De Erazer Mage P20-gameheadset slaat de plank mis
Goede looks en bouwkwaliteit compenseren niet voor de slechte lokalisatie
Erazer is bij veel gamers welbekend van hun desktop- en laptop-pc’s, maar sinds een tijdje mengen ze zich ook op de accessoiremarkt. Op Gamescom eerder dit jaar kondigde het bedrijf zijn nieuwe gamelijn aan met zo’n beetje alles wat een gamer maar wenst, voorzien van namen die niet zouden misstaan in de gemiddelde rpg. Zo is een toetsenbord met de naam Supporter X20, een muis met de naam Wizard P20 en testen wij een gameheadset genaamd Mage P20.
Erazer Mage P20
Verbinding:
Compatibiliteit:
RGB features:
Batterijduur:
€69,99
Usb-a
Ieder platform met een usb-a ingang
Ja
N.v.t.
De Erazer Mage P20 is een budgetheadset: je haalt hem al in huis voor €69,99. Verwacht dan ook geen waslijst aan features of uitgebreide software, maar een doeltreffende headset die je met een usb-a-kabel van iets meer dan 2,5 meter met vrijwel ieder platform kunt verbinden.
Bouwkwaliteit
Positief is dat je aan de bouwkwaliteit van de headset eigenlijk niet direct merkt dat het een budgetmodel is. Waar je misschien plastic zou verwachten, vind je op de Mage P20 toch metaal: de oorschelpen zijn met metalen beugels aan de hoofdband bevestigd. Het synthetische leer dat de hoofdband bedekt is netjes gestikt en de buitenkant van de oorschelpen zijn helemaal mat en ingelegd met ledverlichte details.
Die ledverlichting kun je op het doosje halverwege de kabel ook nog door negen verschillende kleuren schakelen. Geen knoppen op de oorschelpen dus, maar afluistervolume, microfoon-mute en ledverlichting zijn te besturen via een kastje aan de gestoffeerde kabel. Dat kastje is direct het eerste punt waaraan je merkt dat dit een budgetheadset is: het is helemaal van licht plastic gemaakt en het volumewieltje voelt gammel aan.
Met het comfort is het ook niet optimaal gesteld. Hoewel de oorschelpen ruim zijn opgezet en de kussens op zowel de hoofdband als de oorschelpen behoorlijk dik zijn, is het na een klein uurtje al tijd voor een korte pauze. Dat komt door twee dingen: de headset is behoorlijk zwaar en de synthetische bekleding op de oorschelpen zorgt, zelfs met de winter om de hoek, snel voor warmte.
Overstuur
Voordat we gaan luisteren naar de headset testen we eerst nog even het microfoontje. Je kunt deze loskoppelen, dus mocht je een externe usb-microfoon hebben kun je die ook gewoon gebruiken in combinatie met de headset. Dat is aan te raden, want dit microfoontje klinkt simpelweg slecht. Het overstuurt heel snel en op het moment dat het dat niet doet, klinkt het dun en is het nauwelijks een verbetering op bijvoorbeeld het ingebouwde microfoontje van je laptop.
Helaas valt ook de klank van de headset zelf tegen. De balans tussen de verschillende frequenties is al niet opperbest, maar de Mage P20 schiet voornamelijk flink tekort in de lokalisatie. Vooral als je (online) shooters speelt is het essentieel dat je direct hoort waar je tegenstander zich bevindt, maar op de Mage P20 zwabbert geluid dat precies in het midden zou moeten zijn zelfs een beetje rond tussen links en rechts.
In-game zorgt dat ervoor dat je minder meekrijgt van essentiële audiocue’s. Dat is natuurlijk niet voor iedere game en gamer een probleem – een potje EA Sports FC 25 kun je prima spelen – maar zodra er iets afhangt van omgevingsgeluid ben je niet geholpen met de Mage P20. Daar komt ook nog eens bij dat de headset voor het prettig beluisteren van muziek te hol klinkt – alsof de muziek in een kartonnen doos wordt afgespeeld – en het middengebied iets te schel voelt.
Links laten liggen
Het is prima mogelijk om een goede headset te maken voor een prijspunt van rond de 70 euro, maar het is Erazer niet gelukt. Het is echt niet alleen maar kommer en kwel: de headset ziet er gelikt uit en de bouwkwaliteit is, zeker met het oog op de prijs, echt goed. Waar het misgaat is bij het geluid van de headset – een tamelijk essentieel onderdeel van een goed exemplaar – en dan specifiek de lokalisatie.
Veel online games zijn gebaat bij snel doorhebben waar je vijand zich bevindt en dat lukt niet met de Mage P20. De balans van de verschillende frequenties is daarnaast ook niet optimaal: in veel gevallen klinkt de headset hol en het middengebied is wat te schel, waardoor bijvoorbeeld muziek en tussenfilmpjes zich onnatuurlijk naar de headset vertalen. Het klinkt wat hard, maar je kunt de Erazer Mage P20 dan ook beter links laten liggen.
De Erazer Mage P20 is nu te koop voor 69,99 euro.
Het eerste uitstapje van Erazer in de audiowereld is geen succes. Hoewel er zeker een aantal geslaagde zaken zijn aan de Mage P20, zoals het ontwerp en de bouwkwaliteit, is dat niet genoeg om te compenseren voor ronduit teleurstellende geluidsweergave. Deze headset kun je prima gebruiken voor een casual potje gamen onderuitgezakt op de bank, maar voor dit geld zijn er ook veel betere opties beschikbaar.
- Bouwkwaliteit/design in verhouding tot de prijs
- Lokalisatie
- Klankbalans
- Knoppen en kastje in de kabel voelen gammel