Koelpastaproblemen laten Red Devil-gpu's te heet oplopen

Koelpastaproblemen laten Red Devil-gpu's te heet oplopen

PowerColors zwaarste RX 7900 XTX-kaart gloeit rood

PowerColors Red Devil-modellen van de RX 7900 XTX-gpu vliegen behoorlijk heet op, blijkbaar omdat de koelpasta onevenredig gespreid is.

Dat claimt Igor's Lab na een grondige analyse van het luchtgekoelde vlaggenschip van PowerColor. De gpu op de Red Devil-videokaart draaide gemiddeld op een temperatuur van 80 graden celsius, maar selecte hotspots op de chip liepen op tot een onbehoorlijke 110 graden. Online doen klachten over verhitte RX 7900 XTX-videokaarten al sinds hun lancering de ronde.

Volgens hardware-veteraan Igor Wallosek was het temperatuurverschil van 30 kelvin (tussen hotspot en de rest van de chip) te opmerkelijk om links te laten liggen, en dus begon een zoektocht naar de oorzaak. 

Dat onderzoek bleek niet al te lang van duur; bij het deassembleren van de Red Devil-kaart bleek de koelpasta op de chip niet het gehele oppervlak voldoende te bedekken. De chipsegmenten zonder enige koelpasta kwamen uiteraard overeen met de eerder gemeten hotspots.

Watch on YouTube

Nadat dezelfde kaart van een evenredige(re) laag koelpasta werd voorzien, zakten de gemeten temperaturen direct in. In een testsessie met Borderlands 3 op 4k-resolutie met de allerhoogste instellingen tikte de kaart gemiddeld 75 graden aan, terwijl de heetste pieken van 110 graden verlaagd werden tot maximaal 95 graden. 

Wallosek schuift het koelpastaprobleem direct af naar PowerColor zelf, alsmede de kwaliteitscontrole van het bedrijf. Ook de Duitse journalist vindt het niet leuk om als "klaagkast voor teleurgestelde kopers" te dienen, laat staan om fabrikanten "bijna dagelijks" op de vingers te moeten tikken met tijdsintensief onderzoek. 

Tegenzin of niet: Walloseks analyses kunnen wel degelijk wat schokken door de hardware-industrie sturen. PowerColor reageerde relatief snel op de publicatie van Igor's Lab: "We hebben geverifieerd dat [het koelpastaprobleem] alleen bij een klein percentage van onze totale productie voorkomt," zo stelde een woordvoerder van de fabrikant. "We zijn al bezig met een proces om de koelpasta te vervangen."

PowerColor zou daarnaast ook experimenteren met een nieuwe manier om koelblokken op de gpu's te bevestigen, in de hoop een betere aansluiting of spreiding met de koelpasta te kunnen bereiken. Voor gebruikers die al een PowerColor-kaart in huis hebben en nu problemen ervaren, raadt het bedrijf aan om contact op te nemen met info@powercolor.com.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou