Gamers klagen Ubisoft aan voor onspeelbaar maken van The Crew
De game is sinds april dit jaar onspeelbaar
Een tweetal gamers uit Californië hebben besloten Ubisoft aan te klagen voor het offline halen en onspeelbaar maken van racegame The Crew.
Sinds december vorig jaar kan het in 2014 verschenen The Crew niet meer digitaal gekocht worden, en sinds april dit jaar kan de game niet meer gespeeld worden - ook niet door mensen die het spel fysiek of digitaal hebben gekocht.
Twee spelers van de game klagen Ubisoft nu aan, omdat het bedrijf de wetten in Californië die consumenten beschermen tegen dit soort situaties zou schenden. Het tweetal claimt (via Polygon) dat Ubisoft consumenten heeft misleid door te suggereren dat ze een game kopen, terwijl ze "alleen maar een gelimiteerd beschikbare licentie om toegang te krijgen tot een game" hebben gehuurd. In de beschrijving van de aanklacht wordt daarbij gemeld dat zowel de disk als de download van de game in feite niets meer dan een sleutel is om een server op afstand te bezoeken.
De situatie werd ook met een flipperkast vergeleken. "Stel je eens voor dat je een flipperkast koopt. Jaren later ben je van plan om er op te spelen, maar kom je er achter dat de flippers en bal missen, en de monitor die je highscore toont verdwenen is. Blijkt het dat de maker van de flipperkast in je huis is geweest, de inhoud van de machine eruit heeft gesloopt en er voor heeft gezorgd dat je er niet meer op kunt spelen."
De aanklagers willen dat de rechtszaak groots wordt opgepakt, zodat zij en alle eigenaren van The Crew compensatie ontvangen van Ubisoft. Ivory Tower, de ontwikkelaar van de game, gaf eerder dit jaar overigens al toe fout te zitten met het onspeelbaar maken van The Crew, en liet weten te werken aan mogelijkheden om offline modi aan vervolgen The Crew 2 en The Crew Motorfest toe te voegen.
De situatie rondom The Crew - en andere games die voorgoed onspeelbaar zijn gemaakt - heeft er wel voor gezorgd dat er steeds meer bewustzijn rondom deze problemen komt. Zo werd eerder dit jaar de 'Stop Killing Games'-campagne opgericht en ondertekend door honderdduizenden Europeanen om er voor te zorgen dat er wetten komen die uitgevers tegenhouden om spellen voorgoed onspeelbaar te maken. Ook werd er afgelopen september een wet in Californië goedgekeurd waardoor er in digitale winkels zoals Steam en de PlayStation Store geen termen als "kopen" of "aankoop" mogen worden gebruikt, tenzij duidelijk wordt gecommuniceerd dat consumenten geen onvoorwaardelijke toegang tot de game krijgen en houden.