Microsoft overwoog Sega, Bungie en andere bedrijven te kopen

Microsoft overwoog Sega, Bungie en andere bedrijven te kopen

Diverse e-mails komen boven drijven tijdens de rechtszaak tussen Microsoft en FTC

Microsoft heeft in 2020 overwogen de Japanse uitgever Sega op te kopen. Ook had de Xbox-leverancier diverse andere gamebedrijven op het oog.

Dat blijkt uit e-mails die naar buiten zijn gekomen tijdens de rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission, zo meldt The Verge. In november 2020 - vlak nadat er geruchten de ronde deden over een overname van Sega door Microsoft - verzond Xbox-baas Phil Spencer een e-mail naar Microsoft-CEO Satya Nadella en CFO Amy Hood, waarin hij toestemming vroeg om Sega Sammy over te nemen.

"We geloven dat Sega een gebalanceerde portfolio aan games heeft in verschillende segmenten met globale aantrekkingskracht. Dit gaat ons helpen om Xbox Game Pass te laten groeien, zowel op en buiten de console. Sega is het meest aantrekkelijke volgende wervingsdoelwit gezien diens globale pc-catalogus, mobiele aanwezigheid in Azië en globale merken op consoles via diens klassieke IP."

Bij Microsoft deed in 2021 ook een lijst de ronde van bedrijven die in de gaten gehouden moesten worden voor mogelijke overnames. Niet alleen Sega stond daar op, maar ook het inmiddels door Sony overgenomen Bungie, de mobiele gamesmaker Zynga (inmiddels onderdeel van Take-Two), Hitman-studio IO Interactive, Pokémon Go-makers Niantic en Hades-ontwikkelaar Supergiant Games.

The Verge laat ook een e-mail uit 2019 zien waarin Xbox Game Studios-baas Matty Booty de CFO van Xbox, Tim Stuart, probeert te overtuigen veel geld uit te geven aan het overnemen van studio's om Sony zo te verslaan op het gebied van abonnees. "We (Microsoft) zitten in de unieke positie dat we genoeg geld hebben om Sony failliet te laten gaan."

Vervolgens trekt Booty de vergelijking met streamingplatforms in de filmindustrie, en dat daar enkele grote platforms zijn waar andere bedrijven niet meer aan kunnen tippen. Met Xbox Game Pass kon Microsoft de concurrentie dan ook voor zijn. "Google heeft nog drie tot vier jaar nodig om een studio draaiende te krijgen. Amazon heeft nog niet bewezen dat ze gamecontent kunnen leveren. Content is de slotgracht die we hebben - we hebben een catalogus die op huidige apparaten draait en de mogelijkheid om nieuwe apparaten te maken. Sony is de enige andere speler die het tegen Game Pass op kan nemen en we hebben een voorsprong van twee jaar en tien miljoen abonnees."

Microsoft heeft in een statement aan The Verge geopperd dat de e-mail oud is en niet als valide strategische optie gezien moet worden. "Het refereert naar trends in de industrie die we nooit zijn gevolgd en heeft niets te maken met de overname (van Activision Blizzard)."

De rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission wordt gehouden omdat de FTC de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door Microsoft wil tegenhouden. Als onderdeel van de rechtszaak komen er de laatste dagen allerlei interessante feiten boven tafel. Naast al het bovenstaande heeft Microsoft bijvoorbeeld laten weten dat het verwacht dat de volgende consolegeneratie in 2028 begint, dat The Elder Scrolls 6 op zijn vroegst ook pas dat jaar uitkomt, dat Microsoft vindt dat ze de console-oorlog hebben verloren, dat Call of Duty echt op PlayStation-consoles moet blijven uitkomen en dat de Indiana Jones-game van Bethesda en Machine Games alleen op Xbox en pc verschijnt. Lees hier een analyse van de rechtszaak tot nu toe.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Dit is toch gewoon een oplijsting van alle geruchten van de voorbije jaren van voor ze aanboden om ABK te kopen. Dit bevestigd dat de geruchten waar waren op gebied van interesse alvast.

0
test

Klopt, het is een bevestiging van vele geruchten die de afgelopen jaren de ronde deden!

2
test

Had Phil niet ooit gezegd dat ze bungie wouden kopen nadat Sony het kocht maar dat de prijs te hoog was met de voorwaarden? Daar staat me iets van bij toen de tijd of het was voordat Sony het kocht.

-1
test

"We (Microsoft) zitten in de unieke positie dat we genoeg geld hebben om Sony failliet te laten gaan." Door alles op en weg te kopen. (Bethesda, ABK) niet investeren in nieuwe ip's, 1st party studios of goeie games, maar opkopen. Microsoft is het meest creatieve bankroete bedrijf in deze sector. En het meest leugenachtige. Om te zeggen, Straight from the horse’s mouth: Booty's email is een bewijs dat het is Microsoft nooit geweest om uit te breiden in gaming, het is nooit geweest om gamers een betere ervaring te bieden, het is altijd geweest om de war-chest van ms aan te spreken om hun competitie de markt uit te drijven met hun financiën. Ondertussen zit Phil Spencer de vermoorde onschuld uit te hangen met zn zielige interviewtjes en quotes over hoe ze de console oorlog verloren hebben en what not. Hilarisch doorzichtig, alle fanboys bespeeld die denken dat het om hun draait op xbox, terwijl de daadwerkelijke end-goal van Microsoft simpelweg de competitie kapotmaken is, zodat ze alles naar hun toe kunnen trekken. Ik zou me schamen als je dit nog serieus gaat verdedigen.

-3
test

Oftewel kapitalisme, dit geldt simpelweg voor elk bedrijf. Elk bedrijf wil de concurrentie vernietigen en alle consumenten voor zichzelf hebben. Microsoft heeft alleen meer geld dan een gemiddeld bedrijf. En (bijna) elk bedrijf communiceert klantvriendelijk naar buiten toe. edit: puur over de strategie van Microsoft gezegd, over hun creatieve keuzes laat ik mij niet uit.

[Reactie gewijzigd door MichelMusters op 27 juni 2023 - 08:13]

1
test

Een wel heel makkelijk argument, het is kapitalisme! dus het is ok? Daarom staan ze nu dus voor de rechter, omdat het helemaal de verkeerde kant op draait. En ik zou mij er net zo over uitlaten als Nintendo of Sony met dit soort praktijken bezig hielden, maar dat terzijde. Microsoft is een bedrijf met een ellendig lange lijst aan anti-trust rechtzaken en je zou denken dat ze er toch wel eens van geleerd zouden hebben om op een goeie manier groot te kunnen worden (hint in deze sector: goeie games maken). Microsoft in het 360 tijdperk was voor mij bijna de gouden eeuw van gaming met zoveel toppers, maar vandaag de dag kan ik nog amper respect opbrengen voor wat ze doen.

-2
test

@ALI3N8TOR: ik zeg niet dat het oké is, maar wel dat de markt - zo'n beetje elke markt - zo werkt. Microsoft is alleen een geval apart vanwege hun warchest, dus logischerwijs hebben ze ook meer situaties waarbij ze bedrijven hebben opgekocht. Ik hang er verder mijn mening niet aan, dus ik noem het niet per se oké. Ik erken het meer, net zoals dat water nat is. Edit: als je een opinie van mijn kant wil lezen over dit onderwerp, verwijs ik je naar een column uit 2020 waarin ik de onontkoombaarheid van deze situatie al voorspel: https://gamer.nl/achtergrond/opinie/columns/megacorporaties-kopen-alle-gamestudios-op/

[Reactie gewijzigd door MichelMusters op 27 juni 2023 - 08:55]

1
test

Het is prima als je het niet openlijk wilt afkeuren, daar hebben we immers de CMA en FTC wel voor om dit soort mega corporaties aan te pakken, want de markt kan dan wel zo werken, het zegt nog niet dat het ook allemaal zomaar mag, over de rug van de consumenten heen.

-3

Deze gebruiker is verwijderd

[Reactie gewijzigd door vanduul (gebruiker is geblokkeerd) op 12 juli 2023 - 05:21]

-4

"Die dag moet nog komen dat Sony grote publishers gaat overnemen om te kunnen spreken dat “beide” hetzelfde doen." Als Sony dezelfde diepe zakken had als Microsoft, dan hadden ze gewoon hetzelfde gedaan. Daar kun je iets van vinden, maar dat is gewoon hoe kapitalisme werkt en nagenoeg alle bedrijven zouden dit doen.

-1
test

Dan zou Sony in zijn markt wel een kans op een soort van 'monopolie' hebben als Xbox third-party gaat. Nintendo doet in mijn ogen echt iets anders: een console voor het hele gezin maken, met mindere hardware. Die van Sony zou dan de enige 'hardcore' console zijn, waarbij de kans is dat ze prijzen van de console, games en diensten als Ps+ zouden laten stijgen. Ik zeg niet dat ze dat zouden doen, maar de mogelijkheid is er wel. Ook kunnen ze dan meer gaan bezuinigen op budgetten voor hardware en games omdat het de enige optie voor die doelgroep is. Voor Sony zelf alleen maar goed, Jeff Grubb zei op YouTube al op zijn Game Mess kanaal dat Sony met zijn almaar stijgende budgetten voor zijn (singleplayer) games op een weg zit waardoor de kosten te hoog worden om voldoende winstgevend te zijn met de verwachtingen die er nu zijn. Zonder directe concurrentie kunnen ze de budgetten flink omlaag brengen, zonder grote gevolgen qua verkopen. Ik zie in die markt ook geen nieuwe partij met daadwerkelijke hardware instappen omdat die investering te groot zou zijn om voet aan de grond te krijgen, zeker met dan een dominerende partij als Sony. Wel zouden meer cloud partijen kunnen komen, maar die zouden dan of third-party gaan of een andere doelgroep aanspreken met de limitaties die cloud voorlopig nog heeft. Dus puur speculatie, maar voor Sony zou het goed zijn, voor de consument verwacht ik niet zo zeer. Wel vraag ik me af hoe lang Microsoft/Xbox een console wil aanhouden, indien het echt zo slecht gaat als ze zeggen. Ook dat artikel wat gisteren geplaatst is hier op Gamer.nl dat de focus meer op winstgevendheid via live service, mobile en free to play games gaat liggen zie ik dan ook versneld raken, want zonder directe concurrentie hoeft men minder op grote AAA prestigeprojecten in te zetten en kan men vol gaan op winstmaximalisatie. Maar die kant gaat het sowieso op verwacht ik, ook als Xbox nog lang als consolehouder in de markt blijft.

0

Deze gebruiker is verwijderd

[Reactie gewijzigd door vanduul (gebruiker is geblokkeerd) op 12 juli 2023 - 05:21]

-4
test

Steve Jobs ?? alsof die de waarheid in pacht had .. zonder Bill was er geen Steve Jobs

0

Denken dat Sony anders zou handelen als wanneer ze over dezelfde cashflow zouden beschikken zou erg naïef zijn.

[Reactie gewijzigd door op 27 juni 2023 - 08:52]

0

Deze gebruiker is verwijderd

-3

Er zouden natuurlijk ook andere redenen kunnen zijn waarom ze dat destijds niet deden. Misschien wilde Square dit, misschien kon Sony het niet? Een paar aandelen kopen is wat anders van een ander bedrijf overnemen voor een paar miljard. Een paar jaar later zat Sony in zwaar weer dus ik vermoed dat Sony toen ook al Square niet kon overnemen. Op dit moment heeft Square een martkwaarde van 5.67 miljard en Sony 90 miljard. 6 miljard is best een groot gedeelte van 90 miljard en dus een heel groot risico. Bungie is de grootste overname voor Sony tot nu volgens mij voor 3.5 miljard? Even bijna het dubbele uitgeven zullen ze die niet zomaar denk ik. En dan hebben we het nog niets eens over een aankoop in de categorie van 70 miljard.

-1
test

Sony en Nintendo zouden in deze positie exact hetzelfde doen wanneer ze er het budget voor zouden hebben, daar is absoluut geen twijfel over. Alleen hebben ze dat niet dus proberen ze (vooral Sony) het op een andere manier te doen door exclusiviteit te kopen voor bepaalde bekende titels en franchises om zo het andere platform onaantrekkelijker te maken. Zowel Sony als Nintendo zouden er absoluut niet mee zitten wanneer Microsoft de markt zou verlaten, zoals ze daar ook niet mee zaten toen SEGA de hardware markt verliet. Ze willen allemaal zoveel mogelijk geld verdienen, dat is immers het doel van een bedrijf. Het was uiteraard niet handig van Matt Booty om het op die manier te uiten echter zullen dat soort opmerking binnen de concurrentie ook rondgaan.

0
test

Bedrijven willen allemaal de enige zijn en de concurentie uitschakelen om zoveel mogelijk geld uit consumenten te trekken, een feit welke iedereen wel kan bedenken. Echter: daarom zijn instanties als de CMA en FTC in het leven geroepen , De Federal Trade Commission is een Amerikaanse organisatie die werd opgericht op 26 september 1914 door de Federal Trade Commission Act. Het doel van de organisatie is de bescherming van consumenten en de handhaving van het mededingingsrecht door het voorkomen van monopolistische praktijken van bedrijven. En alle bedrijven zullen er alles aan doen om zich hier aan te houden want anders volgen rechtszaken, boetes, en nog veel meer. Ze (bedrijven) zullen er ook alles aan doen om hier onder uit te komen en de mazen van de wet te vinden. En wie staat er momenteel voor de rechtbank vanwege vermeende monopolistische praktijken? Microsoft. voor de zoveelste keer. Niet Sony. Niet Nintendo. Microsoft. Die met al het geld van de wereld de concurentie kapot probeert te maken. Uiteindelijk zijn wij als consument alleen maar wandelende portemonnees voor bedrijven, maar het bedrijf wat het meest zijn best doet voor mij mag best mijn geld hebben. Ik snap alleen niet waarom jij zo'n misplaatste loyaliteit naar Microsoft hebt en eigenlijk niet verder komt als fanboy dit fanboy dat en sony stom.

-2

Aanbevolen voor jou