Oudere koelers spreiden druk mogelijk onevenredig op Alder Lake-cpu's

Oudere koelers spreiden druk mogelijk onevenredig op Alder Lake-cpu's

Processorkoelers van voor de Alder Lake-generatie hebben mogelijk moeite met het aansluiten op Alder Lake-processoren — ondanks nieuwe LGA1700-brackets. Op href="https://wccftech.com/older-cpu-coolers-might-have-mounting-pressure-distribution-issues-with-intels-alder-lake-desktop-cpus/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">WccfTech</a> werden foto's gedeeld van AIO-koelers die hun druk (en daarmee de koelpasta) niet evenredig lijken te verspreiden.

Met de twaalfde Core-generatie stapt Intel over op de nieuwe LGA1700-socket, welke een weer net ietwat afwijkende pasvorm kent. Niet alleen zijn de nieuwe processorchips langwerpiger van vorm, ook de hoogte van de cpu groeit een aantal millimeter. 

In aanloop naar de Alder Lake-generatie kondigden veel hardware-fabrikanten (kosteloze) upgrades aan, om bestaande koelers alsnog passend te krijgen op de nieuwe processorvorm van Intel. De vraag is nu vooral hoe efficiënt de opwaardeerkits zijn; van in ieder geval twee modellen blijkt nu dat ze hun druk onevenredig spreiden over LGA1700-cpu's.

Foto van drie AIO-koelers met verschillende resultaten op LGA1700-processoren.

De AIO-koelers in kwestie lijken de Corsair H115 en een MasterLiquid-model van Cooler Master. Op bovenstaande foto is duidelijk te zien hoe de koelpasta na installatie niet gelijkmatig verspreid is, wat kan leiden tot verspild koelrendement en hetere processortemperaturen.

Een beter voorbeeld komt van MSI met hun K- en S-reeksen; daar lijkt de koelpasta wel gelijkmatig aangedrukt. De herkomst van de foto is niet verklapt, maar het is niet ondenkbaar dat de foto van MSI zelf afkomstig is.

WccfTech claimt dat alleen gloednieuwe processorkoelers de beste efficiëntie leveren op Alder Lake-processoren. Dat is mogelijk wat voorbarig en kort door de bocht — zeker gezien de cpu's pas op 4 november aanstaande in de verkoop treden — maar enige voorzichtigheid rondom oudere koelers kan geen kwaad.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou