SteelSeries viert twintig jaar aan game-accessoires
Tegenwoordig wemelt het in webshops van fraai apparatuur voor gamers — maar dat is lang niet altijd zo geweest. Van muizen met balletjes tot krom gedrukte kantoortoetsenborden: twee decennia geleden zag het bureau van de gemiddelde gamer er behoorlijk anders uit.
Dit artikel is een partnerbijdrage van SteelSeries. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.
SteelSeries’ geschiedenis als gamesmerk begint bij de Deense ondernemer Jacob Wolff-Petersen, die begin dit millennium worstelde met zijn schietwerk in Counter-Strike. Rond die tijd richtten we hoofdzakelijk via een muis met een balletje op een vaak viezige muismat, met alle gebrekkige nauwkeurigheid van dien. Elke vetvlek kon funest zijn voor je volgende schot. Jacob dacht: dat kan preciezer.
Dat bleek inderdaad te kunnen. Onder de Icemat-noemer betrad anno 2001 de eerste gaming muismat de markt. Met een strak, glazen oppervlak leverde de Icemat precisie die op de stoffen alternatieven onhaalbaar was. Het duurde niet lang voordat die belofte aansloeg onder de shooterfanaten van toen, waarmee Icemat uitgroeide tot een op zichzelf staand merk. Bijgestaan door een metalen zusteronderneming, de SteelPad-lijn, was ‘s werelds eerste merk voor gamers geboren.
Om de relatie met gamers verder te versterken, zette de Deense onderneming ook in op de destijds relatief onbekende e-sports-sector. Rond 2002 was het ‘SteelSeries van toen’ — de naamsverandering volgde later pas — het eerste merk om niet alleen professionele gamers, maar ook gametoernooien te sponsoren. Die relatie is altijd in stand gebleven; ook nu nog zweren veel elektronische atleten bij muizen en toetsenborden uit Denemarken. Over de jaren heen wonnen pro’s meer prijzengeld met SteelSeries-apparatuur dan met andere merken.
Innovatie en annexatie
Onder de Icemat-banier werd in de jaren daarop gediversifieerd. Anno 2004 spitste de fabrikant zich ook toe op de oren van gamers. De Icemat Siberia-koptelefoon werd de eerste headset specifiek op gaming gericht. De nog altijd herkenbare koptelefoon bood gamers de primeur van een handige, oprolbare microfoon, maar maakte vooral lange speelsessies aanzienlijk comfortabeler. Glazen muismatten verloren langzaamaan hun meerwaarde, maar SteelSeries’ vroegere beloftes in gaming audio leven nog altijd voort.
Met een groeiend aanbod in apparatuur werd het besluit genomen de muismatnoemers in de ban te doen. Icemat en SteelPad werden samen SteelSeries, welke niet veel later ook fuseerde met de Amerikaanse bedrijfstak Ideazon. Oude rotten zullen die naam misschien herkennen van hun iconische, ietwat omslachtige Zboard-toetsenborden, maar onder SteelSeries vonden de letterplanken een andere draai.
SteelSeries zag minder heil in absurde of opvouwbare vormen: de gamer was onderhand wel toe aan meer betrouwbaarheid en precisie. Om in die eis te voorzien, ontstond anno 2006 het SteelSeries 7G Professional Gaming Keyboard. ‘s Werelds eerste gaming toetsenbord met mechanische schakelaars was een feit. Dat deze switches nauwkeuriger en duurzamer zijn, is inmiddels een vuistregel, maar dat gegeven is mede begonnen bij toetsenborden als deze.
Nog altijd trouw aan de gamer
Die zoektocht naar meer precisie en comfort is voor SteelSeries nooit in het verleden blijven hangen. Twee jaar terug introduceerde de Deense fabrikant een nóg betere schakelaar voor gamers: de OmniPoint-switch. Dit schakelsysteem stapt van fysieke klikkertjes over op actuering over magnetisme. Hiermee kunnen toetsenborden als de SteelSeries Apex Pro zich geheel aan laten passen in waar het ‘contactpunt’ precies ligt.
Sinds 2001 bracht SteelSeries menig moois op de markt. Twintig jaar later en legio primeurs rijker is het Deense merk altijd trouw gebleven aan die ooit zo ondervertegenwoordigde doelgroep. Of het nu om audiokwaliteit draait in de Arctis-koptelefoons, of vederlichte flickshots met bijvoorbeeld de Aerox-muis: SteelSeries doet het allemaal om gamers van meer gemak en kwaliteit te voorzien.
Misschien hebben glazen muismatten geen bestaansrecht meer, maar de belofte van gamerglorie staat twee decennia later nog steeds fier overeind.