Massaproductie van TSMC's 3 nm-procedé begonnen

Massaproductie van TSMC's 3 nm-procedé begonnen

De Taiwanese chipbakker TSMC is officieel begonnen met de massaproductie van diens nieuwe 3 nanometer chips.

TSMC gaf het startschot met een feestelijke ceremonie op diens Fab 18-locatie, de 'gigafabriek' die specifiek gebouwd werd voor TSMC's 5 nm en 3 nm chipproductie. De fabriek telt acht 'fases' van elk 58.000 vierkante meter aan stofvrije ruimte — circa het dubbele van een doorsnee 'fab' — waarvan een eerste fase nu volledig aan de 3 nm-productie gewijd zal worden. 

TSMC verwacht dat de eindproducten met hun 3 nm-chips binnen vijf jaar een marktwaarde van 1,5 biljoen dollar zullen hebben. Ondertussen blijft TSMC de productie van de 3 nm chips verder uitbreiden binnen de Taiwanese fabrieken, maar ook TSMC's fab in het Amerikaanse Arizona zal de chips uiteindelijk produceren.

Van het 3 nm-procedé belooft TSMC tot 60 procent meer logische rekenkracht ten opzichte van de 5 nm-generatie, met 30 tot 35 procent minder stroomverbruik onder dezelfde omstandigheden. 

Ook de volgende generatie chips wordt bij TSMC voorbereid. 's Werelds grootste chipbakker wil in het tweede kwartaal van 2023 een onderzoekscentrum in Hsinchu oprichten, waar tevens een nieuwe fab voor 2 nm-chipproductie komt te staan. Samen met nieuwe locaties op de wetenschapsparken van centraal-Taiwan worden er in ieder geval zes fases ingericht voor de 2 nm chips. 

Vooralsnog zijn er weinig eindproducten aangekondigd waarvan bekend is dat deze TSMC's volgende generaties chips zullen gebruiken. Wel reserveerde Intel vorig jaar een flinke lading van de 3 nm-wafers, welke vermoedelijk in nieuwe generaties van de Arc-gpu's gebruikt zullen worden. Daarnaast staan zowel Apple als AMD bekend bij TSMC als grootste klanten, al is onduidelijk hoeveel productie zij gereserveerd hebben, laat staan voor welke precieze eindproducten. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

'K weet nog dat ik in 2017 bezig was met een 48 GHz ADC te bouwen in het toen wel heel erg kleine 14nm process...

0

Aanbevolen voor jou