Vakbond sluit deal rondom gebruik van AI, stemacteurs uiten bezorgdheid

Vakbond sluit deal rondom gebruik van AI, stemacteurs uiten bezorgdheid

SAG-AFTRA claimt dat leden de deal hebben goedgekeurd

Stemacteurs binnen de game-industrie uiten hun bezorgdheid nadat acteursvakbond SAG-AFTRA een deal heeft gesloten waarmee stemacteurs "veilig nieuwe werkzaamheden voor digitale replica's van stemmen kunnen verkennen".

Vakbond SAG-AFTRA, dat vorig jaar nog hintte naar een staking binnen de game-industrie in navolging van Hollywood - onder andere vanwege het gebruik van AI om echte acteurs mee te vervangen - sloot deze week een deal met het AI-technologiebedrijf Replica Studios. Daardoor kunnen gamestudio's met dit bedrijf samenwerking om via een "eerlijke, en ethische overeenkomst digitale replica's van stemmen te creëren".

Het persbericht van de vakbond heeft een positieve insteek en meldt dat leden van de vakbond toestemming hebben gegeven voor deze deal. Daarbij wordt benadrukt dat acteurs hun toestemming moeten geven voor het gebruik van digitale replica's van hun stem en dat ze bedrijven kunnen verbieden deze replica's in de toekomst te gebruiken. Met dat in het achterhoofd claimt SAG-AFTRA dat de nieuwe overeenkomst acteurs in bescherming neemt.

Diverse stemacteurs hebben op social media echter kritiek geuit op het nieuws. "Goedgekeurd... door wie precies??", aldus Erika Ishii, bekend van haar werk in Apex Legends. "Was iemand die deze deal goedkeurde een werkende stemacteur?"

"Niemand in onze gemeenschap heeft dit volgens mij goedgekeurd", aldus stemacteur Steve Blum, die onder andere in Mortal Kombat 1, Diablo 4 en The Last of Us: Part 2 te horen is. "Games omvatten een groot deel van mijn werk en dat is al jaren zo. Over wie hebben ze het?"

Thomas Mitchells, die in Baldur's Gate 3 te horen is als Klaus, tweette het volgende: "De afspraak die SAG-AFTRA heeft gemaakt rondom AI is teleurstellend. Studio's zullen voor gemak in plaats van creativiteit gaan en dit zal een nadelig effect op acteurs hebben. Ik was voorheen niet zo bezorgd, maar het is zorgelijk dat de meest invloedrijke vakbond dit accepteert."

View post on X

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Let wel, het gaat hier om gebruik van iemand zijn stem, niet om door een AU gegenereerde stem (dus niet obv een bestaand persoon) die ipv een menselijke voice-actor het character inspreekt. Geen vakbond die mij tegenhoudt om een 'fantasy'stem te gebruiken om characters in mijn game te voicen.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 12 januari 2024 - 21:45]

0

Aanbevolen voor jou