Spider-Man: Miles Morales vult het Marvel-gat van 2020
Nieuws

Spider-Man: Miles Morales vult het Marvel-gat van 2020

Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2020 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over de spellen die dit jaar de meeste indruk op ze hebben gemaakt. Want ondanks de coronacrisis bleven die games ‘gewoon’ uitkomen. Vandaag: Jacco Peek met Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

Ondanks alle ellende viel er voor mij persoonlijk weinig te zeuren dit jaar. Het privilege om binnen te blijven met een inkomen was namelijk niet aan iedereen toebedeeld, en bovendien verschenen er geweldige games om even aan de realiteit te ontsnappen. Maar als ik dan toch even mag zeuren: het gebrek aan een nieuwe Marvel-film dit jaar was schrijnend voor iemand die daar intens van geniet.

Uiteraard bespreken we op Gamer.nl geen films, en dat is met mijn filmsmaak maar goed ook. Hoe meeslepend en emotioneel de Rotten Tomatoes-top tien ook kan zijn, er gaat voor mij niets boven het volgende hoofdstuk in het Marvel Cinematic Universe. Gewoon lekker met vrienden speculeren over welke schurk er opduikt en opzoeken hoe zaken verlopen in de comics, om vervolgens (hopelijk) beloond te worden met antwoorden op die vragen. Dát kon dit jaar helaas niet, waardoor er langzaam maar zeker een soort Marvel-leegte gat ontstond. En net wanneer ik bijna daarin verdween, verscheen Marvel’s Spider-Man: Miles Morales om me te redden.

©GMRimport

Verwarring

Dat terwijl er voorafgaand aan de release van de game een hoop verwarring bestond. Is het een uitbreiding? Is het een volwaardig vervolg? Het resultaat zit ertussenin: een korter vervolg op Insomniacs fantastische Spider-Man uit 2018 met de jonge spinnenman in de hoofdrol. Voor wie hoopte op een dertig uur durend openwereldavontuur als PlayStation 5-lanceergame is dat wellicht een teleurstelling, maar stiekem was deze kleinere schaal tussen al het najaarsgeweld uiterst prettig. Gewoon Het betrof gewoon een bevredigend avontuur van een uurtje of tien, waar je in slechts een weekend doorheen bent.

Uiteraard lijkt Miles Morales veel op z’n voorganger. Het maakt gebruik van dezelfde stad en kent zeer vergelijkbare gameplayelementen, zoals de vrijwel perfecte slingermechaniek. Toch doet de game nét genoeg om Miles, in de context van het verhaal, neer te zetten als een unieke superheld met eigen sterke en zwakke punten. Dat varieert van details als zijn ongemakkelijke lichaamstaal bij het slingeren, tot fundamentele aspecten als zijn spetterende Venom-krachten. Vooral die laatste zijn een onverwachts goede toevoeging; Miles’ grotere arsenaal maakt hem eigenlijk een interessantere superheld dan Peter Parker, waardoor het bijna lastig is om terug te keren naar het origineel of de remaster.

©GMRimport

Insomniacs Marvel-universum

Miles Morales’ grootste triomf is echter de manier waarop het in korte tijd een eigen versie van het Marvel-universum bouwt, een onderschatte prestatie in zowel games als films. Tijdens het spelen ervaar je vanuit het oogpunt van Miles dat de tijd in Manhattan sinds 2018 niet heeft stilgestaan. Insomniac had ook kunnen kiezen voor een makkelijke uitweg - door het verhaal zich bijvoorbeeld tijdens het origineel af te laten spelen – maar verzint in plaats daarvan voor alle belangrijke personages een achtergrondverhaal. Zowel Miles als Peter verwerken nog het verlies van geliefden, de hilarische radioshow van J. Jonah Jameson heeft opeens concurrentie van de Danikast en inwoners worstelen met de nasleep van de ‘Devil’s Breath’ en de bouw van het mysterieuze Roxxon Plaza.

Het resultaat is een game die coherent voelt, barst van verwijzingen naar het vorige deel en spelers het gevoel geeft dat New York City doorleeft, of er nou een Spider-Man in rondslingert of niet. Het gooit de gebeurtenissen van het eerste deel niet overboord, maar grijpt ze juist aan om het verhaal op een geloofwaardige manier uit te breiden. Het dove meisje Hailey Cooper is daarbij een eervolle vermelding waard. Haar zelfverzekerdheid en Miles die gebarentaal spreekt alsof het – terecht – de normaalste zaak van de wereld is bewijzen dat Miles Morales gewoon ook gewoon een hele coole game is.

©GMRimport

Als geroepen

En zo vult Insomniac opeens een Marvel-gat dat tot op heden alleen het MCU kon vullen. De finesse en liefde waarmee dat gebeurt roept daarom de vraag op wat de ontwikkelaar van plan is: toch een uitgebreid vervolg aankondigen met Peter in de hoofdrol, of toch vaker kleinschaligere titels met nieuwe verhalen uitbrengen, alsof je als speler om het jaar wordt beloond met een nieuwe comic. Voor dat laatste valt wat te zeggen, want de ontwikkeltijd van Miles Morales was korter – en daarmee waren de kosten ongetwijfeld lager. Marvel’s Avengers bewees dit jaar immers dat ook blockbuster-Marvel-games een financieel risico zijn.

Wat Insomniac Games ook beslist, Spider-Man Miles Morales kwam als geroepen en voelt als een fantastische, interactieve Marvel-film. Daar ben ik Insomniac dankbaar voor.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!