Xbox-baas zou in 2021 hebben besloten alle Bethesda-games exclusief te maken

Xbox-baas zou in 2021 hebben besloten alle Bethesda-games exclusief te maken

Gesprek tussen twee Xbox-topmannen wordt breed uitgemeten tijdens rechtszaak

Xbox-baas Phil Spencer zou in een meeting in 2021 hebben besloten alle toekomstige spellen van het overgenomen Bethesda console-exclusief voor Xbox-consoles te maken.

Dat kwam naar buiten tijdens de rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission eerder deze week. Er werd een chatgesprek aangehaald uit november 2021 tussen Xbox-CFO Tim Stuart en Matt Booty. Ze berichtten elkaar na een maandelijkse vergadering tussen Xbox en Zenimax - de eigenaar van Bethesda die door Microsoft werd overgenomen.

Spencer zou tijdens die meeting hebben besloten dat alle toekomstige ZeniMax-games console-exclusief zouden worden voor Xbox. "Alle games vanaf nu?" vroeg Stuart in het gesprek. "Niet alleen nieuwe IP, maar álle games vanaf nu? Wow." Booty bevestigde vervolgens dat Spencer dit inderdaad had gemeld.

Spencer zelf gaf eerder tijdens de rechtszaak aan zich niet meer de specifieke details van deze meeting te kunnen herinneren. Het strookt ook niet helemaal met het feit dat Spencer meermaals naar buiten heeft gecommuniceerd dat het bedrijf "per geval" kijkt of een game multiplatform blijft, of alleen naar Xbox en pc komt. Hoe dan ook mag Microsoft als eigenaar van Bethesda natuurlijk geheel beslissen welke games op welke systemen verschijnen. De grootste aankomende game van Bethesda is in ieder geval Starfield. Die game komt later dit jaar inderdaad alleen uit op Xbox Series-consoles en pc.

De overname van Bethesda werd breed uitgemeten tijdens de rechtszaak, die draait om de mogelijke overname van Activision Blizzard door Microsoft. Als onderdeel van de rechtszaak komen er de laatste dagen allerlei interessante feiten boven tafel. Zo heeft Microsoft laten weten dat het verwacht dat de volgende consolegeneratie in 2028 begint, dat The Elder Scrolls 6 op zijn vroegst ook pas dat jaar uitkomt, dat Microsoft vindt dat ze de console-oorlog hebben verloren, dat Call of Duty echt op PlayStation-consoles moet blijven uitkomen en dat de Indiana Jones-game van Bethesda en Machine Games alleen op Xbox en pc verschijnt. Ook is duidelijk dat Microsoft overwoog bedrijven als Sega en Square Enix over te nemen.

Maar ook andere bedrijven laten van zich horen tijdens de rechtszaak. Zo gaf PlayStation-baas Jim Ryan al aan dat volgens hem alle uitgevers een hekel hebben aan Game Pass. Ryan denkt ook dat cloudgaming een belangrijk onderdeel van de game-industrie wordt tussen 2025 en 2035. Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick onthulde dat de opvolger van de Nintendo Switch volgens hem qua kracht vergelijkbaar wordt met de PlayStation 4 en Xbox One. Er zijn zelfs ontwikkelbudgetten van grote PlayStation 4-exclusives uitgelekt.

Starfield

Starfield kopen?

Kopen voor Xbox

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

"Spencer zelf gaf eerder tijdens de rechtszaak aan zich niet meer de specifieke details van deze meeting te kunnen herinneren." Een echte politieker. Een echte calimero. Net als Jim Ryan een echte zakenman. Alleen is dit figuur voor velen een held, wat ie van Sony toch wel een pak minder is. Al willen de Xboys dat wel doen uitschijnen. Phil is ook vergeten dat hij vorige generaties nog voor een eenmaking smeekte via Crossplay. Tot vervelens toe. Gaat heel veel effect hebben als je deze en volgende generatie de Bethesda games weghaalt van PlayStation.

0

Die hele overname van Activision/Blizzard gaat keihard geblocked worden vanuit deze rechtszaak. Keep breathing, buddy.

-2
test

Denk je? Of was dit sarcastisch? Ik durf het echt niet te zeggen namelijk. Kan voor mijn gevoel alle kanten uit gaan.

1
test

@The_Stifmeister als je de opmerkingen van de rechter naar ftc zag zou ik denken dat ze micro gelijk geeft. Ook haar opmerking van jullie (ftc) zijn er voor consument en niet voor Sony, en ze had er ook 1 van de vele deals die micro nu heeft moeten sluiten is een overwinning voor jullie (ftc). Maar zolang er geen uitspraak is kan het beide kanten op gaan, maar van de rechtzaak uitgaande denk ik dat rechter meer micro kant op leunt. Dan is de vraag wacht micro de cma zaak af of sluiten ze gewoon.

0

@THE_STIFMEISTER Het was niet sarcastisch bedoeld. Aan de hand van de verschillende bewijsstukken komt Microsoft in de rechtszaak niet al te best over lijkt het tot nu toe. Maar ik kan het ook volledig mis hebben. Aan de ene kant gun ik het Microsoft puur en alleen zodat we hopelijk ooit weer het gouden tijdperk van de Xbox 360 kunnen herleven. Hierdoor moet de concurrentie ook aan de bak en dit is alleen maar ten goede voor ons als gamers. Maar of het opkopen van studios of deze exclusiviteits-oorlog het antwoord daarop is... Waarschijnlijk niet. Zoals HULSTPOWER ook beschrijft klinkt het alsof de rechtszaak nog alle kanten op kan gaan. Het boeit me oprecht niet en ik blijf toch wel alle systemen kopen, zodat ik al het moois dat alle partijen uitbrengen kan spelen. (Behalve als ze bij Microsoft ooit weer een Xbox One-achtige weg inslaan. Wat een blamage was dat) DON CARPACCIO staat soms een beetje te schuimbekken lijkt het, als het om GamePass, Xbox of Phil Spencer gaat. Vandaar mijn misschien wat sarcastisch overkomende reactie daarop. :) PS. Ik heb volgens mij een fanbase ondertussen op gamer.nl. Mijn reacties hebben standaard een minnetje. Hihi. Doen die plusjes en minnetjes überhaupt iets? Groetjes en een goed weekend!

[Reactie gewijzigd door Bart81 op 1 juli 2023 - 21:38]

0
test

@bart81 het lijkt van wst ik mee krijg juist meer micro kant op te gaan kwa bewijs en hoe rechter tegen ftc ingaat. Maar dat dacht men okk bij cma toen die consoles van tafel deed en paar weken daarna vol over cloud ging en deal blokkeerde. Om die reden denk ik dat het alleen nog fout kan gaan

0
test

@ hulstpower. Als de ftc opzij gezet gaat worden door een rechter en ook echt op de vingers getikt gaat CMA ook akkoord nog voor bij hen een een rechtszaak komt. Want dan zijn ze het enige land ter wereld. En al sinds brexit zijn de Britten aan het slijmen bij de VS. En dat noemen ze vrijheid. Dat ze nu in plaats van easy altijd beschikbare handels deals in Europa moeten slijmen bij hun oude kolonie (en nog zonder succes ook dus voorlopig zitten ze toch vast aan Europa en die Europese bedrijven hebben vast geld geroken en zien de Britse noodzaak en zullen de deals niet meer zo goedkoop zijn als voorheen) . Ja goed bezig daar. Maar goed dat is een ander verhaal. Hahaha ik denk serieus dat CMA dit afketste puur om indruk te maken op FTC en de VS. Of op zijn minst zou me dat niet verbazen. maar zodra de Britten het enige land zijn zijn zij een minderheid en dus niet interessant voor Microsoft dus het opzij zetten wordt dan sneller gekozen. En die gedachte laat CMA dan waarschijnlijk een deal sluiten met Microsoft en gaan ze het brengen alsof er aanpassingen zijn gedaan en nu wel tevreden zijn. Ze wachten in mijn ogen niet voor niks nu af en zijn ongetwijfeld heel benieuwd wat er in de vS uitkomt.

3
test

@BART81 Bedankt voor je uitgebreide antwoord, je krijgt van mij een plusje ;) (die doen volgens mij niks trouwens, maar toch).

-1
test

@Hulstpower Ik durf het echt niet te zeggen. Erg benieuwd wat de uitkomst is en wat Microsoft gaat doen.

1
test

Ben je hier even vergeten dat het Sony was die in veel gevallen de cross play dwarsboomde? Nog al lastig om dat idee door te zetten wanneer een van de partijen het niet wil doen.

-3

Deze gebruiker is verwijderd

1

Ok op zich niet oneens, maar gedraagt Ryan zich echt anders? Ryan zegt CoD is geen issue maar in het openbaar schreeuwt hij moord en brand.

1
test

Begrijp ik wel. Zeker gezien Sony zelf alle Bethesda games exclusief wilde maken. Koekje van eigen deeg, alleen dan zonder dat risico in de toekomst weer te lopen.

-1

Deze gebruiker is verwijderd

-1
test

Alle grotere games op dat moment doelde ik op, sorry. Dat is ook wat ze aangaven. Sony was van plan om Starfield ook exclusief te maken, al dan niet timed. Daar hadden ze bij MS geen zin meer in en waren dat gedoe zat dus namen ze Bethesda volledig over. Ze nemen studio's over om hun eigen aanbod aan games te vergroten, game pass te boosten en hun positie op de markt te verbeteren. Zo vreemd is dat niet. Sony heeft dat ook meermaals gedaan in het verleden, toen klaagde ook niemand. Dat MS een groter budget heeft is niet hun probleem natuurlijk.

0

Aanbevolen voor jou