Europese Commissie onderzoekt verwijdering Epic's Apple Developer Account

Europese Commissie onderzoekt verwijdering Epic's Apple Developer Account

'We evalueren of Apple's acties twijfels creëren rondom hun naleving van de nieuwe Digital Service Act'

De Europese Commissie onderzoekt de keuze van Apple om de Developer Account van Epic Games in te trekken, waardoor laatstgenoemde bedrijf niet Fortnite en de Epic Games Store naar iOS kan brengen.

Dat liet een woordvoerder van de Europese Commissie weten aan Reuters. "We hebben verdere uitleg aan Apple gevraagd", zo meldde de woordvoerder. "We evalueren of Apple's acties twijfels creëren rondom hun naleving van de nieuwe Digital Service Act."

Begin dit jaar veranderde Apple vanwege de nieuwe 'Verordening digitale markten'-wet zijn regelgeving in Europa: het bedrijf moet andere ontwikkelaars toelaten hun apps en games via winkels buiten de App Store aan te bieden. Epic liet toen al weten dat Fortnite "dit jaar in Europa terugkeert op iOS, gedistribueerd via het aankomende Epic Games Store voor iOS". In februari kondigde Epic nog aan een Apple Developer Account te hebben verkregen, waarmee bovenstaande plannen mogelijk waren.

Maar deze week bleek dat Apple de Developer Account van Epic weer had verwijderd. "Dit is een serieuze overschrijding van de Europese regelgeving en toont aan dat Apple geen intentie heeft om echte concurrentie op iOS-apparaten toe te laten", zo meldde Epic Games. "Ze ondermijnen ons vermogen om een geldige concurrent te zijn en tonen andere ontwikkelaars wat er gebeurt wanneer je het op probeert te nemen tegen Apple of kritiek uit op hun oneerlijke werkwijze."

Apple bracht kort daarna een statement naar buiten waarin het laat weten dat het alle recht heeft om Epics Developer Account te wissen. Apple verwijst onder andere naar een tweet van Epic-baas Tim Sweeney uit februari waarin kritiek wordt geuit op het bedrijf, waardoor Apple het recht zou hebben om alles rondom Epic Games in het Apple-ecosysteem te verwijderen.

Door deze nieuwe ontwikkeling is het niet zeker dat Fortnite ooit nog terugkeert op iOS. De populaire battle royale-shooter is sinds de zomer van 2020 niet meer op traditionele wijze op iOS-apparaten speelbaar. Apple verwijderde de game uit de App Store nadat Epic een eigen betaalsysteem toevoegde, al is het tegenwoordig al wel speelbaar via streamingdiensten als Xbox Cloud Gaming, GeForce Now en Amazon Luna.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Goede zaak dat dit onderzocht wordt, Apple heeft al veel te lang concurrenten van hun eigen dienst, zoals Spotify met Apple Music, binnen de appstore dwars kunnen zitten door ze allerlei onzin restricties op te leggen.

0
test

Wees gerust, ze zijn al terug gefloten door de EU.

0

Aanbevolen voor jou