Het verhaal van Star Wars Jedi: Fallen Order samengevat

Het verhaal van Star Wars Jedi: Fallen Order samengevat

Bereid je voor op Star Wars: Jedi Survivor

Het is alweer vier jaar geleden dat we in de huid van Cal Kestis konden kruipen in Star Wars Jedi: Fallen Order. Het vervolg komt er aan, dus is dit het perfecte moment voor een opfriscursus. We hebben het verhaal van de eerste game voor je samengevat, zodat je goed voorbereid weer met Cal het avontuur kunt voortzetten.

Star Wars Jedi Fallen Order speelt zich af tussen episode drie en vier van de films. Na het uitvoeren van Order 66 is de republiek gevallen, zijn de overgebleven Jedi ondergedoken en staat Palpatine - ook wel bekend als Darth Sidious - aan het roer van het galactische keizerrijk.

Onder leiding van Darth Vader is er een klopjacht gaande om de laatste Jedi uit te roeien. Dit doet hij niet helemaal zelf; er zijn namelijk een aantal Jedi bekeerd tot de Dark Side om het vuile werk voor hem op te knappen. Deze voormalige Jedi staan bekend als Inquisitors, hebben hun lichtzwaarden voorzien van een mooi rood tintje en hebben op hun beurt weer soldaten in dienst om ondergedoken Jedi te vinden. De Inquisitors kun je bijvoorbeeld kennen uit de animatieserie Star Wars Rebels of uit de recente serie Obi-Wan Kenobi. 

 

Ontsnapping van Bracca

Om het keizerrijk te ontvluchten is ook de Padawan Cal Kestis ondergedoken. Hij zit al zo’n vijf jaar op de planeet Bracca, waar hij samen met zijn vriend Prauf zijn geld verdient door dure onderdelen van kapotte schepen veilig te stellen. Als Prauf tijdens het klimmen zijn grip verliest en valt, wordt Cal gedwongen om de Force te gebruiken om hem te redden. Dit blijft echter niet onopgemerkt, en al snel komen Prauf en Cal onder de aandacht van twee Inquisitors: de Second Sister en de Ninth Sister.

De ondervraging van de Inquisitors kost Prauf het leven, waarop Cal zijn lightsaber trekt en tracht te ontsnappen. Op een met Stormtroopers bezaaide trein weet hij te vluchten, maar hij heeft daar wel wat hulp bij: precies op tijd komt er namelijk een onbekend schip tevoorschijn om hem te redden. Hij springt naar binnen en laat Bracca achter zich. Cal ontmoet Cere, een voormalige Jedi die de Force heeft afgezworen, en Greez, de piloot van het schip, genaamd de Mantis. Volgens Cere is er maar één logische bestemming: de planeet Bogano.

star wars

Een boodschap van Eno Cordova 

Op Bogano bevindt zich namelijk de werkplaats van Cere’s overleden Jedi-meester, Eno Cordova. Cal gaat op onderzoek uit in de werkplaats en ontmoet BD-1, de droid van Cordova, en vindt de lightsaber van Cere’s voormalige meester. Vervolgens vertrekt hij richting een oude tempel gebouwd door de Zeffo, een uitgestorven soort die van oudsher al de Force gebruikte.

In de tempel onthult BD-1 via een verstopte opname wat Eno Cordova in zijn schild voerde. Cordova heeft de namen van Force-gevoelige kinderen tijdens Order 66 uit de archieven gestolen en verstopt in een Holocron, een Jedi-artefact dat alleen geopend kan worden door een ervaren Force-gebruiker.

Daarmee is er voor Cal een missie uitgestippeld: hij wil de Holocron vinden en de informatie gebruiken om een nieuwe Jedi-orde te vormen, zodat ze de Empire omver kunnen werpen.

In de opname wordt duidelijk wat de volgende stop van Cordova was: de thuiswereld van de Zeffo. 

 

Een speurtocht naar de Holocron

Op de gelijknamige planeet Zeffo moet Cal zijn innerlijke Lara Croft oproepen. Cordova hield zich namelijk bezig met een onderzoek naar de Zeffo, en om de volgende opname van BD-1 te ontgrendelen moet hij in de voetsporen van Cordova treden en de tombe op Zeffo doorkruisen. Dit wordt hem lastig gemaakt door de Empire, die de planeet tegelijkertijd gebruikt als mijn. Eenmaal in het hart van de tombe ziet Cal de tweede opname via BD-1. Daarin noemt Eno de welbekende planeet Kashyyyk en de Wookiee-leider Tarfful. De tombe biedt verder weinig antwoorden, dus besluiten ze op zoek te gaan naar Tarfful.

Cal, Greez, Cere en BD-1 springen weer in de Mantis voor hun volgende bestemming om op zoek te gaan naar Tarfful. Maar - je raadt het niet - ook Kashyyyk wemelt van de Stormtroopers. De Empire heeft het lastig met de ruige flora en fauna van de planeet, maar slaagt er wel in om veel Wookiees gevangen te nemen en in te zetten als slaven.

Op Kashyyyk ontmoet Cal de radicale verzetsstrijder Saw Gerrera, die je kunt kennen uit de film Rogue One en uit de animatieseries The Clone Wars, Rebels en The Bad Batch. Generaal Tarfful is één van de gevangengenomen Wookiees, dus slaat hij de handen ineen met Saw om de Wookiees te bevrijden.

star wars

Terug naar Zeffo

Ze slagen er niet in om Tarfful te vinden en de zoektocht wordt onderbroken. Cere ontvangt namelijk een belangrijk bericht: de Empire heeft een tweede tombe op Zeffo gevonden. Daar heeft Cordova mogelijk meer belangrijke informatie achtergelaten, dus besluiten Cal en de crew van de Mantis snel naar Zeffo te vertrekken.

Cal is inmiddels weer verschenen op de radar van de Second Sister. Ze blijkt hem op te wachten in de tombe op Zeffo, en Cal ontsnapt wederom maar net uit een gevecht met de Inquisitor. De Second Sister onthult echter haar identiteit: achter het masker schuilt niemand minder dan Trilla, de voormalige Padawan van Cere.

Ze vertelt Cal dat Cere de locatie van Trilla heeft verraden tijdens de ondervragingen van de Empire, waardoor ze haar konden vinden en naar de Dark Side konden lokken. Toen Cere zag dat Trilla de stap naar de Dark Side had gemaakt, gebruikte zij zelf een deel van haar woede - en dus de Dark Side - om uit de klauwen van Trilla te ontsnappen.

Diep in de tweede tombe vindt Cal een nieuwe opname van Cordova. Die vertelt hem over het bestaan van de Zeffo Astrium: een oud artefact waarmee Cal dieper in de tempel op Bogano kan komen, waar de Holocron verstopt ligt.

 

Gladiatorenstrijd

Als Cal terug naar de Mantis vertrekt, loopt hij in een vreemde hinderlaag. Hij wordt wakker in een mysterieuze gevangenis, zónder BD-1 en zijn lightsaber. Na het doorzoeken van een aantal cellenblokken vindt hij BD-1 en zijn wapen weer terug en komt hij in een arena: hij bevindt zich op de planeet Ordo Eris, de thuisplaneet van de misdaadring Haxion Brood. Hun leider Sorc Tormo organiseert daar illegale gevechten, waar veelvuldig op gewed wordt. Het zijn dezelfde arenagevechten waar Greez, de piloot van de Mantis, graag op wedt. Hij heeft daar een flinke schuld achtergelaten, waar ze hem verantwoordelijk voor houden door Cal gevangen te nemen.

Na een aantal rondes in de arena komt de Mantis aangevlogen om Cal te redden - dankzij Greez’ ervaring in het illegale gokcircuit weet hij te achterhalen wat er aan de hand is. Op de Mantis is alles geen koek en ei: Cal confronteert Cere namelijk met de gebeurtenissen rondom Trilla.

Cere onthult dat ze de Dark Side niet alleen gebruikte om te ontsnappen, maar ook om iedereen te doden die verantwoordelijk was voor het bekeren van Trilla. Sindsdien heeft Cere de Force volledig achter zich gelaten, uit angst om ook te bekeren. Intussen is Tarfful gelokaliseerd: hij houdt zich schuil in de Shadowlands op Kashyyyk, dus is het hoog tijd om hem een bezoekje te brengen.

 

De Origin Tree

Tarfful onthult wat Eno Cordova uitspookte op Kashyyyk: hij was op zoek naar de Origin Tree, die sterk in verbinding staat met de Force. Cal begint aan dezelfde tocht, maar tijdens het beklimmen van de boom krijgt Cal het aan de stok met de Ninth Sister. Hij wordt gered door de Shyyyo Bird, die in het gevecht gewond raakt. Cal helpt de vogel met zijn verwondingen, en in ruil brengt die hem naar de top van de boom. In een herkansing maakt Cal definitief korte metten met de Ninth Sister, voordat hij de top van de boom bereikt. Daar vertelt Cordova in een nieuwe opname dat de Zeffo Astrium te vinden is op de ongezellige planeet Dathomir.

Ruzie met een Night Sister

Dathomir is de thuisplaneet van Darth Maul en de Night Brothers en -Sisters. Bij aankomst op de planeet wordt Cal door een van de Force-gevoelige heksen geconfronteerd. Tijdens de Clone Wars is het grootste deel van de bevolking van de planeet uitgeroeid - de betreffende veldslag is te zien in de animatieserie The Clone Wars - en de Night Sister Merrin houdt de Jedi daar nog altijd verantwoordelijk voor. Cal neemt het op tegen de Night Brothers en een groot vliegend wezen genaamd Gorgara dat door de bevolking wordt gebruikt als test voor nieuwe krijgers.

Vlak voordat Cal de Zeffo-tempel betreedt, ontmoet hij een mysterieus figuur. De figuur stelt zichzelf voor als Taron Malicos, een Jedi die sinds Order 66 op Dathomir in vrede leeft met de Night Sisters. Hij stelt voor dat Cal hetzelfde pad bewandeld. Daarvoor moet hij wél even bekeren naar de Dark Side, wat hem natuurlijk niet zint. In de tombe wordt Cal geconfronteerd met een Dark Side-visioen, waarin hij het tegen zijn oude meester Jaro Tapal opneemt. Tijdens het visioen breekt het kristal in Cals lightsaber, en verslagen keert hij terug naar de Mantis - hij is immers nog steeds maar een Padawan en hij weet niet of hij zijn missie kan voltooien.

star wars

Tijd voor een nieuwe lightsaber

Op de Mantis spreekt Cere hem moed in. Er is maar één logische koers voor de Mantis. Het is namelijk tijd om te vertrekken naar Ilum, de planeet waar de Jedi de Kyber-kristallen vinden die lightsabers hun kracht geven - ook bekend als Starkiller Base in The Force Awakens. Na een zoektocht door de ijzige grotten van Ilum keert Cal terug naar de Mantis met een dubbelzijdige lightsaber à la Darth Maul, hernieuwd zelfvertrouwen en een flinke dosis motivatie om de Holocron in handen te krijgen.

Opnieuw vertrekt de crew naar Dathomir, waar Cal het bijlegt met Merrin. Met wat hulp van de inmiddels vriendelijke Night Sister wordt Malicos verslagen, en weet Cal de Zeffo Astrium te vinden. Met Merrin als nieuwste aanvulling van het team, vertrekken ze naar Bogano om de Holocron dan eindelijk te vinden.

Nog één planeet dan

Bogano wemelt inmiddels van Empire-troepen, maar dat mag niet baten: Cal vecht zich een weg naar de tempel en weet met de Astrium eíndelijk de Holocron te verkrijgen. Voordat hij kan vertrekken, weet Trilla hem echter te vinden. Ze maakt gebruik van Cals Force-gevoeligheid om een visioen te laten zien van het moment dat Cere haar achterliet en ze naar de Dark Side overstapte, en terwijl hij het visioen ziet ontsnapt Trilla met de Holocron.

Op de Mantis vertelt Cal wat hij heeft gezien en dat Trilla is vertrokken met de Holocron. Cere besluit dat het tijd is om de Force weer op te pakken, want ze moeten naar een gevaarlijke locatie toe: Fortress Inquisitoris, het Inquisitor-hoofdkwartier dat je wellicht kent uit de Obi-Wan Kenobi-serie. Nadat ze Cal riddert tot Jedi Knight. is het tijd om de laatste confrontatie aan te gaan.

 

Cal en Cere vechten zich een weg door de basis en vinden Trilla in de martelkamer, waar Cere al die tijd geleden gemarteld werd. Cal bemachtigt de Holocron van Trilla, maar tijdens een kort moment van verzoening tussen Cere en Trilla gebeurt het ondenkbare.

Darth Vader betreedt namelijk het toneel! Hij bestraft zijn gefaalde Inquisitor Trilla door haar te doden, gooit Cere opzij en achtervolgt Cal om de Holocron in handen te krijgen. Vader rukt de panelen van de muren en verbuigt hele gangenstelsels om Cal te pakken te krijgen, maar onze held weet ternauwernood uit zijn handen te blijven. Als Cal in de val zit, wordt hij gered door Cere: ze stelt zichzelf net als bij haar eerdere ontsnapping open voor de Dark Side om Vader tegen te houden en te kunnen vluchten. Merrin redt de twee uit het water buiten de basis, en ze keren veilig terug naar de Mantis.

Hoe nu verder?

Na de kracht van het keizerrijk en de Dark Side in actie te hebben gezien, twijfelt Cal aan het idee om een nieuwe Jedi-orde op te richten. Als hij de Holocron gebruikt om alle Force-gevoelige kinderen te vinden, brengt dat ze mogelijk alleen maar méér in gevaar, en dan is alle hoop op een succesvolle rebellie verloren.

Cal ziet maar één logische oplossing: hij vernietigt de Holocron, zodat de Force-gevoelige kinderen veilig zijn en hopelijk later zelf hun weg naar de rebellie vinden. Hoe dan ook kunnen ze nu veilig in anonimiteit leven tot hun tijd voor actie is aangebroken. Voorlopig is het avontuur van Greez, Cere, Merrin, BD-1 en Cal voorbij. Dat duurt gelukkig niet lang meer: vanaf 28 april is Star Wars Jedi: Survivor te spelen op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Star Wars Jedi Survivor

Star Wars Jedi Survivor kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Staan aardig wat dingetjes in het artikel waar ik toch even van achter me oor moet krabben; "Op Bogano bevindt zich namelijk de werkplaats van Cere’s overleden Jedi-meester, Eno Cordova." - Niets wijst er op dat hij dood is? Geen lichaam of cutscene waarin hij overlijd dus grootte kans dat hij terugkeert in Survivor. Cordova heeft de Holocron niet gestolen, hij heeft een kopie gekregen van Jocasta Nu "Cere onthult dat ze de Dark Side niet alleen gebruikte om te ontsnappen, maar ook om iedereen te doden die verantwoordelijk was voor het bekeren van Trilla." - Ze heeft niet iedereen gedood (want dan zou Vader nu ook een dode batterij zijn. Ze heeft alleen iedereen die in de kamer met haar was toen Trilla werd getoond als bekeerde naar de dark side gedood. Dat waren dus een paar naamloze stormtroopers en Trilla zelf, maar Trilla heeft het overleefd. "Na een zoektocht door de ijzige grotten van Ilum keert Cal terug naar de Mantis met een dubbelzijdige lightsaber" - Cal vindt de dubbelzijdige Lightsaber op Dathomir. Dat is vrij vroeg nog in zijn avontuur. Ilum is bijna op het einde. Gemiste kans ook om wat dieper in te gaan op de relatie van Cordova en BD-1 wanneer Cal op de planeet Ilum is. Die kleine droid is zowaar een held :D Ik klink nu echt als een zeikerige betweter, maar heb recent de game gespeeld dus is nog fris in mijn geheugen, en dacht ik corrigeer hier en daar wat foutjes :P

0
test

@Markus88 Ik denk dat de redactie bedoelt dat Op Ilum het 'deelbare' dubbelzijdige zwaard krijgt (of beter gezegd noodzakelijk maakt omdat z'n kristal breekt). Althans zo heb ik het ervaren. Of de rest van jouw aanvulling klopt, maar wel alert in ieder geval ;)

0
test

@gamerlezer hmm.. De vertaling van NL naar Engels is letterlijk de Lightsaber die je krijgt op Dathomir en het is een aanval die je unlocked in Ilum, niet de saber zelf, zoals wordt gezegd in het artikel.. Maakt ook niet zoveel uit verder, was gewoon aan het nitpicken haha :P

0

Aanbevolen voor jou