Modder verlaagt temperaturen RTX 30-geheugen met koperfolie

Modder verlaagt temperaturen RTX 30-geheugen met koperfolie

YouTuber href="https://www.youtube.com/channel/UCSY9AINgFK82o4mJ36VrLQg" rel="noopener noreferrer" target="_blank">DandyWorks</a> heeft een interessant middel gevonden om de temperaturen van geheugenmodules op RTX 30-kaarten te verlagen: koperfolie.

In een uitgebreide

Watch on YouTube

 toont de tech- en crypto-enthousiasteling het complete proces. Een RTX 3070 Ti van Asus wordt opengeschroefd, waarna de standaard koeloplossing verwijderd en vervangen kan worden. 

De meeste RTX 30-kaarten koelen hun GDDR6X-geheugenmodules met thermische padding, zij het vaak niet de meest efficiënte. DandyWorks' alternatief is een laag met goedkoop koperfolie en afzonderlijke koperplaatjes, waartussen telkens wat koelpasta gespreid wordt. Eenmaal aangedrukt door de reguliere heatsink en weer geassembleerd, blijken de koelprestaties van de kaart significant verbeterd.

Watch on YouTube

DandyWorks test zijn knutselwerk met het hashen van Ethereum — nota bene een activiteit die geheugenmodules heet kan doen oplopen. De eerder geklokte temperaturen van 110 graden Celsius werden met de koperoplossing verlaagd tot circa 64 graden.

Volgens de YouTuber hoeft deze truc niet alleen voor RTX 30-gpu's te gelden. In theorie zou videogeheugen van allerlei videokaarten op deze manier efficiënter gekoeld kunnen worden. Wel is het daarbij zaak dat de geheugenmodules sowieso voorzien zijn van een (eigen) heatsink en dat de dikte van de koperoplossing daar netjes tussen past. 

Wie het experiment zelf wil nabootsen, staat mogelijk voor een priegelig 'trial-and-error', maar vooralsnog lijkt het geknutselde koper een bijzonder fraaie koeloplossing voor verhit videogeheugen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Koperfolie? Beetje dik om dat folie te noemen, lijkt 1,5MM dik te zijn.

0
test

@TheDeeGee Dat zijn de koperplaatjes die er weer bovenop liggen. Het is een heleboel 'gesandwich' van koeloplossingen, met als uitgangspunt dat dit alsnog goedkoper uit kan pakken dan dure thermische pads.

0
test

@TomKauw Dat snap ik ook wel, maar om het nou "folie" the noemen. Het is een koperen shim. Folie zit up een rol, dit niet :)

0
test

@TomKauw 1 of 1.5mm dik messing (het is geen koper) is te koop in de modelbouw handel maar zeker niet goekoop.

0
test

Voor hoe lang? Kan goed zijn dat na een paar dagen de werking al weer behoorlijk verslechterd is.

0
test

@SuperDre Totdat de thermal paste uitdroogt, dit is meestal pas na 3 jaar.

0

Aanbevolen voor jou