Asus ROG Phone 5s – eenzaam aan de top
De Asus ROG Phone 5s is een iteratie van een vijfde generatie gamingsmartphone. Gamers zijn niet bepaald een nichedoelgroep, dus het is te begrijpen waarom Asus hierin blijft investeren. Maar betekent dat dat dit model je geld waard is? Lees het in deze Asus ROG Phone 5s review.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.
De Asus ROG-lijn is gamers ongetwijfeld bekend. De afkorting ROG staat voor Republic of Gamers. Dat is een bekend gamingmerk voor randapparatuur, laptops en desktops. Asus, dat aan het roer van het merk staat, brengt tevens sinds oktober 2018 gamingsmartphones onder deze noemer uit. Die smartphones worden veelal gezien als de beste in z’n soort.
Zo staat de Asus ROG Phone 5 te boek als de beste gamingsmartphone van 2021. Het fantastische amoled-scherm (met een verversingssnelheid van 144 Hertz), de twee accu’s (van elk 3.000 mAh), de topprocessor van Qualcomm (Snapdragon 888) en de hoeveelheid werkgeheugen (tot 16 GB) zijn belangrijke pilaren voor die ervaring.
Meestal zit er ongeveer een jaar tussen de releases van nieuwe ROG Phone-modellen, maar dit keer pakt Asus het dus anders aan en verschijnt er een licht verbeterd model enkele maanden later. Komt dat de ervaring ten goede? Of is er eigenlijk op zo’n korte termijn geen grote verbetering merkbaar?
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Asus ROG Phone 5s versus ROG Phone 5
Als we beide toestellen vergelijken, dan komen we snel op de conclusie uit dat de smartphones weinig verschillen en heel veel overeenkomsten hebben. Eén van de verschillen is dat de Asus ROG Phone 5s vier millimeter dunner is. Dat staat natuurlijk mooi op papier, maar in de praktijk merk je daar niets van.
Daarnaast is het zo dat Asus dit keer voor de Qualcomm Snapdragon 888+ kiest, in plaats van de 888. De prestaties zijn weliswaar – eveneens op papier en in benchmarktests – beter te noemen, maar ook hier ga je het verschil niet merken. Zo is de kloksnelheid van de nieuwere processor slechts vijf procent hoger en zijn alle verschillen qua prestaties verwaarloosbaar.
Het is wel een leuk marketingverhaal, natuurlijk. En het kan voor gamers of gebruikers in het algemeen belangrijk zijn toegang te hebben tot high-end processors. Ergens zou het gek zijn als Asus ervoor koos deze smartphone uit te brengen zonder die nieuwe processor, maar het is tegelijkertijd niet dé reden om op dit model over te stappen als je als een ROG Phone 5 hebt.
Op andere vlakken zijn de toestellen nagenoeg identiek aan elkaar. Dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet wanneer je op zoek bent naar een goede smartphone om op te gamen. Maar mocht je het voorgaande model hebben, dan hebben we alvast een conclusie voor je: dan kun je dit model skippen.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
En als je dat model niet hebt?
De Asus ROG Phone 5s bezit gelukkig alle positieve eigenschappen van het voorgaande model. Denk dan aan dat supersoepele amoled-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hertz en maximale resolutie van 1.080 bij 2.448 pixels. Toegegeven, het is geen qhd-resolutie, maar dat heb je op zo’n klein scherm niet nodig. Dat zou bovendien onnodig veel energie slurpen.
Je hoeft je nergens zorgen over te maken. De kijkhoek is breed en de kleuren spatten van het scherm. Daarnaast ogen animaties en bewegingen (uiteraard binnen videogames) ontzettend mooi en natuurlijk. Dat is precies wat je van zo’n smartphone mag verwachten.
Datzelfde geldt overigens voor de audio. Aan boord zitten twee speakers die zijn voorzien van hun eigen versterkers. Dat levert een bijzonder gedetailleerde stereoweergave op. Je hoort verschillende lagen in muziek en geluidseffecten vliegen je om de oren. Het is echt veel beter dan een gemiddelde smartphone aanbiedt.
Kijkende naar de mediaprestaties, dan is de conclusie al heel snel dat het toestel ook perfect is voor mensen die graag series en films kijken op een smartphone. Hoewel we dergelijke schermkwaliteit ook op andere smartphones tegenkomen (al is de verversing dan wel iets lager), is het vooral de audiobeleving die hier een doorslaggevende factor is.
Twee usb-c-poorten
De Asus ROG Phone 5s biedt twee usb-c-poorten en speciale aansluiting aan. De tweede usb-c-poort zit naast die speciale aansluiting, waar je een extern koelelement op aansluit. Dat element hebben we niet kunnen testen, maar Asus laat weten dat je daarmee nog meer uit het toestel kan halen.
De tweede usb-c-poort treffen we aan de onderkant naast de koptelefoonaansluiting aan. Je bent dus niet verplicht om te investeren in een draadloze headset. Maar mocht je dat wel doen of gedaan hebben, dan is het goed om te weten dat het toestel ondersteuning aanbiedt voor aptX HD en aptX Adaptive. Die codecs zorgen ervoor dat je via bluetooth audio in hoge kwaliteit en zonder vertraging kunt streamen.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
AirTriggers voor snelle reflexen
Dan hebben we nog het unieke onderdeel AirTriggers. Dit zijn aanraakgevoelige omgevingen aan de zijkant van het toestel, die je gemakkelijk bereikt wanneer je hem horizontaal vasthoudt. Je kunt allerlei touchscreenknoppen op die triggers programmeren, waardoor je bepaalde handelingen sneller of comfortabeler uitvoert.
Zo kun je bijvoorbeeld de schietknop op één van die twee triggers installeren, waardoor je een stuk behendiger in de wedstrijd staat. Je gebruik je rechterduim dan alleen nog voor de camera en hoeft hem niet van het scherm te halen om een kogel af te vuren – die actie kun je dan met je wijsvinger uitvoeren, bijvoorbeeld.
Middels gratis software op de Asus ROG Phone 5s stel je zelf in hoeveel druk je moet uitoefenen op die AirTriggers. Merk je dat ze te snel reageren, dan voer je de druk op. Moet je gevoelsmatig te hard drukken? Dan verlicht je juist de drukbeweging.
De telefoon wordt geleverd met drie apps die geheel gericht zijn op gamers. Zo heb je Armory Crate, waar je een overzicht van (je) games aantreft, Console, waarmee je informatie krijgt over de prestaties van je smartphone en modi voor energiestanden, en Game Genie, die vergelijkbaar is met andere gamemodi op smartphone. Hier stel je bijvoorbeeld in of je notificaties wil ontvangen tijdens het gamen. Verder staan er niet extreem veel vooraf geïnstalleerde apps op.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Dikke telefoon met tegenvallende camera’s
Tot slot behandelen we nog enkele functies die wat minder met games te maken hebben. Zo is de telefoon vrij fors en zwaar. Maar dat voelt tijdens het gamen niet oncomfortabel, gelukkig. Helaas speelt de glazen achterkant wel parten, aangezien die daardoor gemakkelijk uit je handen glijdt. Asus levert wel een hoesje mee, maar dat is nou niet bepaald het mooiste hoesje.
De twee accu’s van elk drieduizend mAh gaan redelijk lang mee. Als je veel aan het gamen bent, dan is het logisch dat je wat sneller de oplader pakt. Doe je dat echter wat minder vaak, dan maak je met gemak twee dagen vol. De Asus ROG Phone 5 ondersteunt snelladen op 65 watt, en het duurt ongeveer een uurtje voordat die helemaal opladen is. Er is geen draadloos laden aanwezig.
Dan hebben we nog de camera’s. Het is duidelijk dat Asus zich hier minder op focuste. Over het algemeen maakt de hoofdcamera, van 64 megapixel, prima shots, zeker met voldoende licht. Maar de overige camera’s (een groothoeklens van dertien en macrocamera van vijf megapixel) presteren beduidend minder. Kleuren zijn wat flets, details vallen weg en het systeem ergens op laten focussen is veelal problematisch. Voor je socials vallen de resultaten echter niet helemaal tegen.
Verder is het zo dat de launcher wel erg gaming-achtig vormgegeven is, met flitsende achtergronden en stoere vormen voor knoppen en iconen. Het moet net je ding zijn natuurlijk; gelukkig heb je de optie om de vormgeving ietwat terug te schroeven in al z’n stoerheid. Ons leentoestel draait nog op Android 11, maar Android 12 is onderweg. Daarna ontvangt het apparaat nog één Android-upgrade en wat beveiligingsupdates. Dat is wel erg karig, zeker voor zo’n duur toestel.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Asus ROG Phone 5s – conclusie
Als gamingsmartphone is de Asus ROG Phone 5s zeer geslaagd. De basis die het voorgaande model neerlegde wordt bijna in z’n geheel overgenomen, met hier en daar wat kleine verschillen. Het zijn echter verschillen die je als eigenaar van de voorganger niet opmerkt. Maar voor mensen zonder die telefoon, is er meer dan genoeg om van te houden.
Denk dan aan het vloeiende en kleurrijke scherm, de audioprestaties, de prestaties in het algemeen en natuurlijk de AirTriggers. Er zijn echter ook zaken die minder bevallen. Dan hebben we het over de matige camera’s, het tegenvallende updatebeleid en de glazen achterkant.
De Asus ROG Phone 5s is nog steeds een smartphone die uniek is in zijn soort. Met het merk staat de fabrikant eenzaam aan de top als het om gamingsmartphones gaat. Zeker voor smartphones die officieel in Nederland verkrijgbaar zijn.
Er zijn natuurlijk modellen die eveneens goede specs en schermen aanbieden voor gaming. Denk dan aan de iPhone 13 Pro Max of de Oppo Find X5 Pro, maar die zijn niet gemaakt met gamers in het achterhoofd en missen dus kenmerkende elementen.
**Adviesprijs** Vanaf € 999,- **Kleuren** Zwart en wit **OS** Android 11 (ROG UI) **Scherm** 6,78 inch oled (2.448 x 1.080, 144 Hz) **Processor** Snapdragon 888+ **RAM** 8 GB tot 18 GB **Opslag** 128 GB of 512 GB **Batterij** Twee keer 3.000 mAh **Camera** 64, 13 en 5 megapixel (achter), 24 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6e, gps, nfc **Formaat** 172,8 x 77,3 x 9,9 mm **Gewicht** 238 gram **Overig** Tweede usb-c-poort, speciale aansluiting, koptelefoonaansluiting **Website** [www.asus.com](https://estore.asus.com/nl/rog-phone-5s-series.html)
- 144 Hertz-scherm
- AirTriggers
- Prestaties en configuraties
- Audio
- Glazen achterkant
- Camerasysteem
- Updatebeleid