Selecte B660-moederborden lijken geen PCIe 5.0 te ondersteunen

Selecte B660-moederborden lijken geen PCIe 5.0 te ondersteunen

Mogelijk ondersteunen niet alle nieuwe Intel-moederborden in de Alder Lake-generatie de PCIe 5.0-interface. Een hardware-recensent lekte een foto van een nieuw Asus-moederbord dat gelimiteerd wordt tot PCIe 4.0.

Het moederbord in kwestie is Asus' nog ononthulde Prime B660 Plus D4. Met de komst van de Intel 600-serie aan chipsets wordt PCIe 5.0 ondersteunt, maar een gelekte testvariant met een B660 chipset geeft specifiek 'PCIE Gen4' op de serienummersticker aan.

Zoals wel vaker bij Intel het geval is, betreft de B-lijn van chipsets het middensegment van de generatie. Op legio high-end Z690-chipsets is PCIe 5.0-ondersteuning de norm, maar vooralsnog heeft Intel geen uitspraak gedaan over hoe dat verhoudt tot lagere segmenten.

Gelekte foto van Asus' Prime B660-moederbord, vermoedelijk beperkt tot PCIe 4.0 en DDR4-geheugen

De keuze voor PCIe 4.0-limitering is wel opmerkelijk. De PCIe 5.0-banen zijn namelijk direct aan de processor zelve gekoppeld; niet zo zeer de chipset. Tot dusver zijn ook alle verschenen Intel Alder Lake-processoren compatibel met de nieuwe PCIe-interface, ook die in het lagere prijssegment.

Qua geheugencompatibiliteit wordt de B660-chipset mogelijk ook gelimiteerd. Het gelekte Asus-model lijkt met de 'D4'-noemer beperkt tot DDR4-geheugen; vooralsnog is onduidelijk of er überhaupt sprake is van DDR5-ondersteuning voor B660-moederborden.

Intel heeft boven het B-aanbod ook nog een H670- en H610-chipset in de pijplijn zitten — respectievelijk het midden-tot-hoge segment en de instapmodellen voor de Alder Lake-moederborden. Van in ieder geval de H670-chipset wordt verwacht dat PCIe 5.0-ondersteuning, net als op Z690-modellen, ondersteund wordt.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou