PlayStation ontslaat acht procent van alle werknemers, London Studio sluit geheel

PlayStation ontslaat acht procent van alle werknemers, London Studio sluit geheel

Het gaat om ongeveer negenhonderd werknemers

Sony Interactive Entertainment gaat wereldwijd ongeveer negenhonderd werknemers ontslaan, zo heeft het bedrijf achter de PlayStation-consoles vandaag aangekondigd.

Jim Ryan, de huidige CEO van het bedrijf die komende maand vertrekt, bevestigde dat nieuws vandaag. Het gaat om ongeveer acht procent van het totaal aantal werknemers bij Sony Interactive Entertainment, oftewel zo'n negenhonderd ontslagen.

Onder andere studio's als Naughty Dog, Insomniac Games, Guerrilla Games (volgens het AD gaat het om tien procent - oftewel circa veertig werknemers - van de Nederlandse studio), Firesprite en diverse creatieve en ondersteunende teams van PlayStation worden getroffen. Daarbij wordt SIE London Studio - onder andere bekend van de Singstar- en EyeToy-games, alsmede PlayStation VR Worlds - in zijn geheel gesloten. De studio werkte aan een online co-op-game die zich in een fantasieversie van Londen afspeelde. De huidige status van die game is onbekend, maar gezien Sony het ook heeft over meerdere geannuleerde games is het waarschijnlijk dat het spel niet meer in ontwikkeling is.

"Dit zijn enorm getalenteerde mensen die onderdeel hebben uitgemaakt van ons succes, en we zijn hen erg dankbaar voor hun bijdragen", aldus Ryan in een blogpost met daarin een e-mail naar werknemers. "Maar de industrie is enorm veranderd en we moeten ons klaarmaken voor wat er komen gaat. We moeten voldoen aan de verwachtingen van ontwikkelaars en gamers en toekomstige gametechnologie voortbewegen. Daarom nemen we een stap terug om er zeker van te zijn dat we de beste game-ervaringen kunnen blijven leveren."

Ook Hermen Hulst, die voorheen het Nederlandse Guerrilla Games leidde en tegenwoordig hoofd van PlayStation Studios is, bracht een statement naar buiten. "We hebben naar onze studio's en onze portfolio gekeken, projecten geëvalueerd die in verschillende stadia van ontwikkeling waren, en hebben besloten dat sommigen van deze projecten niet verder worden ontwikkeld."

Welke games precies zijn geannuleerd is niet bekend, maar eerder annuleerden Sony en Naughty Dog al een The Last of Us-multiplayergame. Het bedrijf zet sinds een paar jaar in op live-service-ervaringen, al is een deel daarvan uitgesteld. Daarnaast meldt Jason Schreier dat bij Firesprite een Twisted Metal-live-service-game is geannuleerd.

Hulst vervolgt: "Ik wil duidelijk zijn dat het besluit om met deze projecten te stoppen niets te maken heeft met het talent of de passie van werknemers. Onze filosofie is altijd geweest om creatief te experimenteren. Soms worden geweldige ideeën niet geweldige games. Soms begint men met de beste intenties aan een project, maar verandert de markt of de industrie."

Het is niet de eerste ontslagronde binnen PlayStation van de afgelopen tijd. Afgelopen jaar werden er al zo'n honderd werknemers van Bungie ontslagen en werden er tientallen Naughty Dog- en Media Molecule-werknemers ontslagen.

In navolging van 2023 vallen er ook in 2024 opvallend veel ontslagen bij gamebedrijven. Zo werd eerder aangekondigd dat Microsoft 1900 werknemers van Xbox, Activision Blizzard en Bethesda ontslaat, dat Unity zo'n 1800 werknemers ontslaat, dat Twitch een grootschalige ontslagronde houdt, dat Riot Games 530 mensen ontslaat, Embracer een aanzienlijk gedeelte van Gearbox-studio Lost Boys Interactive ontslaat en dat een derde van alle werknemers bij Surgeon Simulator-ontwikkelaar Bossa Studios is ontslagen.

Ook zijn er ontslagen gevallen bij Dead by Daylight-ontwikkelaar Behaviour Interactive, Lords of the Fallen-uitgever CI Games en Rising Star Games-eigenaar Thunderful Group en heeft Eidos Montreal afscheid genomen van 97 werknemers. NBA 2K-studio Visual Concepts Austin kampt ook met een ontslagronde. Disco Elysium-ontwikkelaar ZA/UM heeft ook werknemers ontslagen. Verder maakte Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Lesie Benzies, bekend een onbekend aantal mensen te ontslaan. Eerder vandaag nog bleek dat er ontslagen vallen bij Until Dawn-studio Supermassive Games.

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Jim Ryan laat ook maar weer is zien dat hij een enorme klootzak is door vorige week nog een afscheidsfeestje te hebben bij London Studio terwijl hij dus heel goed wist dat dit eraan zat te komen. Wat een misselijkmakende man. En ik kijk ook wel weer uit naar Hermen Hulst die binnen een paar weken z'n Instragam vol kladderd met foto's van zijn zoveelste dure vakantie. Zoals altijd zijn de mensen onderaan die elke week 40+ uur keihard werken de dupe, maar de mensen bovenaan die jarenlang verantwoordelijk zijn voor het wanbeleid komen er zonder kleerscheuren uit. Ik hoop nog een goede 50 jaar te gaan te hebben op deze planeet, en ik hoop dat ik de dag waarop de echte verantwoordelijkne ook gewoon op straat gezet worden nog mee mag maken.

-1
test

Alsje geruchten moet geloven stapt Jim Ryan ook niet helemaal zelf op, maar word ie gewoon de laan uitgestuurd en na al leaks en berichten was dit wel beetje te verwachten dat er kleine studios zouden sluiten en of mensen ontslagen worden.. Dit is gewoon heel jammer voor alle mensen in de game industrie want het gebeurt overal.

1
test

Geloof daar dan ook weer niets van, want als je iemand ontslaat laat je hem niet eerst nog een half jaar zitten en in die tijd nieuwe deals tekenen. Jim Ryan is gewoon een kapitein die z'n eigen schip in de fik heeft gezet en er als eerste afspringt.

-1

Nu overdrijf je zelf ook Poklaan. Dat kan je dan onderhand over ieder bedrijf zeggen waar dagelijks nieuws over is en waar mensen worden ontslagen. Jim heeft ondanks dat sommigen niet eens zijn met een GAAS push, PS wel nog succesvoller gemaakt dan dat het al was. Hij zit er al sinds het begin bij namelijk, dus je kan ook overdrijven.

-1
test

@eeries nog succesvoller ja want onder zijn keuzes vallen er nu ontslagen en vallen de cijfers tegen op dit moment bij ps. Veel van het momentum wat Sony de laatste jaren had was door Jims voorgangers gedaan. En hij heeft echt wel goeie dingen gedaan voor Sony/ps in verleden op zijn posities. maar als kapitein van het schip heeft ie het niet zo goed gedaan en misschien heeft gewoon pech gehad door bepaalde dingen waar die geen invloed op had of misschien is ie wel helemaal niet geschikt voor om ceo te zijn maar wel op andere plaatsen. Maar goed we gaan zien wat hiroki nu gaat doen tot een vaste vervanger er is.

0

Je vergeet zelf even voor het gemak dat alle layoffs over de hele wereld hebben te maken met corona. Jim heeft in dezelfde tijd dat er Corona was PlayStation alleen nog maar sterker gemaakt dan zijn concurrent kon doen. Ben dan wel erg benieuwd hoe je over Philly boy denkt, als Jim het volgens jouw slecht heeft gedaan XD

[Reactie gewijzigd door Eeeries op 27 februari 2024 - 19:26]

-4

Hè Getsie, EEERIES is er nog. Dat jullie dat account nog tolereren op deze website, ongekend. En uiteraard zit hij zoals vanouds onder een willekeurig (PlayStation) bericht lekker te janken over Phil Spencer.

2

@EEERIES Weet je nog wat ik in dat andere topic over je zei...? Hierbij lever je zelf het bewijs. Dank!

1

Sorry, ik was vast niet duidelijk genoeg vorige keer he? Is het serieus jullie doel om hier alleen maar persoonlijk te gaan worden? Want dan vraag ik de mods om eens iets met jullie accounts te gaan doen. Ik ga hier verder ook niet op in, want dit is precies wat jullie namelijk willen en dan daarna de victim uithangen hier. Fijne dag en alsjeblieft reageer niet meer.

[Reactie gewijzigd door Eeeries op 28 februari 2024 - 12:21]

-4

@EEERIES Oke.

0
test

@eeries je weet dat het succes wat ze in corona hadden dat veel van die games en plannen al gemaakt waren voordat Jim de baas werd, veel plannen die gemaakt worden vandaag zullen pas na paar jaar gebeuren. Zoals ik zeg hij heeft echt wel goeie dingen gedaan vooral toen ie de baas was in Europa maar als grote baas heeft in mijn ogen de plank mis geslagen. Zie ze plannen voor games as a service hoeveel er wel niet moesten komen oorspronkelijk en nu hebben ze het al verminderd en meerdere gecancelt. Maar ik hoop dat de game industrie hier uit komt want het gaat overal niet helemaal lekker op Nintendo na dan die blijft maar verkopen. En ja xbox heeft dan hoogste omzet ooit gehaald (voor xbox) voor ze, maar dat komt dan weer door de overnames, anders stonden hun er ook veel slechter voor. Dus Phil heeft het in mij ogen beter gedaan ja, zenimax binnen gehaald en daarna nog abk waardoor xbox in ieder geval zal blijven al is het maar als uitgever in de toekomst.

1

@Michel is het nodig om onder elk bericht omtrent dit onderwerp een samenvatting te maken van alle ontslagen van de afgelopen maanden? Ik snap dat dit goed is voor je SEO, maar inmiddels zijn het al drie alinea's vol met 15 links. Wat mij betreft is dit iets teveel van het goede.

1
test

SEO zal mij als freelance schrijver persoonlijk een worst wezen. Ik doe het vooral als extra service naar de lezers - en in dit geval specifiek om de ernst van de situatie binnen de game-industrie te benadrukken. Zo'n flinke lijst aan specifieke voorbeelden maakt immers wat meer indruk dan alleen zeggen 'er vallen veel ontslagen'. Daarbij hou ik de nieuwsberichten expres oprolbaar - het staat helemaal onderaan de berichten, dus mensen die er geen behoefte aan hebben kunnen het heel gemakkelijk overslaan / negeren. Neemt niet weg dat ik natuurlijk opensta voor feedback. Is het voor veel lezers erg storend? Laat maar horen!

[Reactie gewijzigd door MichelMusters op 27 februari 2024 - 16:14]

2

Als game developer waardeer ik dit echt heel erg. Het is een verschrikkelijke tijd in de industrie en dit mag ook onder gamers goed duidelijk gemaakt worden.

1

Aanbevolen voor jou