor je begint te gloeien

Straling is een wijdverspreid fenomeen in The Wasteland, wat een aardige uitdaging met zich mee brengt. Blootgesteld worden aan straling verkleint namelijk je gezondheidsbalk, waardoor je automatisch minder schade kunt ontvangen zonder dood te gaan. Let daarom goed op je stralingsniveau en maak op tijd gebruik van de diensten van een dokter of een RadAway. Moet je door een gebied met een hoog stralingsniveau? Neem dan op tijd Rad-X in om jezelf later de kosten van een prijzig doktersbezoek of RadAway-infuus te besparen.

 Verwijder mods voor je wapens afbreekt

Om de soms zo zeldzame grondstoffen voor crafting te bemachtigen, kan je wapens afbreken of ‘scrappen’. Dit kan soms aantrekkelijker zijn dan het wapen te verkopen, omdat je op deze manier grondstoffen in handen krijgt die specifiek voor het craften van wapens bedoeld zijn. Denk er echter wel eerst aan om de modificaties of ‘mods’ er af te halen. Deze kan je later opnieuw gebruiken, maar worden vernietigd als je het wapen scrapt.

Fallout 4

Geniet van delicatessen en spaar je stimpaks

Alhoewel de Stimpak minder effectief is in het genezen van je personages dan in vorige delen, is deze nog steeds zeer bruikbaar. Wanneer je bijvoorbeeld beschadigde lichaamsdelen hebt, zullen deze zonder doktersbezoek of Stimpak niet genezen. Je hebt dus graag te allen tijde een gezond voorraadje Stimpaks. Het is daarom geen onverstandig idee om het vlees van elk beest wat je doodt mee te nemen.

Bereid dit vlees vervolgens bij een Cooking Station, om zo nadelige effecten als gif of straling te verminderen. Binnen no time leg je een gezonde voorraad Stimpaks aan door simpelweg jezelf te genezen met heerlijke post-apocalyptische cuisine en waan je jezelf een echte Gordon Rad-sey!

Quicksaven tijdens dialogen

Het versimpelde dialoogsysteem van Fallout 4 is een verademing. Dankzij de gestroomlijnde gespreksopties zit je niet zomaar meer vast in ellenlange conversaties. Van tijd tot tijd krijg je de optie om je gesprekspartner te overtuigen, zodat je belangrijke informatie kunt achterhalen. Is de gespreksoptie geel gekleurd, dan is hier een gemiddelde overtuigingskracht voor nodig. Is deze echter rood, dan is de kans groter dat je deze persoon niet overtuigen kan of zelfs tegen je in het harnas jaagt. Een van de manieren om je succes te maximaliseren is een hoge Charisma-score kiezen. Hierdoor is de kans groter dat je er in slaagt om iemand te overtuigen.

Hoewel deze score je een grotere kans geeft om te slagen, is het nooit zeker dat je er in slaagt. Dat doet Fallout 4 om het een beetje eerlijk te houden, want het wordt erg makkelijk als je iedereen altijd maar naar je luistert. Met een beetje geduld kan je echter al deze gespreksopties succesvol doorlopen, door te quicksaven voor dat je zo’n dialoogoptie selecteert. Lukt het niet je gesprekspartner te overtuigen, herlaad je savegame en probeer het opnieuw. Het kan even duren, maar meestal lukt het wel om iemand alsnog te overtuigen.

Fallout 4

De (Quick)Save-knop is je beste vriend

We willen het eigenlijk niet toe geven, maar elke keer weer laten we ons verrassen door een spontaan sterfgeval van je personage. Of je nu niet goed op je gezondheidsbalk let of verrast wordt door een Deathclaw, we vergissen ons allemaal wel eens. Fallout 4 kent voor deze situaties een autosave-systeem wat redelijk vaak je game opslaat, maar toch kan je gerust 10-15 minuten voortgang kwijt raken door niet goed op te letten. Daarom een vriendelijke reminder: Save je game. Vaak.

Automatiseer de verdediging van je settlements

Fallout 4 maakt het mogelijk om op bepaalde locaties een klein paradijsje te bouwen. Deze settlements lopen langzaam vol met mensen die hun geluk elders zoeken. Mocht je actief gaan bouwen aan deze settlements, verwacht dan niet dat iedereen vriendelijk vraagt of ze er mogen wonen. Van tijd tot tijd zullen je settlements aangevallen worden door zowel mens als dier, waarna jouw hulp ingeroepen wordt. Als je meerdere van deze dorpjes hebt is de kans dan ook groot dat zo’n oproep gedaan wordt terwijl jij midden in een missie zit.

Lastig, want nu moet je kiezen tussen de missie en het welzijn van de bewoners van je dorp. Plaats daarom beveiliging in de plaats van turrets of andere geautomatiseerde wapens. Dankzij deze bouwsels wordt je niet zo maar lastig gevallen terwijl je elders in The Wasteland een vers overhoop geschoten Raider van zijn loot ontdoet.

Fallout 4

Bezoek Cambridge Police Station

Mocht je op weg zijn naar Diamond City, houd dan je ogen en vooral oren open voor het radiosignaal ‘Military Frequency AF95’. We zullen je niet vertellen wat er precies gebeurt als je deze quest start, maar zeker is dat je binnen korte tijd een aantal missies kan doen die je aardig wat caps op leveren. Deze missies zijn ook een onderdeel van een grotere verhaallijn en leiden je al snel naar een wel heel speciaal setje armor…..

Kies je thuisbasis

Gedurende Fallout 4 kom je veel plekken tegen waar je een settlement kan bouwen. Dit lijkt handig, wat je kan altijd je spullen ergens in de buurt dumpen om je inventaris leeg te maken, toch?

Fout.

Standaard worden de resources die je in de workshop in een settlement opslaat, niet gedeeld met andere settlements. Dat is verdomd lastig, want voor je het weet bezit je een hoop onderdelen die verspreid liggen over alle workhsops in je settlements. Kies daarom voor één locatie om al je spullen in op te slaan. Op deze manier heb je alle resources op één plek en weet je altijd over welke resources je beschikt.

Fallout 4

Verzamel vooroorlogs geld

Dat de hele wereld nu met bottlecaps betaalt is geen reden om al het vooroorlogse geld dat je vindt te laten liggen. Deze bundels met ‘Pre-War Money’ zijn namelijk nog aardig wat caps waard en vormen dus een aardige bron van inkomsten. Let echter op dat je deze bundels niet zo maar opslaat in je workshop. Dit geld valt namelijk in de categorie ‘Junk’ en zal automatisch omgezet worden naar de grondstof ‘Cloth’ en daarmee aardig in waarde kelderen.

Wees niet te zuinig op je critical hits

Tijdens gevechtssituaties loopt de ‘Critical Hit’-meter in V.A.T.S. langzaam vol. Wanneer deze vol is kan je een van je aanvallen veranderen in een verwoestend schot of een gigantische klap, die meer schade doet dan normaal. Je zal misschien geneigd zijn om deze aanvallen te bewaren voor momenten waarop je in het nauw komt, maar dit is jezelf onnodig inhouden. Alhoewel deze schoten wel degelijk meer schade toebrengen, zal je overwinning zelden afhangen van een Critical Hit. Gebruik ze dus volop, want de resultaten zijn soms spectaculair.

Legendary enemies

Eens in de zoveel tijd zal je ze tegen komen: vijanden die de titel ‘Legendary’ voeren. Mocht je ze zien, richt je wapen dan meteen in hun richting. Deze vijanden kunnen namelijk muteren als je ze niet snel genoeg een hoop schade toebrengt. Hierdoor vult hun gezondheidsbalk zich meteen tot het maximale niveau en zijn ze in staat om meer schade toe te brengen aan iedereen die ze in de weg staat. Vlucht echter niet te snel voor een Legendary vijand, want ze dragen vaak betere wapens en items bij zich dan de rest van het kanonnenvoer dat je in The Wasteland tegen komt. 

Fallout 4

Bewaar je levelpunten als het kan

Een level stijgen in Fallout 4 is altijd reden om de Perk-chart in te duiken. De 70 Perks die de game rijk is, zijn nagenoeg allemaal interessant. Toch moet je niet te haastig kiezen wanneer je een levelpunt beschikbaar hebt. Meermaals liepen we minuten na het kiezen van een perk tegen een situatie aan waardoor we wensten dat we een andere perk gekozen hadden. Om te zorgen dat je niet zo snel spijt krijgt, kan je het beste even wachten met het uitgeven van je levelpunten. Kom je na een tijdje nog geen noodzaak voor een bepaalde perk tegen? Kies dan wijs een Perk en werk naar het volgende levelpunt toe.

Ook Power Armor kan je upgraden

Het past dan misschien niet op je craftingtafel, maar Power Armor is net zo goed te upgraden als alle andere kledingstukken die je in The Wasteland vindt. Loop in je Power Armor naar een Power Armor Workstation (groot geel frame met twee armen), ga er in staan en stap uit het harnas. Je kunt nu ook wijzigingen maken aan je metalen powerpak. Er zijn veel verschillende modificaties mogelijk die het pak sterker maken, maar onze favoriet is toch wel het likje verf wat je het pak geven kan. Power Armor ziet er namelijk wel stoer uit, maar een volledig gecamoufleerd pak is nog nét iets stoerder.

Fallout 4

Companions zijn pakezels

Wie eerdere delen uit de Fallout-reeks gespeeld heeft zal het volgende niet vreemd in de oren klinken. Je reisgenoten (Companions) zijn lopende bergingen. Mocht je zaken vinden die je zelf niet meer kan dragen, dan geef je ze simpelweg aan je Companion, die deze spullen zonder mokken met zich mee zal sjouwen. Handig als je dat ene wapen toch niet wil laten liggen, maar het zelf niet meer kan dragen. Let wel op: Companions zullen deze spullen niet voor zichzelf gebruiken, tenzij je ze dit specifiek opdraagt in een vriendelijk praatje.

Gebruik je zaklamp

Fallout 4 is een game die niet te veel tijd met uitleg wil verdoen. Dat is op zich fijn, want je kan snel aan de slag met het ontdekken van het half-verwoeste Boston en omstreken. Sommige dingen zijn echter niet heel vanzelfsprekend te besturen of te activeren, waardoor een beetje uitleg wel gewaardeerd zou zijn. Je zaklamp is één van die dingen. Je activeert ‘m door de Pip-Boy-knop ongeveer twee seconden ingedrukt te houden.

Dat waren 21 handige tips voor wanneer je (weer) aan Fallout 4 begint. Lees ook wat Bethesda allemaal toevoegt in de update voor PlayStation 5, Xbox Series X en pc.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Morgen de next-gen patch. Bron: https://bethesda.net/en/article/4s2bXQEbpcrsdCZhUYLHAi/fallout-4-is-getting-free-updates

1
test

Yes, die gaan we testen!

0
test

Als je snel wilt levelen, en zo nieuwe perks unlocken, investeer dan in intelligence. Dit zorgt ervoor dat je een exp multiplier krijgt voor de dingen die je doet

1
test

Beter is om level 5 luck te nemen met idiot Savant. Geeft je over de tijd meer EXP als je je intelligence wat lager houdt

[Reactie gewijzigd door Esc op 24 april 2024 - 11:06]

0
test

Dat zou ik niet doen! Door je int laag te houden beperk je jezelf weer in bepaalde builds zoals met power armor en energy weapons en kun je ook niet alle upgrades maken voor robots als je de Automatron DLC hebt. Ook die rare geluiden die je char dan maakt vond ik persoonlijk nogal vervelend.

0

Aanbevolen voor jou