Axiom Verge 2 is een vreemd vervolg in een vreemde wereld
Reviews

Axiom Verge 2 is een vreemd vervolg in een vreemde wereld

Axiom Verge 2 heeft het lef om niet hetzelfde trucje te herhalen. Dit is een ronduit gedurfd vervolg dat veel anders doet, maar daar helaas niet altijd in slaagt. Zo maakt deze tweede Axiom Verge - dat zich overigens nog voor het eerste deel afspeelt - vooral in het eerste uur een slechte indruk.

Deze keer is de geheimzinnige miljardair Indra de hoofdrolspeelster. Deze machtige CEO ontdekt een verloren wetenschappelijke basis en wordt daar naar een vreemde andere dimensie vervoerd. Die dimensie is natuurlijk - soort van - dezelfde wereld als in het eerste deel, maar er is een groot verschil. Daarover later meer.

De transformerende vuurwapens zijn ingeruild voor een ietwat primitieve ijsbijl en een boemerang. De nieuwe wapens zorgen ervoor dat Indra altijd dicht in de buurt van haar vijanden moet komen. Vechten met bijlen, zwaarden en speren werkt eigenlijk nooit helemaal lekker. Vijanden weten Indra altijd wel een paar keer te grijpen voordat ze verslagen worden. Omdat ze constant heen en weer springen, zijn ze bovendien lastig te raken.

©GMRimport

Slechte start

Omdat Indra de eerste paar uur van het spel behoorlijk zwak is, is het een ramp om het tegen de vijanden op te nemen. Ook de (volledig optionele) eindbazen komen niet sterk uit de verf. Imposante monsters bevolken delen van de wereld, maar ze zijn stuk voor stuk gemakkelijk te verslaan door snel en vaak op de aanvalsknop te rammen. Er komt geen enkele tactiek bij kijken en dat voelt als een bizarre keuze. Toch loont het om na deze slechte start door te zetten. Axiom Verge 2 wordt met iedere nieuwe upgrade een beetje beter.

Metroid is ook hier weer de grote inspiratiebron en dus steekt de wereld zo in elkaar dat iedere nieuwe vaardigheid weer een weg opent naar een nieuw gebied. Vechten tegen de vijanden die deze buitenaardse wereld bevolken wordt ondertussen steeds minder van belang. Zo is het mogelijk om monsters te hacken, waardoor ze vertragen, niet meer kunnen aanvallen, of zich tegen hun soortgenoten keren. Nieuwe wapens en enkele essentiële upgrades uit de skilltree doen de rest van het werk. Tijdens de enige twee verplichte eindbazen is het zelfs niet eens mogelijk om dood te gaan.

©GMRimport

Verkenningsmissie

Dat klinkt misschien als een gekke keuze, maar Axiom Verge 2 legt daarmee nog meer de nadruk op het verkennen van de spelwereld. Dit onderdeel steekt gelukkig uitstekend in elkaar. Dat heeft onder andere te maken met de aanwezige drone. Deze kleine robotvorm van Indra kan openingen naar een tweede dimensie betreden. Deze extra wereld ligt bovenop de ‘gewone’ spelwereld, maar steekt net even anders in elkaar. Met iedere nieuwe upgrade wordt de samenwerking tussen deze twee plekken steeds beter en complexer.

Het spel zit bomvol met dergelijke ‘aha-momenten’, dankzij nieuwe vaardigheden die op meerdere manieren toegepast kunnen worden.

-

In Axiom Verge 2 draait het dus om het beetje bij beetje uitpluizen van de vreemde wereld. Op cruciale plekken liggen er belangrijke upgrades, maar er zijn ook tal van kleine uitbreidingen. Punten om te investeren in de eerdergenoemde skilltree zijn overal te vinden, maar ook nieuwe aanvallen en wapens. Zoals een goede metroidvania betaamt, is dwalen door de spelwereld totdat je een nieuwe belangrijke doorgang vindt een belangrijk onderdeel van de ervaring. Hoewel de kaart zo gedetailleerd is dat hij niet altijd even goed leesbaar is, bevat het ook handige coördinaten die altijd de volgende belangrijke plek aangeven. Hoe die precies bereikt moet worden is een ander verhaal, maar Axiom Verge 2 geeft de speler wel altijd hints.

©GMRimport

Gebruiksvriendelijk en flets

Al speurend naar de volgende upgrade komen oude gebieden vaak genoeg opnieuw voorbij. Axiom Verge 2 maakt het terugkeren naar eerder bezochte delen gemakkelijk door al vrij vroeg in het spel fast travel te introduceren. Plekken om de voortgang op te slaan en om naartoe te teleporteren zijn er genoeg, zodat bijna iedere plek razendsnel opnieuw te bezoeken is. Verkennen is daardoor vrij pijnloos.

Minder geslaagd is de presentatie. Het verhaal bestaat uit hier en daar wat dialogen en vooral veel notities die overal in de wereld liggen. Het is daardoor nauwelijks te volgen. De hoeveelheid sci-fi jargon en namen die op elkaar lijken buitelen over elkaar heen. Grafisch komt ook de spelwereld niet helemaal uit de verf. De nieuwe grafische stijl is wat flets vergeleken met het eerste deel. Alleen in de dimensie die met de drone te bereiken is, komen de kleuren en koddige pixelgraphics beter uit de verf. De soundtrack is ook een stuk minder memorabel dan de vorige game, maar tegelijkertijd past het wel beter bij de wat meer ontspannen verkennende stijl van dit vervolg.

©GMRimport

Toch de beste in zijn soort

Er valt dus genoeg op Axiom Verge 2 aan te merken en in vergelijking met het eerste deel komt het vervolg er niet altijd even goed vanaf. Toch kan dit spel geen mislukking genoemd worden. De opzet van de spelwereld is namelijk fenomenaal, wat vooral richting het einde van het spel blijkt. Uitgerust met vrijwel alle upgrades is opnieuw de wereld doorlopen een waar feestje. Werkelijk overal zijn er geheimen en afsnijdingen te vinden. Het spel zit bomvol met dergelijke ‘aha-momenten’, dankzij nieuwe vaardigheden die op meerdere manieren toegepast kunnen worden. Axiom Verge 2 snapt ondanks zijn tekortkomingen als geen ander wat een goede metroidvania maakt.

©GMRimport

Axiom Verge 2 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Nintendo Switch en pc.

Goed
Conclusie

Axiom Verge 2 is een even gedurfd als eigenaardig vervolg. Door de nadruk op het verkennen van de labyrintachtige wereld, komt naar voren hoe knap de spelwereld in elkaar steekt, maar de gevechten lijden er onder. Vechten stelt in Axiom Verge 2 namelijk weinig voor, maar het wordt met iedere nieuwe vaardigheid ook minder belangrijk. Deze metroidvania weet zo’n interessante (dubbele!) spelwereld voor te schotelen, dat dit unieke tweede deel ondanks de slechte start niet als een misser voelt.

Plus- en minpunten
  • Wereld steekt uitstekend in elkaar, geweldige upgrades
  • Nadruk op mêleegevechten komt niet uit de verf, fletse grafische stijl, verhaal is onnavolgbaar

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Avowed was bijna een 'multiplayer-Skyrim' geworden
Nieuws

Avowed was bijna een 'multiplayer-Skyrim' geworden

De ontwikkeling van de game is tweemaal herstart

De eerder deze week uitgekomen singleplayer-rpg Avowed had bijna een focus op multiplayergameplay gehad.

Dat laat regisseur Carrie Patel weten aan Bloomberg. De game werd in eerste instantie een "multiplayer-Skyrim" genoemd, maar in 2021 ging de ontwikkeling volledig op de schop. Voor die tijd werd het spel als een multiplayergame ontwikkeld. Sterker nog: de ontwikkeling van de game is in totaal twee keer volledig herstart.

Patel onthult ook dat er bij Obsidian behoefte is aan eventuele vervolgen op of dlc voor Avowed. "Nu we deze geweldige spelwereld hebben gebouwd, en het ontwikkelteam ook hebben laten wennen aan deze content en gameplay in deze wereld, zou ik er graag meer van zien."

Avowed is nu verkrijgbaar voor Xbox Series X en S en pc en staat ook op Xbox Game Pass. Ron Vorstermans beloonde het spel met een 9 in zijn review: "Het schrijfwerk is fenomenaal, het vechten vloeit als een actiegame, de spelwereld is iedere vierkante centimeter waard en zelfs de kleinste verhaaltjes zijn memorabel. Avowed is misschien geen grensverleggende, dynamische rpg, maar weet precies waar het goed in is, en zet daar met volle overtuiging op in. Het resultaat is de beste Microsoft-rpg van de afgelopen jaren."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Netflix betrokken bij Sifu-verfilming
Nieuws

Netflix betrokken bij Sifu-verfilming

De scriptschrijver van de The Maze Runner-films zou het script voor de film verzorgen

Netflix is betrokken bij de verfilming van Sloclaps kungfugame Sifu.

In 2022 werd al aangekondigd dat er een film werd gemaakt gebaseerd op Sifu door Story Kitchen, het bedrijf dat ook achter de Sonic the Hedgehog-films en de aankomende Streets of Rage- en Tomb Raider-verfilmingen zit.

Deadline heeft deze week gemeld dat Netflix nu ook betrokken is bij het project en dat TS Nowlin - bekend van de The Maze Runner-films - het script schrijft. Volgens geruchten zal John Wick-regisseur Chad Stahelski met zijn bedrijf 87Eleven Entertainment als producent functioneren.

Eerder gingen er geruchten dat Derek Kolstad, de schrijver van de John Wick-scripts, het script voor Sifu zou schrijven, maar dat lijkt nu dus niet meer het geval te zijn - tenzij hij samenwerkt met TS Nowlin.

De film moet min of meer hetzelfde plot als de game aanhouden, waarbij de hoofdrolspeler elke keer dat ze verslagen worden een stuk ouder wordt. De film wordt beschreven als "John Wick ontmoet M. Night Shyamalan's film Old".

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!