Voorspel: Cloud Strife doet drag in Final Fantasy 7 Remake

Voorspel: Cloud Strife doet drag in Final Fantasy 7 Remake

Final Fantasy 7 Remake doet een hoop anders. Niet alleen om de originele game te rekken, maar ook om het een en ander te updaten naar de huidige tijd. Cloud verkleedt zich in de remake nog steeds als vrouw, maar de context heeft een eigen metamorfose ondergaan.

In het originele Final Fantasy 7 gaan Cloud en Aerith op missie om Tifa te redden. Ze komen dan al snel terecht in de Honey Bee Inn, waar de vreemdste dingen gebeuren. Cloud wordt door een groep gespierde mannen met flinke snorren in bad gesleurd, waarna ze opmerkingen maken over zijn lichaam. Later verzamelt Cloud een jurk, pruik en make-up voor een vermomming als vrouw, om zo binnen te dringen bij de hoge baas.

In de remake heeft de Honey Bee nog steeds een belangrijke rol, maar is de 'Inn' eraf gevallen. Honey Bee is nu een club, waar mensen onder andere met een Honey Bee-girl of -boy kunnen afspreken. De vrouwen zijn gehezen in sexy bijenpakjes en de heren strak in pak met een subtieler bijenthema.

Square-Enix heeft er voor gekozen om de ongemakkelijk scène met de gespierde mannen achterwege te laten. Gelukkig maar, want dat stukje liet in het origineel al een nare smaak achter. In plaats van een plek vol ongemak, is de Honey Bee nu een club die queerness viert. Wel op een voor iedereen toegankelijke manier, maar het is toch een enorm verschil met het origineel.

 

Midgar's Next Drag Superstar

Cloud verkleedt zich nog steeds als vrouw, maar daarvoor hoeft hij geen items meer te verzamelen. Alles komt van Andrea Rhodea, de extravagante eigenaar van de club. Deze flirtende danser is op zoek naar perfectie en denkt het bij Cloud te kunnen vinden. Eerst moet Cloud zich nog wel bewijzen in een dans. Na wat terughoudendheid aan het adres van deze krijger, besluit hij er toch maar voor te gaan. Dat resulteert in een matige minigame, maar een waanzinnige scène.

Met het emotionele bereik van een strijkplank, is het onverwachts dat er een soepele danser achter Clouds enorme zwaard schuilt. En hoewel Cloud zich aanvankelijk wat ongemakkelijk voelt, blijkt de dans duidelijk iets waar hij plezier in heeft. Hij omarmt het spektakel, het applaus en zelfs de flirtende Rhodea.

Als de dans goed gaat, wordt Cloud op het podium onder handen genomen terwijl de Honey Bee-meisjes om hem heen staan. Hij krijgt een jurk aan, make-up op, z'n nagels worden netjes gelakt en natuurlijk mogen de mooie schoenen niet ontbreken. “Je bent hiervoor geboren”, zegt de make-up-artiest vlak voor de dramatische onthulling. “Perfectie”, fluistert Rhodea die Cloud dipt en nog net niet zoent. “Ware schoonheid is een expressie van het hart", legt Rhodea uit. "Zonder schaamte, waarbij noties van gender niet van toepassing zijn."

De hele scène wordt aangekleed met muziek die doet denken aan de verschillende queer anthems van vroeger. Inclusief de lyrics: "Step up and cast your fears aside. Stand up and bare your soul with pride."

Zowel in drag als in games is er alle ruimte om experimenteren met wie je kunt zijn.

-

 

Drag queens

Queerness wordt in deze club gevierd en dat is een flinke vooruitgang vergeleken met het origineel. In plaats van enkel een vermomming, doet Cloud in de remake aan drag. Helaas wel met een niet al te beste outfit. Gezien de keuzes die de speler eerder in de game maakt, kan Cloud uiteindelijk in drie verschillende jurken worden gehesen. Eentje daarvan ziet er nog redelijk uit, maar met alledrie zou je zo van het RuPaul's Drag Race-podium worden weggestuurd.

De vergelijking met drag is duidelijk. Dragqueens en -kings zijn mensen die met gender spelen door zich te verkleden en op te treden. Zij hebben zonder al die pruiken, make-up, heupkussens, wimpers en jurken ook niet altijd de meest sprankelijke persoonlijkheden. Maar eenmaal op het podium komt er iets naar boven waardoor ze tijdelijk veranderen in een ander persoon.

Games zijn niet voor niets vaak populair bij dragqueens. Deels omdat veel dragqueens enorme geeks zijn, maar er is ook een duidelijke overeenkomsten tussen beide activiteiten. Dragqueens spelen een personage als ze verkleed zijn die ze zelf kunnen invullen. Zowel in drag als in games is er alle ruimte om experimenteren met wie je kunt zijn.

 

Queen bee

Het is mooi dat zodra Cloud verkleed is, optreedt en door de stad loopt, iedereen enkel roept hoe knap hij is. Square-Enix had een grap van de hele scène kunnen maken, want Cloud is voor de speler duidelijk een man in een jurk. Maar de mensen vinden hem prachtig. Wat hij, ondanks die lelijke jurk, inderdaad ook is.

Het is vooral tof om te zien dat een hoofdpersonage als Cloud, een stoere gast die alle vrouwen krijgt en waar heterojongens zich mee moeten identificeren, openstaat voor spelen met gender en dansen met een man die duidelijk op hem valt.

De grootste winst in de Remake is echter Andrea Rhodea zelf. Zijn hele persoonlijkheid druipt queerness tot in het puntje van zijn kleine teen. Hoe hij eruit ziet en beweegt is niet grappig bedoeld, maar indrukwekkend en sensueel. En hij is ook nog eens de baas van de meest gewilde club in Midgar. Dit zijn de queerpersonages die videogames nodig hebben. Rhodea is de ultieme queen bee.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik was al bijna bang dat de hele verkleedpartij van Cloud er niet in zat omdat er al te veel afgeweken werd voorgaand aan de dingen. Zoals het missen van de collectible items voor de jurk. Maar toen kwam deze scène in de club. En ik heb serieus gelachen toen het voorbij was. Dit was geniaal vond ik. Onverwacht naar schitterend. Lastige minigame on perfectere timen maar dat kwam door het flitsende camera werk. Eigenlijk nam de mini game wel een beetje de aandacht van de scène weg vind ik. Maar in het algemeen vond ik dit mogelijk de leukste lachwekkendste scène ever in een game. En dan vooral hoe die scène eindigde met die bijna kus. Oh ik heb hier zo veel on gelachen dat ik daarna korte pauze nam voor ik het verhaal doorzette. Even kwartiertje ontspanning van de lachspieren Hahaha Hopelijk krijgen we nog meer verassingen in de vervolg delen. Want ik geniet van alle aanpassingen die SE heeft gedaan. En ik ben echt een fan van het eerste uur van de originele, maar ik geniet van de hernieuwde verhaal structuur van de remake. Het zal van Ghost of Tsushima afhangen welke de game van het jaar wordt voor mij denk ik

0
test

dit was echt bijzonder lachwekkend allemaal inderdaad, ronduit hilarisch! Waarom dit hier in een artikel wordt beschreven weet ik niet...maar ik beschouw het als spoiler, dit kwam voor mij (als niet originele ff7 kenner) als verrassing en was een mooi moment in het spel. Ik had het niet leuk gevonden als ik dit hier al gelezen had voordat ik zelf op dit punt in de game gekomen was.

0
test

@nicster Ja ik vind dit ook spoiler. Misschien hadden ze een minder spoilende titel moeten kiezen en dan ook extra benadrukken dat de tekst spoilers bevat. Overigens kwam dit mij als wel originele kenner ook wel onverwachts. Want heel veel aan die situatie is anders. Eigenlijk die hele club scène is toegevoegd, die hele minigame en scène zat niet in de originele

0

Aanbevolen voor jou