Logitech Pro X 2 Lightspeed biedt draadloze precisie voor casual en serieuze gamers
Reviews

Logitech Pro X 2 Lightspeed biedt draadloze precisie voor casual en serieuze gamers

Vanzelfsprekend in gebruik, comfortabel en een uitstekende klank

De G-serie van Logitech is helemaal gemaakt voor gamers: van gestroomlijnde muizen tot hoekige headsets. De Pro-afdeling binnen deze serie heeft een iets minder uitbundige uitstraling en richt zich op de professionals binnen de gamewereld. Met de Pro X 2 Lightspeed-headset wil Logitech zich dan ook op hoog niveau laten gelden.

Prijs:

€232,-

Verbinding:

2.4 Ghz Wireless, Bluetooth en minijack

Compatibiliteit:

Volledig compatibel met Windows-pc’s en beperkt compatibel met ieder ander platform

RGB features:

Nee

Batterijduur:

50 uur

De ‘2’ in de naam verklapt het natuurlijk al een beetje: dit is niet de eerste Pro X-headset van Logitech. Een tijdje geleden hadden we de Pro X Wireless-versie van dit model in onze handen en daarbij viel vooral op dat de headset heel erg goed klonk tijdens het spelen van games en tijdens het luisteren naar muziek. Ook de draadloze verbinding viel in de smaak. De Pro X 2 Lightspeed neemt deze twee eigenschappen niet alleen mee, maar voegt er zelfs nog de nodige nieuwe en verbeterde features aan toe. De nieuwe featues komen ook met een iets hoger prijspunt dan het vorige model: de headset kost je 232 euro.

Ontwerp

Logitech stuurt de de Pro X 2 op in een bijzonder compleet pakketje. Naast de headset met benodigde kabels, vind je ook nog een mooie opbergzak en wordt er zelfs een tweede setje oorkussens meegestuurd. Je kunt dus kiezen of je liever een synthetische, makkelijk schoon te maken bekleding of een meer ademende bekleding op je oren hebt. Met de aankomende zomermaanden in het achterhoofd is die ademende, stoffen bekleding geen overbodige luxe.

De Pro X 2 Lightspeed is een stukje lichter dan zijn voorganger. Dat zorgt er, samen met het feit dat de oorschelpen nu niet alleen kunnen kantelen, maar ook draaien, voor dat de headset ongelofelijk lekker zit. Verder voelt de headset stevig aan: zowel de hoofdband als de bevestiging van de oorschelpen is gemaakt van metaal. Het stukje gekrulde kabel tussen de hoofdband en oorschelp is een van de details op deze headset die je het gevoel geeft dat er goed is nagedacht over deze headset. Ook het knopgevoel van bijvoorbeeld het volumewiel is zo’n detail.

Op Mac- en Windows-pc’s is de integratie van bijvoorbeeld die volumeknop strak geregeld. Het interne volume van je Mac reageert direct, zonder kleine vertragingen die je bij andere headsets nog wel eens tegenkomt, via een draai aan het wieltje. Het maken van draadloze verbindingen is daarnaast erg snel en de headset onthoudt eerder gemaakte connecties, waardoor je na de eerste keer verbinden de headset alleen nog maar aan hoeft te zetten om de laatst gemaakte verbinding te activeren. Het zijn dit soort kleine dingetjes die ervoor zorgen dat de Pro X 2 soepel voelt in gebruik.

Gebruikservaring en microfoon

De Logitech Pro X 2 heeft drie soorten verbindingsmogelijkheden: Bluetooth, 2.4Ghz Wireless en een oude, vertrouwde minijackverbinding. Dat zorgt ervoor dat je de headset samen met zo’n beetje ieder denkbaar platform kunt gebruiken. Een kanttekening: je ziet steeds vaker headsets met twee draadloze verbindingsmogelijkheden. In veel gevallen kun je die zelfs tegelijk gebruiken. Dat is bij de Logitech Pro X 2 helaas niet het geval en dat valt, zeker met het oog op de stevige prijs, best tegen.

Verder is er eigenlijk niets aan te merken op de gebruikservaring van deze headset. Sterker nog, hij voelt erg vanzelfsprekend in zijn gebruik. De draadloze verbindingen zijn snel en vooral de 2.4Ghz Wireless-verbinding heeft een héél groot bereik. Ook de batterijduur van vijftig (!) uur is niet mis.

Waar de Logitech Pro X 2 wel echt tekortschiet is de microfoon. Ook bij de Pro X Wireless was deze al niet best en helaas heeft Logitech daar weinig vooruitgang in geboekt. Het microfoontje klinkt geknepen, dun en simpelweg niet goed genoeg voor een headset met dit prijspunt. In de software, waar we verderop in de review nog wat dieper op ingaan, zijn de nodige tools te vinden om de klank van de microfoon aan te passen. Maar zelfs met de drie-bands equalizer, noise reductie, compressor en de-esser is er niet echt iets moois te maken van de klank van dit microfoontje.

Klank

Gelukkig ben je de tegenvaller van de microfoon zo vergeten als je de headset hoort. De Logitech Pro X Lightspeed klonk al goed, maar deze Pro X 2 Lightspeed klinkt nog véél beter. Logitech heeft splinternieuwe drivers ontworpen voor de headset. Ze zijn gemaakt van grafiet. Dat betekent dat ze heel erg stijf en tegelijkertijd licht zijn. Dat zorgt voor veel definitie en dynamiek in het geluid.

Bij het beluisteren van muziek valt vooral het grote en rustige stereobeeld op. Alles in de muziek heeft mooi zijn eigen plekje. Je kunt alles tot in het kleinste detail horen zonder dat het analytisch, afstandelijk of kil wordt. De headset klinkt juist eerder warm, gedefinieerd en dynamisch. Dat zorgt ervoor dat je helemaal wordt meegevoerd in de muziek.

Tijdens het gamen valt vooral de ongelofelijke puntigheid in de klank op. De Pro X 2 kan agressief en direct klinken zonder dat de headset schel wordt. Ook hier valt het stereobeeld positief op: hebt echt het gevoel dat je middenin de spelwereld zit. Tegelijkertijd heeft de headset genoeg body en draagkracht in de lagere frequenties om ook tussenfilmpjes en de filmische delen van verhalende games overtuigend te laten horen.

 

Met de Logitech G Hub kun je ook nog het een en ander aanpassen aan de klank van de headset op een Windows-pc. Er is bijvoorbeeld een vijfbands equalizer en er zijn presets voor verschillende games. Ook vind je hier DTS Headphone: X 2.0 surround sound. Vaak is de DTS-surround sound een goede, subtiele manier om het stereobeeld wat groter te maken. In het geval van deze headset werkt het helaas wat minder goed. Sowieso klinkt de headset van zichzelf al diep en breed, maar daarnaast heeft het aanzetten van deze surround sound een negatief effect op de mooie, gebalanceerde klank van de Pro X 2.

 

Concluderend

Hoewel er een aantal puntjes zijn die een beetje uit de toon vallen, zoals de twee draadloze verbindingen die niet tegelijk kunnen worden ingezet en de simpelweg slecht klinkende microfoon, is deze Logitech Pro X 2 Lightspeed écht een hele goede headset. De gebruikerservaring is erg soepel en ondanks de wat hogere prijs heb je echt het gevoel dat je waar krijgt voor je geld. Dat zit hem vooral in het feit dat deze headset echt heel goed klinkt in zo’n beetje iedere denkbare situatie. Dat maakt de Logitech Pro X 2 Lightspeed erg geschikt voor zowel de casual als de serieuzere gamer die houdt van eenvoud.

Uitstekend
Conclusie

De Logitech Pro X 2 Lightspeed is een uitstekende draadloze headset die zich, zeker op klankgebied, moeiteloos kan meten met zijn concurrentie in dezelfde prijsklasse. De headset is licht, comfortabel en eenvoudig in gebruik. Toch zijn er ook een paar minpuntjes: de microfoon is simpelweg niet goed genoeg en het is, zeker voor het prijspunt, een misser dat de twee draadloze verbindingen niet tegelijkertijd inzetbaar zijn.

Plus- en minpunten
  • Comfort, ontwerp en gebruikservaring
  • Stereobeeld en lokalisatie
  • Dynamische, precieze klank
  • Geschikt voor gaming én muziek
  • Draadloze verbindingen niet tegelijk te gebruiken
  • Microfoon

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5
Nieuws

Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5

Tijdelijk te koop voor 8,09 euro

De Early Access-versie van multiplayershooter Blindfire komt in de loop van vandaag beschikbaar op PlayStation 5.

De game kan daarbij tijdelijk met tien procent korting worden aangeschaft voor 8,09 euro. Deze kortingsactie loopt tot 9 december. Het spel verscheen afgelopen oktober al in Early Access via pc (Steam en Epic Games Store) en Xbox Series-consoles.

De first-person shooter speelt zich voor een groot gedeelte in de het donker af, met hier en daar uv-verlichte illustraties die er voor zorgen dat spelers iets kunnen zien. Daarbij kunnen spelers een 'Echo' gebruiken, waardoor bijvoorbeeld de meest recente positie van een vijand in de buurt wordt getoond.

Multiplayerpotjes bevatten maximaal acht spelers. Wanneer mensen verslagen worden, krijgen ze toegang tot nachtvisie waarmee ze de actie in de arena duidelijk kunnen volgen. Hoewel het mogelijk is voor spelers om zich in het donker te verstoppen, is het belangrijk om punten te scoren door bijvoorbeeld headshots en multikills te behalen. Spelers die een hele ronde geen schade oplopen ontvangen ook punten.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan
Nieuws

Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan

Meer bescherming voor de consument

Valve heeft de Steam-regels voor seizoenspassen op het platform aangescherpt.

Zo valt te lezen dat ontwikkelaars een seizoenspas beschikbaar kunnen stellen op Steam, maar dat men wel een complete lijst en beschrijving van downloadbare content dat onderdeel uitmaakt van de pas en verwachte releasedatum moet delen.

Daarnaast moet een seizoenspas minstens één beschikbare dlc bevatten wanneer deze te koop komt te staan - al wordt er een uitzondering gemaakt voor seizoenspassen die onderdeel uitmaken van een vooraf te bestellen deluxe editie van de game.

"Door een seizoenspas aan te bieden beloof je toekomstige content", zo schrijft Valve richting ontwikkelaars en uitgevers. "Tijdens het proces van een seizoenspas lanceren wordt je gevraagd naar een releasetiming voor de content in de seizoenspas. Dit is zowel een verplichting richting consumenten en Steam. Als je nog niet duidelijk kunt communiceren over de content van elke dlc en wanneer de dlc beschikbaar komt, moet je geen seizoenpas op Steam aanbieden."

Valve erkent wel dat releasedata niet altijd gehaald kunnen worden. Ontwikkelaars mogen dan ook eenmalig de releasedatum van content uit de seizoenspas aanpassen, al moet de nieuwe datum wel binnen drie maanden van de oorspronkelijke datum vallen. Wanneer een dlc dat onderdeel uitmaakt van een seizoenspas wordt geannuleerd, moet men verplicht geld teruggeven aan de consumenten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error