Microsoft koopt Bethesda: de grootste powermove in gaming ooit
Als een donderklap bij heldere hemel kwam vanmiddag het nieuws naar buiten: Microsoft heeft Zenimax Media – en dus dochteronderneming Bethesda – voor 7,5 miljard dollar gekocht. Het is een duizelingwekkende powermove van Microsoft op een cruciaal moment binnen de game-industrie.
Dat de aankoop de spreekwoordelijke naald laat trillen, is iets dat zeker is. Ga maar na: in de lijst met grootste aankopen ooit binnen de game-industrie, komt Microsofts overname van Zenimax op de tweede plek te staan. Alleen bij Tencents aankoop van Supercell ging meer geld gemoeid. Het is lastig om je voor te stellen welke move nóg meer stof zou laten opwaaien. Oké, een overname van Nintendo of Rockstar was nog grandiozer geweest, maar laten we realistisch blijven. Ondanks de grootte van de aankoop kan Microsoft het gezien zijn omzet makkelijk betalen.
Microsofts groei als gamehuis
Microsoft is de laatste jaren hard aan de weg aan het timmeren als game-uitgever, als een bedrijf dat een hoop talent en diverse licenties in handen heeft. Dat begon al met de overname van het ooit mateloos populaire Rare – dat, toegegeven, nu pas echt zijn vruchten begint af te werpen – en is vooral de laatste jaren toegenomen qua intensiteit.
Mojang, Obsidian, InXile Entertainment, Double Fine, The Coalition, 343 Industries, Ninja Theory, Turn 10: het is een greep uit de studio’s die Microsoft de afgelopen jaren heeft gekocht of opgericht. Dit zijn echter vooral kleine of middelgrote studio’s. Bethesda is van een heel ander kaliber. Deze studio is niet gekocht om talent te laten ontspruiten of een ontwikkelaar in zwaar weer te redden – Bethesda is gekocht om Microsofts positie binnen de concurrerende markt te laten groeien.
Het is extra indrukwekkend als je kijkt hoe Microsoft de vorige generatie begon. De communicatieramp van de Xbox One, gecombineerd met een zwakke output qua first-party games gedurende de hele generatie, heeft schade aangericht aan het merk. Schade die topman Phil Spencer de afgelopen jaren zorgvuldig aan het oppoetsen is, en met de bovengenoemde studio’s als poetsdoek begint die Xbox Series X aardig te blinken.
©GMRimport
Het juiste moment
Met Bethesda en zijn gamelicenties in handen worden zowel de Xbox-consoles als Game Pass nog interessanter voor gamers. Microsoft bepaalt vanaf nu waar Bethesda-games op verschijnen, en dat is een erg groot wapenfeit. The Elder Scrolls 6 op consoles in potentie exclusief op het Xbox-platform? We zien de consoles in het Westen met gemak over de toonbank vliegen.
Maar ook als Microsoft beslist om veel van Bethesda’s franchises op andere systemen uit te brengen, heeft dat veel voordeel. De winst die Microsoft op elk verkocht spel pakt is dan zeker niet het enige voordeel. Alle Bethesda-games verschijnen immers op dag één op Game Pass voor Xbox en pc. Microsofts doel om van Game Pass het Netflix voor games te maken, komt met deze move weer een stuk dichterbij. Hoelang duurt het nog voordat geen enkele gamer meer om Game Pass heen kan?
En dan hebben we het nog niet gehad over de absoluut geniale timing van deze aankondiging. Vandaag kwam de overname in het nieuws. Morgen gaan de pre-orders voor de Xbox Series X en Series S van start. Marketingtechnisch kun je het niet beter aanpakken.
©GMRimport
Bedrijven gonna bedrijven
Als gamer hoef je niet per se te vieren dat Microsoft nu eigenaar is van Bethesda – er valt veel te zeggen voor de vrijheid om games te kopen op een platform naar keuze. Maar voor wie de game-industrie volgt is deze aankondiging spectaculair. Het is de vooravond van de nieuwe generatie en Microsoft en Sony zetten alles op alles om zieltjes te winnen. Microsoft deelt hiermee een flinke klap uit op bijna ieder denkbaar front.
Het is niet alsof Microsoft het alleenrecht heeft op dit soort acties. Sony port de laatste jaren fanatiek met zijn stok in het wespennest. Spider-Man is exclusief voor de PlayStation-versies van Marvel’s Avengers en Call of Duty-spelers hebben diverse voordelen door de game op Sony-platforms te spelen (hoewel dit eerst voor Xbox-platformen gold). Beide bedrijven denken alleen maar aan hun eigen hachje redden. Deze laatste move van Microsoft maakt het bedrijf niet slechter dan Sony – hoogstens verduidelijkt het wie van de twee het meeste geld heeft om uit te geven. En voor de duidelijkheid: dat is Microsoft.
Hoelang duurt het nog voordat geen enkele gamer meer om Game Pass heen kan?
-
Vragen
De komende jaren gaan we zien wat deze aankoop betekent. Inmiddels heeft Microsoft al bevestigd dat Deathloop en Ghostwire: Tokyo, zoals eerder afgesproken, tijdelijk exclusief voor PlayStation 5 verschijnen, maar wat gebeurt er daarna? Toekomstige games worden per titel overwogen qua releaseplatform, zo meldt Microsoft.
Ook interessant is om te zien of Microsoft het rondlopende talent binnen Bethesda’s vertrekken weet vast te houden. Een bedrijf overnemen is één ding, maar je wilt meer dan alleen de naam overhouden. En wat gaan de studio’ s doen? Gaat id Tech straks meewerken aan Gears of War of Halo? En komt er ooit nog een Wolfenstein of Doom naar een PlayStation-console?
En de belangrijkste vraag natuurlijk: hoe snel kan Obsidian aan een nieuwe Fallout beginnnen?