AM5-socket is backwards compatible met AM4-koelers

AM5-socket is backwards compatible met AM4-koelers

AMD-woordvoerders hebben in verschillende interviews meer losgelaten over de aanstormende AM5-socket voor cpu's. De chipgigant wil dat het platform net zo lang meegaat als diens voorganger, maar blijft ondertussen ook compatibel met AM4-koelers.

Watch on YouTube

 interviewde AMD-voorzitter Dr. Lisa Su, technisch marketingdirecteur Robert Hallock en gaming-hoofdarchitect Frank Azor, naar aanleiding van AMD's CES 2022-onthullingen. In de keynote van afgelopen maandag deed AMD het nieuwe AM5-platform voor het eerst officieel uit de doeken, zij het vooral als korte 'teaser'.

AM5 lag al langer in het verschiet als nieuwe cpu-socket, maar moet "in de tweede helft van 2022" aftrappen met de eerste Ryzen 7000-processoren. De opvolger van AM4 maakt gebruik van een nieuwe LGA1718-pasvorm, maar kon door designaanpassingen op het chippakket precies dezelfde vorm als voorheen aanmeten. Door partjes van de hittespreider in te korten, wordt ruimte gemaakt voor transistoren die anders op de ándere kant van het pakket gepropt moesten worden.

De AM5-socket wordt daarnaast ook op precies dezelfde manier op moederborden gemonteerd. Gecombineerd met een overeenkomend oppervlak om te koelen, zijn AM4-koelers op papier direct compatibel met de nieuwe socket.

Watch on YouTube

AM4 lanceerde in 2016, grofweg tegelijkertijd met de eerste Zen-processoren van AMD. Het cpu-platform groeide lange tijd mee met de Ryzen-productlijnen en is volgens AMD ook nog niet afgeschreven. Om toekomstige I/O-banen vrij te maken (zoals DDR5 en PCIe 5.0) werd het echter wel noodzakelijk geacht om met Ryzen 7000 een socket-transitie op te starten. 

AM5 zou met eenzelfde belofte gebouwd worden als AM4 dat in het verleden heeft gedaan. In een tekstueel interview van PCWorld liet Dr. Lisa Su weten dat ze geen exacte jaartallen wil noemen wanneer het aankomt op AM5's levensverwachting, maar wel dat "je mag verwachten dat AM5 net als AM4 een lang levensloop zal hebben".

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

De juiste insteek, in tegenstelling tot intel, dat bij iedere marginale verbetering een nieuw socket vereist.

0

Aanbevolen voor jou