Franse vakbond moedigt Ubisoft-werknemers aan om te staken
De Franse vakbond Solidaires Informatique roept werknemers van de uitgever Ubisoft aan te gaan staken na de "zorgwekkende" uitgelekte e-mail van CEO Yves Guillemot.
Ubisoft stelde vorige week Skull and Bones uit en liet weten dat het intern vier onaangekondigde games had geannuleerd. Ook liet het weten dat het bedrijf de komende twee jaar 200 miljoen euro aan kosten wil besparen.
Kort daarna lekte er een mogelijke e-mail van CEO Yves Guillemot uit die naar werknemers zou zijn gestuurd. In die e-mail meldde hij naar verluidt dat uitstel en annuleringen "gevolgen hebben voor onze gemaakte kosten en onze omzet laten dalen". Hij zou in de mail vervolgen: "Vandaag, meer dan ooit, heb ik jullie volledige energie en inzet nodig om er voor te zorgen dat we terugkeren op het pad naar succes. Ik wil jullie vragen enorm voorzichtig en strategisch te werk te gaan bij jullie initiatieven en uitgaven, om er voor te zorgen dat we zo efficient en slank als mogelijk zijn. (...) Het is aan jullie om deze line-up op tijd en van het verwachte niveau te leveren, en iedereen te tonen wat wij kunnen."
"Meneer Guillemot kondigt een zorgwekkende toekomst voor Ubisoft aan", zo luidt het statement van Solidaires Informatique nu. De vakbond hekelt het verzoek van Guillemot om voorzichtig en strategisch te werk te gaan bij initiatieven en uitgaven. Daarbij claimt de vakbond dat er tussen de regels door te lezen valt dat het bedrijf werknemers wil ontslaan, studio's wil sluiten en salarissen wil verlagen.
"Op meerdere momenten probeert meneer Guillemot de schuld (wederom) bij de werknemers te leggen. Hij verwacht dat we in actie komen, 'alles geven' en 'zo efficient en slank mogelijk zijn'. Deze woorden staan voor overwerken, druk van managers, burnouts, en ga zo maar door. Meneer Guillemot vraagt veel van zijn werknemers, maar geeft daar niets voor terug."
De vakbond roept werknemers van de Franse uitgever op om vrijdag 27 januari van 14:00 uur tot 18:00 uur te staken. Ook eist het een stijging van tien procent in de salarissen van alle werknemers om te compenseren voor inflatie, alsmede verbeterde werkomstandigheden zoals een mogelijke werkweek van vier dagen.