Microsoft koopt Bethesda: de grootste powermove in gaming ooit
Nieuws

Microsoft koopt Bethesda: de grootste powermove in gaming ooit

Als een donderklap bij heldere hemel kwam vanmiddag het nieuws naar buiten: Microsoft heeft Zenimax Media – en dus dochteronderneming Bethesda – voor 7,5 miljard dollar gekocht. Het is een duizelingwekkende powermove van Microsoft op een cruciaal moment binnen de game-industrie.

Dat de aankoop de spreekwoordelijke naald laat trillen, is iets dat zeker is. Ga maar na: in de lijst met grootste aankopen ooit binnen de game-industrie, komt Microsofts overname van Zenimax op de tweede plek te staan. Alleen bij Tencents aankoop van Supercell ging meer geld gemoeid. Het is lastig om je voor te stellen welke move nóg meer stof zou laten opwaaien. Oké, een overname van Nintendo of Rockstar was nog grandiozer geweest, maar laten we realistisch blijven. Ondanks de grootte van de aankoop kan Microsoft het gezien zijn omzet makkelijk betalen.

Microsofts groei als gamehuis

Microsoft is de laatste jaren hard aan de weg aan het timmeren als game-uitgever, als een bedrijf dat een hoop talent en diverse licenties in handen heeft. Dat begon al met de overname van het ooit mateloos populaire Rare – dat, toegegeven, nu pas echt zijn vruchten begint af te werpen – en is vooral de laatste jaren toegenomen qua intensiteit.

Mojang, Obsidian, InXile Entertainment, Double Fine, The Coalition, 343 Industries, Ninja Theory, Turn 10: het is een greep uit de studio’s die Microsoft de afgelopen jaren heeft gekocht of opgericht. Dit zijn echter vooral kleine of middelgrote studio’s. Bethesda is van een heel ander kaliber. Deze studio is niet gekocht om talent te laten ontspruiten of een ontwikkelaar in zwaar weer te redden – Bethesda is gekocht om Microsofts positie binnen de concurrerende markt te laten groeien.

Het is extra indrukwekkend als je kijkt hoe Microsoft de vorige generatie begon. De communicatieramp van de Xbox One, gecombineerd met een zwakke output qua first-party games gedurende de hele generatie, heeft schade aangericht aan het merk. Schade die topman Phil Spencer de afgelopen jaren zorgvuldig aan het oppoetsen is, en met de bovengenoemde studio’s als poetsdoek begint die Xbox Series X aardig te blinken.

©GMRimport

Het juiste moment

Met Bethesda en zijn gamelicenties in handen worden zowel de Xbox-consoles als Game Pass nog interessanter voor gamers. Microsoft bepaalt vanaf nu waar Bethesda-games op verschijnen, en dat is een erg groot wapenfeit. The Elder Scrolls 6 op consoles in potentie exclusief op het Xbox-platform? We zien de consoles in het Westen met gemak over de toonbank vliegen.

Maar ook als Microsoft beslist om veel van Bethesda’s franchises op andere systemen uit te brengen, heeft dat veel voordeel. De winst die Microsoft op elk verkocht spel pakt is dan zeker niet het enige voordeel. Alle Bethesda-games verschijnen immers op dag één op Game Pass voor Xbox en pc. Microsofts doel om van Game Pass het Netflix voor games te maken, komt met deze move weer een stuk dichterbij. Hoelang duurt het nog voordat geen enkele gamer meer om Game Pass heen kan?

En dan hebben we het nog niet gehad over de absoluut geniale timing van deze aankondiging. Vandaag kwam de overname in het nieuws. Morgen gaan de pre-orders voor de Xbox Series X en Series S van start. Marketingtechnisch kun je het niet beter aanpakken.

©GMRimport

Bedrijven gonna bedrijven

Als gamer hoef je niet per se te vieren dat Microsoft nu eigenaar is van Bethesda – er valt veel te zeggen voor de vrijheid om games te kopen op een platform naar keuze. Maar voor wie de game-industrie volgt is deze aankondiging spectaculair. Het is de vooravond van de nieuwe generatie en Microsoft en Sony zetten alles op alles om zieltjes te winnen. Microsoft deelt hiermee een flinke klap uit op bijna ieder denkbaar front.

Het is niet alsof Microsoft het alleenrecht heeft op dit soort acties. Sony port de laatste jaren fanatiek met zijn stok in het wespennest. Spider-Man is exclusief voor de PlayStation-versies van Marvel’s Avengers en Call of Duty-spelers hebben diverse voordelen door de game op Sony-platforms te spelen (hoewel dit eerst voor Xbox-platformen gold). Beide bedrijven denken alleen maar aan hun eigen hachje redden. Deze laatste move van Microsoft maakt het bedrijf niet slechter dan Sony – hoogstens verduidelijkt het wie van de twee het meeste geld heeft om uit te geven. En voor de duidelijkheid: dat is Microsoft.

Hoelang duurt het nog voordat geen enkele gamer meer om Game Pass heen kan?

-

Vragen

De komende jaren gaan we zien wat deze aankoop betekent. Inmiddels heeft Microsoft al bevestigd dat Deathloop en Ghostwire: Tokyo, zoals eerder afgesproken, tijdelijk exclusief voor PlayStation 5 verschijnen, maar wat gebeurt er daarna? Toekomstige games worden per titel overwogen qua releaseplatform, zo meldt Microsoft.

Ook interessant is om te zien of Microsoft het rondlopende talent binnen Bethesda’s vertrekken weet vast te houden. Een bedrijf overnemen is één ding, maar je wilt meer dan alleen de naam overhouden. En wat gaan de studio’ s doen? Gaat id Tech straks meewerken aan Gears of War of Halo? En komt er ooit nog een Wolfenstein of Doom naar een PlayStation-console?

En de belangrijkste vraag natuurlijk: hoe snel kan Obsidian aan een nieuwe Fallout beginnnen?

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!