Unity gaat geld aan ontwikkelaars vragen voor game-installaties

Unity gaat geld aan ontwikkelaars vragen voor game-installaties

Ontwikkelaars uiten hun onvrede over de nieuwe regel

Unity gaat vanaf 2024 een tarief van 20 dollarcent aan ontwikkelaars vragen per game-installatie.

Vanaf 1 januari 2024 moeten ontwikkelaars elke keer dat hun game die op de engine draait geïnstalleerd wordt door een consument 20 dollarcent afdragen aan het bedrijf. Dit geldt voor elke game die met Unity Personal en Unity Plus is gemaakt, minstens 200.000 keer is geïnstalleerd en het afgelopen jaar minstens 200.000 dollar heeft opgeleverd.

Daarnaast moeten ontwikkelaars die hun game in Unity Pro en Unity Enterprise hebben gemaakt een kleinere betaling per installatie overmaken, afhankelijk van hoe vaak de game in kwestie is geïnstalleerd. Dit geldt wel pas vanaf een miljoen installaties.

Unity noemt het programma Unity Runtime Fee. "We hebben hier voor gekozen omdat elke keer dat een game wordt gedownload, Unity Runtime ook wordt geïnstalleerd." Volgens Unity Create-directeur Marc Whitten is het onderhouden van Unity Runtime "behoorlijk prijzig".

De aankondiging kon op veel kritiek van ontwikkelaars rekenen. Zo claimde Vlambeer-oprichter Rami Ismail dat een game met Unity ontwikkelen nu "een financieel risico is". Hij wijst daarbij naar situaties waarin games bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van bundels, abonneeservices zoals PlayStation Plus of Game Pass, of wanneer games free-to-play zijn.

Als reactie op de negatieve feedback van ontwikkelaars heeft Unity een nieuw bericht op X geplaatst waarin het Unity Runtime Fee verdedigt. Het bedrijf krijgt maar een klein gedeelte van alle ontwikkelaars die van Unity gebruikmaken - de meest succesvolle - te maken met de nieuwe regelgeving.

Unity is een populaire game-engine en wordt voornamelijk ingezet bij indiegames en mobiele games. Enkele van de populairste games die op de engine draaien zijn Among Us, Pokémon Go, Hollow Knight, Fall Guys en Beat Saber. Het bedrijf kreeg vorig jaar ook al kritiek te verduren toen CEO John Riccitiello ontwikkelaars van gratis games "idioten" noemde.

Update: Unity heeft inmiddels aangegeven de regels iets aangepast te hebben. Alleen voor de eerste installatie van een speler rekent het bedrijf een bedrag aan de ontwikkelaar, in plaats van elke installatie. Op deze manier wordt voorkomen dat spelers expres een spel vaak achter elkaar installeren om de ontwikkelaar te 'pesten'.

View post on X
View post on X

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

financieel risico? De voorwaarde is dat de game minstens 200.000 keer is geïnstalleerd voor dat het bedrag betaald moet worden en minstens 200.000 opgeleverd. Dat is een euro per installatie. De meeste games zijn duurder. Zegt 4 als het een Indie game is, dus dat is dan 800.000 als het 200 000 downloads heeft, en dan is het 20ct per download. dus op die 800.000 zou dag dan 40.000 euro minder omzet zijn, ik weet niet maar voor mij klinkt dat niet als een heel erg groot risico, ik denk dat de UE5 duurder is in gebruik. de andere optie is zelf een engine maken. En succes in dat voor die prijsje te doen. 3’ bij te houden. Vind het persoonlijk overkomen als dat men niet wil dat unity greag een iets betere support van ontwikkelaars vraagt om zo hun systemen ook te kunnen betalen. misschien zijn de ontwikkelaars wel teveel verwend geweest de afgelopen jaren?

1
test

Er zit volgens mij wel een addertje onder het gras. Want ze hebben het over installaties en niet verkoop van games. Dus als ik een game met unity installeer en dan weer verwijder om een maand later te herinstalleren, dan geldt dit voor mijn gevoel als 2 installaties.

0

Misschien goed het te vergelijken met het huidige business model van Unity. Waar devs nu zorgen over maken zijn neveneffecten van dit businessmodel, waarbij zij moeten betalen voor installs waar ze nooit inkomsten voor hebben gekregen of gaan krijgen.

0
test

Lol, wat? Als ontwikkelaar betaal je vaak al 30% van de verkoopprijs aan de distributeur zoals Steam, Apple etc. Als je een uitgever hebt moet je daar ook een deel van je verkopen aan af staan. Ondertussen maak je als bedrijf ook gewoon kosten natuurlijk. Deze wijzigingen van Unity worden voor veel gamedevelopers (vooral indie devs) toch een flinke kostenpost en dit zullen ze dan ook doorberekenen aan de consument. Dus uiteindelijk zijn jij en ik hier de dupe van. Oh, en vergeet niet dat de CEO van Unity ooit ook de CEO is geweest van EA. Dat moet toch al genoeg zeggen over deze aanpassingen!

0

Voelt als een noodgreep om op deze wijze je business model te moeten veranderen. Hoop dat ze het droog houden.

0

Aanbevolen voor jou