Virtual reality voor je mond: hoe dan?
Veel mensen zijn inmiddels in aanraking gekomen met virtual reality. Die ervaringen concentreren zich voornamelijk op de ogen, handen en oren, maar dat betekent niet dat onderzoekers de mond vergeten. Met ultrasonische golven doet de mond mee met de virtuele sensatie.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.
Wanneer je een headset voor virtual reality op je gezicht plaatst, dan is je zicht volledig afgeschermd. Het is dan fijn dat andere delen niet bedekt zijn, zodat je niet het gevoel hebt opgesloten te zitten in een wereld waar je niet meer uitkomt. Dat de reden waarom we niet allemaal gewoon een helm op ons hoofd plaatsen wanneer we afreizen naar een virtuele wereld. Dat betekent ook dat de mond van een VR-brildrager nooit meedoet in de ervaring; daar kan nu verandering in komen.
Een team van de Carnegie Mellon Universiteit wil de mond meenemen door gebruik te maken van ultrasonische golven. Dergelijke golven leggen een korte afstand af; in dit geval is die kort genoeg om een golf van haptische feedback van ongeveer de neus naar de lippen te sturen. De accessoire die het hiervoor ontwikkelde, koppel je aan de onderkant van een bril en bestaat uit maar liefst 64 omvormers. In de onderstaande video krijg je een indruk van hoe het systeem te werk gaat.
Je mond in virtual reality
Dit oogt best futuristisch en lijkt – in elk geval in de video – prima te werken. Het is overigens niet de eerste keer dat onderzoekers de mond in de virtual reality-ervaring willen meenemen. Eerder kwamen er al andere ideeën aan bod, die het helaas niet gered hebben. Maar goed, je moet er ook maar net op zitten te wachten om betast te worden door een kleine, soepele robotarm met vingers die een specifieke sensatie proberen op te roepen door aan je lippen te friemelen. Ja, nee, bedankt.
Toegegeven, als de ervaring aansluit op de sensatie, dan komt dat de onderdompeling ten goede. Maar het idee is een beetje… vreemd. Ultrasonische golven lijken een betere toepassing te zijn. Die kunnen immers meerdere sensaties simuleren. Denk dan aan regendruppels, de wind of misschien wel een harige spin die langs je mond loopt. Je mond en je lippen zijn erg gevoelig, dus we kunnen ons voorstellen dat er behoorlijk wat dingen mogelijk zijn die een VR-ervaring kunnen verbeteren.
Hoger niveau
Op moment van schrijven is het niet te zeggen wanneer deze accessoire op de markt verschijnt. Alle grappen terzijde, zijn dit wel de ontwikkelingen die de potentie hebben dergelijke ervaringen naar een hoger niveau te tillen. Dat hangt af van enkele factoren, namelijk de creativiteit van ontwikkelaars (wat ze er dus mee kunnen doen) en de prijs van de hardware. Zodra dit te duur wordt, dan zul je zien dat menig gamer of VR-fan afhaakt en dat wil je niet hebben.