Cyber Shadow is een ouderwets lastige ninjagame 
Gamer.nl
Reviews

Cyber Shadow is een ouderwets lastige ninjagame 

8-bit eerbetonen aan de beste games van de NES zijn er genoeg, maar weinig spellen durven ook zo oneerlijk moeilijk te zijn als de games van toen. Cyber Shadow doet een dappere poging om die hoogtijdagen te benaderen, maar dan wel met een subtiele, originele twist. 

De overduidelijke inspiratiebron van Cyber Shadow is Ninja Gaiden. Net zoals in die klassieker worden er hordes moordlustige robots en massa’s felgekleurde kogels op de speler afgevuurd. Voor de net uit een kunstmatige coma ontwaakte cybernetische ninja Shadow is dat ook even wennen. Het is namelijk Shadows zoveelste probleem. Zijn meester is verdwenen, zijn clan is compleet uitgeroeid en de stad is overgenomen door metalen monsters.

Alleen Shadows zwaard en een groeiend arsenaal van vaardigheden kunnen het tij keren. De in totaal tien levels bestaan uit heel veel bewegende platformen, vijanden en bodemloze putten. Geduld is daarbij een van de belangrijkste eigenschappen van iedere ninja. Wie door ieder level heen wil racen wordt genadeloos afgestraft. Projectielen beuken Shadow aan de kant en puntige spiesen maken onmiddellijk een eind aan zijn leven. 

©GMRimport

Slimme checkpoints

Ook de eindbazen gooien roet in het eten. Deze torenhoge pixelmonsters zijn gebouwd om Shadow uit de weg te ruimen, maar ze hebben gelukkig ook allemaal een voorspelbaar vast patroon van aanvallen. De eerste paar pogingen lijken ze misschien onmogelijk te verslaan, maar wat oefening en een beetje valsspelen maken het verschil.

Het is namelijk mogelijk om de checkpoints in de levels van een upgrade te voorzien. Kostbare punten die opgeraapt worden in de levels kunnen bij deze veilige havens ingewisseld worden voor tijdelijke upgrades. Op die manier start je iedere keer dat Shadow sneuvelt weer op hetzelfde punt met volledig aangevulde gezondheid, stamina voor speciale aanvallen en een handige gadget. Moeilijke gedeeltes van het spel zijn daardoor iets makkelijker te maken omdat checkpoints - eenmaal geactiveerd - bonussen blijven leveren. 

©GMRimport

Over het randje

Echt makkelijk wordt Cyber Shadow nooit. Eindbazen zijn met behulp van de verbeterde checkpoints goed te doen, maar vooral de levels zelf blijven lastig. Helemaal in de laatste helft van het spel worden de stukken tussen de savepunten steeds langer. Er komen ook steeds meer obstakels bij die de onmiddellijke dood als gevolg hebben. Dat voelt net iets te vaak een beetje flauw. Cyber Shadow is op zijn best wanneer je met ninja-achtige precisie je een weg door de levels heen hakt. Wanneer je door de dodelijke projectielen en rond stuiterende vijanden niet meer kan zien waar je heen moet, gaat de lol er vrij snel af.

Nieuwe vaardigheden die aan het eind van ieder level op Shadow wachten maken het spel in theorie een stukje makkelijker. Een dubbele sprong of een aanval die zich naar beneden richt voelen onmiddellijk cruciaal. Minder lastig wordt het spel er alleen niet door, omdat ieder nieuw level ook een blik nieuwe gevaren opentrekt. 

Echt makkelijk wordt Cyber Shadow nooit. Eindbazen zijn met behulp van de verbeterde checkpoints goed te doen, maar vooral de levels zelf blijven lastig.

-

Slecht te pareren

Alle speciale technieken hebben in het spel zo hun functie, maar geen daarvan komt zo slecht uit de verf als de mogelijkheid om kogels te pareren. Hoewel er genoeg knoppen ongebruikt blijven op de controller, kunnen kogels alleen teruggekaatst worden door tweemaal in de richting van het projectiel te tikken. In het heetst van de strijd is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het wordt daardoor allemaal ingewikkelder gemaakt dan eigenlijk nodig is.

Teruggaan naar eerdere levels om nieuwe vaardigheden op een bekende plek te meesteren is daarom geen verkeerd idee. Cyber Shadow heeft een wereldkaart die na iedere paar checkpoints beschikbaar is. Daarmee wordt de ninja in een flits naar een ouder level gebracht. Het is nooit noodzakelijk of verplicht, maar wie goed oude locaties doorzoekt kan wat upgrades voor gezondheid of stamina vinden. 

Watch on YouTube

De laatste paar levels van Cyber Shadow voelen hoe dan ook als een soort uitputtingsslag. Het is nooit onmogelijk en de eindbaas is vergeleken met de voorgaande levels goed te doen, maar toch wordt het spelplezier vakkundig weggezogen. Cyber Shadow steekt simpelweg prima in elkaar, maar weet met al die toffe vaardigheden uiteindelijk niets beters te doen dan alleen maar meer vijanden op het scherm toveren. Het spel is daarmee verdienstelijk, maar een moderne 8-bit klassieker is het zeker niet.

Cyber Shadow is verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Switch en Xbox Game Pass.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Prijs van Nintendo Switch 2 Welcome Tour-techdemo bekend
Gamer.nl
Nieuws

Prijs van Nintendo Switch 2 Welcome Tour-techdemo bekend

De game komt net als de Switch 2 uit op 5 juni

Het is bekend wat (ongeveer) de prijs van de Nintendo Switch 2 Welcome Tour-techdemo wordt.

Hoewel er nog geen prijs in euro's of dollars is bekendgemaakt, valt op de Japanse website voor de Switch 2 te zien dat er 990 yen voor de game gevraagd gaat worden. Dat vertaalt zich letterlijk naar 6,10 euro, al is het mogelijk dat de prijs hier iets hoger komt te liggen. Het feit dat Nintendo überhaupt geld voor het product vraagt, schiet bij sommige fans in het verkeerde keelgat.

Nintendo Switch 2 Welcome Tour werd gisteren gelijktijdig met de releasedatum van de Nintendo Switch 2 aangekondigd. Daarin is een gigantische replica van de Switch 2-console te vinden die via een isometrisch aanzicht wordt weergegeven, en kunnen spelers er op rondlopen om meer te weten te komen over de console en de controllers. Er zitten ook diverse spelletjes in, zoals golf en de mogelijkheid om met macarena's te schudden, om zo de diverse functies uit te leggen.

Gisteren werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop. Voor laatstgenoemde heeft men wel al twee jaar een Nintendo Switch Online-account nodig en moet men actief Switch-games hebben gespeeld. Nedgame zette gisteren al pre-orders voor de Switch 2 uit, die inmiddels allemaal op zijn.

Met de dock kunnen games op Switch 2 in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch. De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Er komt tevens een nieuwe Pro Controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hori komt met Piranha Plant-versie van Switch 2-camera
Gamer.nl
Nieuws

Hori komt met Piranha Plant-versie van Switch 2-camera

Verschijnt net als de Switch 2 op 5 juni

Accessoirefabrikant Hori brengt een versie van de Nintendo Switch 2-camera uit die oogt als een Piranha Plant uit de Mario-games.

De accessoire staat te koop op de Duitse Media Markt-website. Daarbij wordt gemeld dat de camera op 5 juni uitkomt - dezelfde dag als de Switch 2 - en 39,99 euro kost. Dat is 20 euro goedkoper dan de officiële Switch 2-camera die Nintendo zelf uitbrengt. De kwaliteit van de Piranha Pant-camera in vergelijking met de officiële Switch 2-camera is echter nog niet bekend.

Gisteren werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop.

Hierbij werd ook gecommuniceerd dat sociale mogelijkheden een belangrijk aspect van de Switch 2 vormen. Nintendo komt met een groepschatfunctie genaamd GameChat, waarbij mensen met elkaar kunnen gamen en praten. Ook kan men gameplay delen en elkaar zien. Voor dat laatste is logischerwijs een camera nodig.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!