Bij een domme gamereeks als Uncharted past een domme actiefilm
Gamer.nl
Achtergrond

Bij een domme gamereeks als Uncharted past een domme actiefilm

De eerste trailer van Uncharted, de verfilming van de gelijknamige gamereeks van Sony, kwam deze week uit. De reacties zijn wisselvallig, maar de trailer legt eigenlijk precies bloot wat bij de meesten lang en breed bekend was: Uncharted heeft als franchise gewoon niet zo gek veel om het lijf.

Velen vonden de trailer niet echt om over naar huis te schrijven, al lijkt dat gedeeltelijk door de castingkeuze te komen. Bij de gelekte versie van de trailer werd er al steen en been geklaagd, ook op Gamer.nl: “een b-versie van Indiana Jones” en “fan fiction” zijn voorbeelden van de gemiddelde reactie.

In de trailer is onder andere te zien hoe een jonge Nathan Drake – gespeeld door Spider-Man-acteur Tom Holland – aan een vrachtvliegtuig hangt en zich een weg uit deze hachelijke situatie probeert te klauteren. Nagenoeg precies zoals gamers al eens konden ervaren in Uncharted 3, overigens. Een duidelijkere ode aan de gamereeks bestaat er haast niet, dus wat is nu het probleem?

©GMRimport

Spectaculaire actie

Ik denk dat deze eerste trailer meteen erg duidelijk maakt wat eigenlijk lang en breed als een feit gezien kan worden: Uncharted heeft als gamereeks niet zo gek veel om het lijf. Neem een aantal spectaculaire actiescènes, een charismatische Indiana Jones-wannabe en voilà: je hebt de Uncharted-games. Het is niet alsof die spellen altijd al bekendstonden om diens duizelingwekkende verhaal of emotionele diepgang. Ze draaien om bizarre actiescènes en zo nu en dan een oneliner die je laat grinniken.

Laten dat nou precies de elementen zijn die in de donderdag uitgebrachte filmtrailer in groten getale aanwezig zijn. Goed, Tom Holland oogt nog als een broekie en Mark Wahlberg – die de rol van Sully vertolkt – staat nou ook bepaald niet bekend om zijn uitmuntende acteerprestaties, maar maakt dat ook maar ene zier uit als het de kern van de Uncharted-games eigenlijk nagenoeg perfect nabootst? Ook al lijkt hij niet op de Nathan Drake waar we van houden, niemand kan ontkennen dat Holland ook een charismatische knul is. En zag je al die landkaarten, achtervolgingen en dat lichtbruine shirt van ‘m? Dit is gewoon Uncharted pur sang, mensen.

Let wel: ik claim niet dat de Uncharted-verfilming goed gaat worden. Ik claim dat de Uncharted-games de verfilming krijgen die ze verdienen: domme actie voor de massa. In speelbare vorm levert dat een aantal van de beste games van de afgelopen vijftien jaar op, mede dankzij de prachtige graphics, extreem soepele gameplay en gevarieerde locaties. De Uncharted-games geven je het gevoel dat je zelf de hoofdrol in een avonturenfilm speelt. Dat wil echter niet zeggen dat dit zich op even bewonderingswaardige wijze laat vertalen naar een goede film.

Watch on YouTube

Spanningsveld

Daar zit het spanningsveld voor deze film, en tegelijk de meeste gameverfilmingen die ooit zijn uitgebracht: goede games maken nog geen goede films. Dat is logisch, want het acteerwerk en de plot van een gemiddelde game is lang niet zo belangrijk als het acteerwerk en de plot van een gemiddelde film. Die elementen moeten een film (of serie) dragen, terwijl een game een andere troef in handen heeft: interactie. Interactie met wat er op het scherm gebeurt maakt van een relatief oppervlakkige situatie toch een spannende bedoeling, juist omdat jij er controle over hebt.

De meeste gamefilms willen min of meer trouw blijven aan het bronmateriaal – als je zelfs de fans van de games niet mee kunt krijgen, dan blijft er maar weinig publiek over – maar het probleem is dat veel van dat bronmateriaal niet bijzonder geschikt is voor een verfilming. In films en series willen we meegevoerd worden naar een andere wereld, vol met interessante personages, dialogen en plotwendingen, maar in games staat dat allemaal vooral in dienst van leuke gameplay. Zie hier de reden waarom de meeste gamefilms toch wat tegenvallen – een lot dat Uncharted mogelijk ook beschoren is.

©GMRimport

Legitiem

Laten we voordat de film uit is echter vooral niet te hard oordelen. Er is namelijk helemaal niets mís met een domme actiefilm, net zoals er niets mis is met domme actiegames. Jezelf laten vermaken door simpele actie doorspekt met humor is legitiem tijdverdrijf. Laat die emotionele diepgang maar over voor de verfilming van die andere Naughty Dog-game, The Last of Us. Zodra je je over het feit heen kunt zetten dat actrice Bella Ramsey qua uiterlijk totaal niet op Ellie lijkt, natuurlijk…

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Rusland wil beslag op activa van World of Tanks-studio's leggen
Gamer.nl
Nieuws

Rusland wil beslag op activa van World of Tanks-studio's leggen

Topmannen zouden 'extreme activiteiten' steunen

De Russische overheid probeert beslag te leggen op de activa van World of Tanks-ontwikkelaars Wargaming en Lesta Games.

Russische staatsmedia claimen dat topmannen achter de studio's van extreme activiteiten gerelateerd aan hun ondersteuning van Oekraïne worden beschuldigd (via Eurogamer), en dat de Russische overheid daarom controle over de studio's wil krijgen.

Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne werd de ontwikkeling van World of Tanks en de diverse spin-offs in 2022 onder een andere studio ondergebracht. Wargaming vertrok uit Rusland en Wit-Rusland, terwijl de kantoren in Moskou, Minsk en Sint-Petersburg onder de naam Lesta Games doorgingen. Daardoor bestaan er nu in feite twee bedrijven achter de World of Tanks-franchise en twee versies van de game.

Rusland wil nu zowel de aandelen van Lesta-eigenaar Malik Khatazhaev als Wargaming-eigenaar Viktor Kisly overnemen. Dit omdat Wargaming Oekraïne zou steunen. Beide heren zouden volgens Rusland onderdeel uitmaken van "een associatie die extreme activiteiten uitvoert". Ook een in-game campagne in World of Tanks waarbij er geld voor ambulances in Oekraïne werd opgehaald zou als voorbeeld worden genoemd.

Lesta Games laat op zijn beurt weten niets tegen de wet te hebben gedaan of informatie te verbergen, en zich dan ook geen zorgen te maken over de situatie. Wargaming benadrukt niet meer actief te zijn in Rusland en Wit-Rusland.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Systeemeisen van Elden Ring Nightreign bekendgemaakt
Gamer.nl
Nieuws

Systeemeisen van Elden Ring Nightreign bekendgemaakt

Game komt op 30 mei uit

Fromsoftware heeft de systeemeisen van de pc-versie van Elden Ring Nightreign naar buiten gecommuniceerd.

De minimale systeemeisen luiden als volgt:

  • OS: Windows 10

  • Processor: Intel Core 15-10600 of AMD Ryzen 5 5500

  • Geheugen: 12GB RAM

  • Graphics: Nvidia GeForce GTX 1060 3 GB of AMD Radeon RX 580 4 GB

  • Opslagruimte: 30GB

  • DirectX: DirectX 12

  • Geluidskaart compatibel met Windows

En dit zijn de aanbevolen systeemeisen van de game:

  • OS: Windows 11

  • Processor: Intel Core 15-11500 of AMD Ryzen 5 5600

  • Geheugen: 16GB RAM

  • Graphics: Nvidia GeForce GTX 1070 8 GB of AMD Radeon RX Vega 56 8 GB

  • Opslagruime: 30GB

  • DirectX: DirectX 12

  • Geluidskaart compatibel met Windows

In Elden Ring Nightreign kunnen spelers met z’n drieën op avontuur gaan – of desgewenst alleen – en verkent men Limveld, een verdraaide versie van Limgrave. In dit nieuwe en tegelijk herkenbare gebied moet men drie in-game dagen zien te overleven tussen de vele vijanden en gevaarlijke bazen, waarna men de Nightlord mag proberen te verslaan en krachtige items ontvangt die bij de volgende sessie helpen.

Elden Ring Nightreign is vanaf 30 mei verkrijgbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. De basiseditie van het spel kost 39,99 euro.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!