De Teufel Cage: Gameheadset ontworpen met Duitse hi-fi expertise

De Teufel Cage: Gameheadset ontworpen met Duitse hi-fi expertise

Het Duitse Teufel is een echt audiobedrijf. Zo’n 35 jaar geleden begonnen ze met het ontwikkelen van luidsprekers en nog geen tien jaar later waren ze een van de pioniers op het gebied van geluidssystemen voor thuiscinema. Sinds vorig jaar brengen ze ook hun eigen gameheadset op de markt: de Cage.

Dit artikel is onderdeel van de grote Gamer.nl Gaming Headsets Round-Up. We testen daarin twintig gaming headsets. In november bespreken we de beste producten in verschillende prijsklassen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de reeds geteste gaming headsets, klik dan hier voor een overzicht van alle besproken producten.

Een gespecialiseerd audiobedrijf dat een gameheadset ontwikkelt, is altijd een interessant uitgangspunt. We zagen eerder bij de Stealth 600 van Turtle Beach dat deze invalshoek kan leiden tot uitzonderlijk neutrale en goed klinkende producten zonder overdreven gimmicks, toeters en bellen. Bij een vlugge blik op de Cage valt direct op dat het ontwerp degelijkheid uitstraalt, maar wel ten prooi is gevallen aan hippe verlichting. Laten we hopen dat het toevoegen van de led-verlichting het enige is waarin Teufel heeft afgeweken van hun gangbare, door kwaliteit gedreven ontwerpvisie.

headsetroundup

Bouwkwaliteit

De Cage is een zeer degelijk gebouwde headset. Een stevige aluminium constructie verbindt de redelijk flexibele hoofdband met harde, kunststof schelpen. De zachte kussens op deze schelpen zijn bedekt met een synthetische, afwasbare bekleding. Op de schelpen vind je een volumeknop, microfoon muteknop en een derde, programmeerbare knop. Ook is de buitenkant voorzien van een rood, lichtgevend Teufel-logo. Met zijn 340 gram is de headset aan de zwaardere kant, maar hij blijft dankzij zijn evenredig verdeelde, redelijk lichte klemdruk tot een aantal uur achter elkaar comfortabel.

Je kunt de Teufel Cage verbinden middels de meegeleverde minijackkabel. Wil je echter gebruik maken van alle features en de bijbehorende software, dan moet de headset middels de usb-a-kabel op een Windows-pc worden aangesloten. De usb-a-kabel verbindt namelijk met de interne geluidskaart van de Cage. Die geluidskaart biedt niet alleen een verbeterde geluidskwaliteit ten opzichte van de minijackverbinding, hij geeft ook toegang tot de 7.1 surround sound. De kabels laten zich net als de rest van de headset kenmerken door degelijkheid. Zo zijn beide kabels bekleed met stof en is de usb-a-kabel met zijn 3 meter uitzonderlijk lang.

headsetroundup

De software, Xear en de geluidskaart

Het Teufel Audio Center oogt op het eerste gezicht een beetje gedateerd, maar de features die in deze software te vinden zijn blijken alles behalve stoffig. Uiteraard vind je de gebruikelijke mogelijkheden voor het inschakelen van de sidetone en het regelen van de balans tussen game- en chatgeluid. Er zijn echter ook een paar features die nét even wat handiger zijn dan bij de gemiddelde gameheadset. Zo is de multi-purpose knop middels een drop-down menu eenvoudig een functie toe te wijzen, waaronder bijvoorbeeld het inschakelen van de surround sound of de Environmental Noise Cancelling. Deze cancelling heeft betrekking op de microfoon en zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt gedempt. Deze inschakelbare demping moet je wel bekopen met een hele dunne en onnatuurlijke microfoonklank. Zet je de Environmental Noise Cancelling uit, dan klinkt de microfoon uitstekend.

De aanwezige equalizer beschikt over een grote hoeveelheid presets, maar het is uiteraard ook mogelijk om je eigen instellingen te maken. De equalizer van het Teufel Audio Center klinkt goed en is een van de weinige, in gameheadsetsoftware te vinden equalizers die overtuigend subtiele ingrepen kan maken. De geluidskaart aan boord van de Teufel Cage kan sample rates van 44.1kHz tot maar liefst 96kHz weergeven. Dit zorgt er simpel gezegd voor dat de Teufel Cage de mogelijkheid heeft tot een preciezere en gedetailleerdere weergave dan de gemiddelde gameheadset. Dit merk je voornamelijk als je muziekliefhebber bent. Een absolute voltreffer met één slordigheidje: er zijn tikken te horen op het moment dat je de usb-kabel inprikt.

In het Teufel Audio Center vind je ook nog een aantal Xear-technologieën van Cmedia. Xear Audio Brilliant voegt hoogfrequente informatie toe en Xear Dynamic Bass dikt de lage frequenties aan. Hoewel beide technieken beduidend anders klinken dan dezelfde soort ingrepen gemaakt met de equalizer, blijkt in de praktijk dat je deze ingrepen toch beter aan de equalizer over kunt laten. De resultaten die je daarmee bereikt zijn namelijk transparanter van klank. Ook is er nog de zogenaamde Xear Smart Volume-functie die de audio op je systeem normaliseert. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar komt er simpelweg op neer dat deze functie automatisch volumeniveaus van verschillende programma’s gelijktrekt. De functie beïnvloedt, zeker op hogere instellingen, de klank van je geluid behoorlijk en daarmee kunnen we concluderen dat geen van deze drie opties een échte toegevoegde waarde is.

headsetroundup

De klank en de microfoon

Een van de eerste dingen die direct opvalt tijdens het luisteren met de Teufel Cage, is de ongelofelijke precisie in het stereobeeld. Elke kleine beweging is direct waarneembaar en perfect te volgen. Dat zorgt niet alleen voor een aangename beleving bij muziek, het resulteert ook in uitzonderlijk goede lokalisatie tijdens gaming. Deze headset zorgt er écht voor dat je sneller beslist. Niet alleen de lokalisatie van deze headset is tiptop in orde, ook de algehele klankbalans is zeer overtuigend.

Er is, in tegenstelling tot veel gameheadsets, veel lucht in de klank. Dat komt voornamelijk omdat er bij de Teufel Cage een aantal zaken goed samenvallen. De wat kleinere 40mm speakers zorgen voor strak en gedoseerd laag. Er is een uitzonderlijke precisie in het middenlaaggebied en de hoogfrequente informatie wordt niet overdreven aangezet. Daarbij staan de speakers redelijk ver van je oren in de ruime oorschelpen. Die afstand zorgt voor een extra gevoel van rust bij het luisteren met de Teufel Cage. De enige kanttekening betreft een resonantie in het middenlaaggebied die, voornamelijk bij gitaarmuziek, af en toe zorgt voor een onnatuurlijke balans.

In de surround sound wordt eveneens voorzien door Xear. Helaas voegt dit tijdens het gamen weinig toe aan de toch al uitstekende plaatsbepaling in stereo. Het effect werkt eerder versmerend. Tijdens het kijken van films met de Teufel Cage merk je echter dat de surround sound een stuk beter tot zijn recht komt. Het gevoel van immersie neemt toe en de actie voelt groter aan. Het is jammer dat de uitstekende klankbalans verandert tijdens het gebruik van de surround sound. Het laag wordt hierbij wat ondervertegenwoordigd en dat zorgt ervoor dat je toch nog naar de equalizer moet grijpen om actiefilms voldoende kracht bij te zetten.

headsetroundup

Concluderend

De Teufel Cage blinkt uit in lokalisatie en een rustige, gebalanceerde klank. Er zijn maar weinig headsets die zo precies kunnen weergeven wat er waar gebeurt. Zowel in-game, als tijdens het luisteren van muziek of het kijken van films, draagt dit ongelofelijk veel bij aan de immersie. Daarnaast is de Cage vrij neutraal in zijn klank. Geen overdreven hoeveelheid bas of een schelle klank, maar een gebalanceerde en open luisterervaring die ervoor zorgt dat je je kunt concentreren op het geluid van games en muziek. Je krijgt nooit het gevoel dat je alleen maar luistert naar de headset zelf. De bouwkwaliteit van deze headset is goed en er is op de details gelet: zo is er een stevige, aluminium constructie voor het op zijn plek houden van de oorschelpen en zijn de kabels dik en bekleed met stof.

Er zijn helaas ook een paar aspecten die wat minder overtuigen. De Xear-technologieën zijn geen overtuigende toevoeging en er zijn tikken te horen tijdens het in- en uitpluggen van de usb-a kabel. De Environmental Noise Cancelling, dat het omgevingsgeluid uit de microfoonklank moet filteren, maakt de microfoonklank vooral dun en onnatuurlijk. Als je deze optie uit laat staan, presteert de microfoon een stuk beter en ook de Xear-technologieën laat je beter onberoerd. Ondanks deze kleine minpunten bevestigt Teufel met de Cage zijn reputatie ruimschoots. Met zijn open klank en prima draagcomfort is de Teufel Cage een van de betere gameheadsets binnen zijn prijsklasse.

+ Lokalisatie

+ Gebalanceerde, open klank

+ Immersie en beleving

+ Comfort

- Tikken te horen tijdens het inpluggen van de usb-a kabel

- Xear-technologieën geen echte toevoeging

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou